Foto: Mossos

Presó pels detinguts en l’operació Bandera Negra

  • El jutge de l’Audiència Nacional decreta presó pels cinc detinguts dimecres, com a mínim un a Sabadell.

  • Els Mossos asseguren que tenien droga i material de guerrilla urbana.

Els cinc detinguts el passat dimecres en l’Operació Bandera Negra, com a mínim un a la ciutat de Sabadell, han estat interrogats aquest divendres pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que ha decretat presó. Per la seva part, els Mossos asseguren que el grup acumulava material de guerilla urbana i diversos tipus de droga.

El jutge Santiago Pedraz ha decret presó provisional per integració en grup terrorista per als cinc detinguts en l’operació dels Mossos d’Esquadra contra el grup Bandera Negra, el passat dimecres. Els detinguts, que ingressaran al centre penitenciari de Soto del Real, han estat interrogats aquest divendres. Pedraz els atribueix accions amb artefactes explosius i enaltiment del terrorisme.

Segons la interlocutòria del jutge, a la que han accedit diverses agències, fixaven objectius i els amenaçaven a Facebook, arribant a “poder comportar un resultat concret” en accions a l’àrea metropolitana de Barcelona “contra interessos capitalistes” o en l’atac a vehicles de la Policia durant la vaga general del 14 de novembre de 2012. La interlocutòria també parla de les revoltes mineres del passat estiu a Mieres (Astúries), on alguns membres van ser identificats per la Policia.

Entre els detinguts, segons el jutge hi ha els quatre presumptes líders del Kolectivo Bandera Negra (KBN): Silvia M., Xavier G., José Carlos R. i Juan José G. També s’ha detingut la parella de Juan José G., Yolanda F., membre de Front Solidari Barcelona.

Segons fonts judicials, els detinguts tenien diversos perfils a Facebook -Kete Follen, Pakete Bomba, Cadenas Libertarias, Eskupe Metralla o Indio Apache Barcelona, segons les agències-, on penjaven fotos d’atacs a establiments Zara o El Corte Inglés, propaganda favorable a ETA o els GRAPO i altres. Alguns van manifestar el seu entusiasme per la col·locació d’un artefacte a la catedral de La Almudena de Madrid, reivindicada pel Comando Insurreccionista Mateu Morral, en record d’un conegut anarquista sabadellenc.

Com va començar l’operació?

Segons els Mossos, a partir dels comentaris a diverses xarxes socials que incitaven a la lluita al carrer es va iniciar la investigació. Es difonien cartells i comunicats “amb missatges radicals vinculats amb l’anarquisme insurreccional, el comunisme revolucionari i el seu braç armat GRAPO, així com campanyes d’enaltiment d’ETA i els seus presos”.

Analitzant les xarxes, es va detectar un col·lectiu, Kolektivo Bandera Negra, amb diverses vessants: violència urbana en grans manifestacions, recolzament a integrants del GRAPO i el PCE(r), recolzament a les organitzacions ETA o Resistencia Galega. Bandera Negra difonia cartells i publicacions, feia crides a la violència urbana i els desordres públics abans de jornades de mobilització ciutadana.

El grup es va escindir després, creant les Células Autónomas de Combate, que segons els Mossos, van “amenaçar de mort” el Príncep d’Astúries, Felip de Borbó, el president de la Generalitat, Artur Mas, o el primer secretari del PSC, Pere Navarro, publicant una fotografies seves simulant un tret al cap.

Mossos asseguren que preparaven accions de guerrilla

En un comunicat fet públic aquest divendres, els Mossos asseguren que van detenir tres homes i dues dones el passat dimecres. En l’operació es van fer tres registres, un d’ells a l’Ateneu Llibertari de Sabadell i un altre a una casa ocupada al carrer d’Ausiàs March, al barri de Gràcia de Sabadell, on es va detenir un home. Els Mossos no descarten més detencions. El tercer registre es va fer a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès).

Material intervingut en els registres. Font: Mossos
Material intervingut en els registres. Font: Mossos

Dels cinc detinguts, dos homes i una dona estan acusats d’enaltiment del terrorisme, contra els drets fonamentals i llibertats públiques, amenaces, pertinença a organitzacions criminals i delicte contra la salut pública  per tràfic d’estupefaents. Una detinguda està imputada per delicte contra la salut pública. Finalment, el cinquè detingut està imputat per enaltiment del terrorisme, contra els drets fonamentals i llibertats públiques, contra la corona, amenaces, pertinença a organitzacions i grups criminals.

Material intervingut

Els Mossos han intervingut en els tres registres sis quilos d’estupefaents, 350 grams de marihuana, material informàtic i documentació diversa, garrafes de benzina i objectes incendiaris així com petards, llançacoets de PVC, claus punxa-rodes, màscares antigàs, un tirador amb rodaments d’acer, passamuntanyes i “propaganda anarquista”.

L’Ateneu Llibertari de Sabadell intenta tornar a la normalitat

D’altra banda, l’Ateneu Llibertari de Sabadell, que va ser registrat el passat dimecres durant tot el matí i que desvincula qualsevol dels seus usuaris habituals de Bandera Negra, està fent inventari del material intervingut pels Mossos. El mateix dimecres van assenyalar que s’havien endut un ordinador i diversos documents.

L’Ateneu, de petites dimensions, amb una petita biblioteca, una barra de bar i un altell on guarden material, habitualment és un espai on es fan xerrades o es fan reunions. Acull les assembles locals del moviment 15-M, un col·lectiu amazic i la Xarxa d’Intercanvi Solidària. L’espai és propietat del sindicat anarquista CNT, que té la seva seu al costat, a la plaça d’Edgard Ricetti, al barri de la Creu Alta.

Foto portada: Part del material intervingut pels Mossos d’Esquadra. Autor: Mossos.