Foto portada: bloc de pisos al barri d'Espronceda, aquest dimecres. Autor: David B.

L’Ajuntament encalla en la negociació amb la banca per la cessió dels pisos buits

  • Després d’un ultimátum per la cessió de pisos buits, el quatripartit suavitza el to.

  • Serracant (Habitatge): “estem anant més lents del que voldríem. Però hi estem anant”.

11 de desembre de 2015. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant (Crida per Sabadell) fa públic que les entitats financeres i grans tenidors d’habitatges disposen de 1.455 pisos buits a la ciutat de Sabadell. El consistori els recorda que la llei catalana d’emergència social els obliga a posar una part en lloguer social, i els dóna de temps fins el 31 de gener per regularitzar la situació abans de començar a sancionar-los.

El termini fet públic per Serracant va acabar fa 10 dies. En aquest temps, segons relata a iSabadell el propi tinent d’alcade, “hem posat les bases per arribar a acords amb algunes entitats financeres”. Però la negociació no ha donat cap fruit a curt termini. L’Ajuntament ha mantingut trobades amb cinc grans tenidors (entitats financeres i fons d’immobles). Entre ells, el principal gran tenidor d’habitatge buit a Sabadell: el BBVA (herència directa de les extintes Caixa Sabadell i Unnim). L’entitat presidida per Francisco González té gairebé 700 pisos buits a Sabadell, segons les xifres de la Generalitat. En la negociació s’han trobat “predisposicions diferents”, però en cap cas s’ha aconseguit avançar de forma clara. Amb el segon gran tenidor, la SAREB (‘o banc dolent’) l’Ajuntament no ha pogut ni seure a parlar: “ha estat difícil posar-nos en contacte amb ells”, confessa el regidor. La SAREB té 255 pisos buits a Sabadell. Bankia completa el podi, amb 136 habitatges desocupats.

El consistori va fer tot un ultimàtum el mes de desembre (més info: ‘L’Ajuntament alça el to contra les entitats financeres‘). Dos mesos després, el govern municipal deixa ara en segon pla la via sancionadora:  “acabarem sancionant els grans tenidors per tenir pisos buits si cal. Però no és l’objectiu final. La finalitat és mobilitzar el parc d’habitatges buits i fer que entitats financeres i privats puguin posar a disposició de la borsa d’habitatge públic més pisos”, matisa ara el regidor. En aquest sentit, volen seguir en la via negociadora.

Expedients sancionadors

Tot i així, l’Ajuntament ha obert una sèrie d’expedients sancionadors, en base a l’ordenança fiscal aprovada en els darrers mesos del govern socialista. S’obria la porta a multar els propietaris de bancs amb pisos buits durant més de dos anys (més info: ‘Multes de fins a 18.000 euros als propietaris amb pisos buits‘). Serracant no concreta quants expedients hi ha oberts ni a quines entitats. Hi reconeix una certa autocrítica: “hem de reconèixer que estem anant més lents del que voldríem. Però hi estem anant”, diu, argumentant que s’ha reforçat el servei d’Habitatge i que s’està donant resposta a les peticions de lloguer social procedents de desnonaments o desallotjaments, com marca la llei catalana: “estem prioritzant seure a parlar amb els grans tenidors per una banda i per altra banda trobar solucions àgils als problemes més urgents que té la ciutadania”.

La llei 24/2015 del Parlament de Catalunya marca que els grans propietaris d’habitatges buits els han de cedir durant tres anys a un fons d’habitatge de lloguer per a polítiques socials si hi ha problemes habitacions al municipi. L’Ajuntament va prometre una política “contundent” respecte els grans propietaris de pisos buits a partir de gener. Ara el regidor hi introdueix un matís: “sancionar és lent i no dóna fruits a curt termini, tot i que ho farem si cal”, assegura el regidor.

 “Cal un pressupost”

En un altre ordre de coses, Serracant manté que l’Ajuntament no pot executar el seu dret a tempteig i retracte per comprar pisos procedents de processos hipotecaris perquè el pressupost municipal del 2015, encara en vigor, no té partida oberta. “L’aprovació de pressupost de 2016 marcarà la voluntat del govern municipal en aquest sentit”, assegura, per exemple també en el que respecta a la rehabilitació d’habitatges.

Maties Serracant
Maties Serracant, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

L’executiu, format per Unitat pel Canvi, ERC, la Crida i Guanyem, encara no ha dut el pressupost a aprovació al ple municipal, malgrat disposar de la majoria suficient des de la passada tardor, quan  el govern es va ampliar.

Foto portada: bloc de pisos al barri d’Espronceda, aquest dimecres. Autor: David B.