Autor: M.Tornel.

La UAB vol oferir estudis d’Infermeria a Sabadell i ocupar l’Artextil

La Universitat Autònoma de Barcelona vol incrementar la seva presència a Sabadell i planteja ofertar el Grau d’Infermeria. L’emplaçament prioritari és l’Artextil, de propietat municipal, amb espais també d’innovació i recerca. Així ho ha assegurat la rectora de la UAB, Margarida Arboix, en una entrevista a Ràdio Sabadell aquest dimarts. L’Artextil està a mig camí entre l’actual Campus de Covadonga i l’hospital Parc Taulí, on la UAB hi té una unitat docent. 

La nau de la icònica Artextil que no s’ha enderrocat és de propietat municipal des de finals de l’any 2018. La va comprar l’Ajuntament per 3,2 milions d’euros. L’edifici està ben mantingut, però en desús i sense un projecte clar. L’actual govern municipal veu amb bons ulls que l’Artextil passi a formar part de la UAB, segons va assegurar l’alcaldessa davant Sabadell Cercle d’Entitats el passat mes de juliol a preguntes d’aquest digital. I des de fa dos anys, amb el quatripartit, l’Ajuntament i la universitat van pactar que volien col·laborar més del que ho havien fet fins ara (més info: ‘Conveni entre la UAB i Sabadell‘).

El moviment, que s’està negociant, permetria diversos aspectes. En primer lloc incrementar l’oferta universitària a Sabadell. La UAB vol ampliar la seva presència a la ciutat. Però no traslladant la seu dels seus estudis com s’havia dit sinó augmentat titulacions. Es vol ofertar també Infermeria, mantenint el campus de Covadonga (l’antic Escorxador, després coneguda com Escola d’Empresarials on es fa Aeronàutica o Informàtica) i omplint un nou espai a la part més atractiva de la Gran Via. Això acostaria més la UAB a l’hospital (universitari i docent des de fa una dècada) Parc Taulí que no cal oblidar és l’empresa amb més treballadors de Sabadell i el Vallès. L’operació, si es fa, no comportarà només docència sinó també recerca, segons Arboix. En segon lloc, donar una sortida de qualitat a l’operació Artextil, que es va comprar sense un projecte definit. En una ciutat desindustrialitzada a finals del segle XX i descapitalitzada en el que va de segle XXI, no hi ha millor projecte de ciutat que el vinculat a la universitat, la recerca i la docència ben comunicat en Rodalies, bus i a 15 minuts dels FGC. I en tercer lloc, més conjuntural potser, el matrimoni Artextil-UAB pot ser punta de llança del projecte de transformació de la Gran Via, que per ser creïble necessita d’un projecte tractor.

“L’hem visitat, ens agrada tant a l’Ajuntament de Sabadell com a nosaltres, però són passos que hem de fer amb cura perquè són diners”, ha assegurat la rectora a l’emissora municipal, tot sostenint que la nau té “unes condicions molt bones que poden ser un pol d’atracció per start-ups“.

Universitat i govern municipal estan en converses, encara preliminars, per materialitzar l’operació. Tampoc s’escapa que ara per ara la rectora de la UAB està en funcions, hi ha eleccions al Rectorat a finals d’octubre, i Arboix no pot prendre gaires decisions. Però la transcendental sí està presa, des de fa temps: la UAB vol lligar-se més a Sabadell.

Més informació: 

Farrés i la rectora de la UAB es conjuren per vincular més l’Autònoma i Sabadell

La UAB vol traslladar el seu campus local a la Gran Via

Conveni entre Sabadell i la UAB per ampliar relacions

Foto portada: la nau d’Artextil, en una imatge recent. Autor: M.Tornel.