Foto portada: Helena Riba, Lázul, durant la batalla de galls i de gallines. Autor: MAClaveria.

Dissabte de ‘flow’ a la Crew Alta i a Can Puiggener

Un grup de joves i El Tallaret van organitzar dissabte a la plaça de la Creu Alta el The Crew Alta fest, festival reivindicatiu de hip-hop. En paral·lel, l’esplai la Baldufa va dur a terme un taller de break dance a la plaça del Primer de Maig de Can Puiggener.

Ben entrades les dotze d’aquest dissabte, tot just el sol ha començat a trencar l’enteranyinat nuvolós erròniament previst per al llarg del dia, com si l’astre s’hagués solidaritzat amb l’organització, ha arrencat el festival The Crew Alta Fest, impulsat per joves de l’entorn del casal popular de la Creu Alta El Tallaret, per recuperar i donar a conèixer l’essència més reivindicativa i tolerant de la cultura del hip-hop. Durant dotze hores non stop, el públic ha gaudit d’aquest moviment artístic i de les seves principals expressions: el grafiti, el ball, la música i el cant, també del beatboxing i del disseny de roba i complements, a través de la participació d’una vintena d’artistes, la majoria dels quals de Sabadell. L’esdeveniment, gratuït, s’ha basat en el model de la taquilla inversa, en la que l’organització apel·la a la responsabilitat dels espectadors i són aquests els qui decideixen quina quantitat de diners dipositen voluntàriament en una guardiola destinada a tal fi.

El tret de sortida l’ha donat l’exhibició de grafitis a càrrec d’Amat Free Animals, Palomo WPC, ADRI i Davidart23. A pocs metres d’ells, qui s’ha animat també ha pogut provar fortuna amb els esprais en un llenç habilitat a tal efecte i que durant la jornada ha anat mutant, capa de pintura sobre capa de pintura. En paral·lel, el director i alguns dels alumnes de CypherzCenter, que presumeix de ser la primera escola de dansa urbana de la ciutat, han organitzat un taller en viu d’street dance i una exhibició de breaking, hip-hop freestyle i house. Mario Velarde, professor de breakdance de Breakin l’Obrera, espai de formació de dansa del gimnàs Rukeli del Centre Social i Autogestionat l’Obrera, ha dut a terme una coreografia de dansa urbana en col·laboració amb un alumne, que ha sorprès al públic per la seva qualitat tot i la seva curta edat.

Foto: un moment del The Crew Alta fest. Autor: MAClaveria.
Foto: un moment del The Crew Alta fest. Autor: MAClaveria.

També des de l’Obrera s’han encarregat del dinar, a través del seu grup de suport, que ha cuinat una paella vegetariana els beneficis de la qual aniran destinats a sufragar part de les despeses de l’entitat en el seu contenciós amb Cajamar (més info: “L’Obrera VS Cajamar, amb l’Ajuntament mediant“). Mentre la gent dinava, i amenitzat per DJ Day B, s’ha dut a terme el micro obert amb la dinamització de l’escriptor i cantant Victor Mengual, aka Bordelicado. Acabada la paella, han començat les famoses competicions entre rapers, les batalles de galls i gallines, en les que els i les participants han de fer millors rimes que els seus contrincants, improvisant sobre una base rítmica. Les diferents etapes eliminatòries de les batalles, acotades a temàtiques socials, com el bulling, el feminisme, la família, el respecte, la societat de consum o el racisme, s’han succeït intercalant-se amb actuacions de rap i trap.

Han fet seu l’escenari els Flashy Ice Cream i Las JotasMarta B, Elane i Carla Boada, 31FAMC.CarlenneLas niñas perdidas, Elgio, Algo Fresco i Vaise amb SekraStyle fent els chorus, que han posat els 4.000 watts dels subwoofers de l’escenari al servei de les seves inquietuds, denúncies i reivindicacions. Els discjòqueis Dj Daax i Dj Mad han format part de l’equip tècnic de so, han dinamitzat al públic entre les activitats i han punxat durant les batalles de galls i de gallines que, al voltant de les deu de la nit, han arribat a la final entre Phil i Leno, decantant-se la victòria cap a aquest darrer. Leno ha obtingut com a premi una peça dissenyada sobre metacrilat obra de Soyer i Amat Free Animals.

Foto: taller de break dance a càrrec d'Ayad i Anas pel projecte "Lleure artístic per a tothom!". Foto: cedida.
Foto: taller de break dance a càrrec d’Ayad i Anas pel projecte “Lleure artístic per a tothom!”. Foto: cedida.

El tram final del festival ha anat a càrrec dels Djs Lecsia, que ja s’havien estrenat a la plaça de la Creu Alta al maig, en el marc de la festa major del barri, amb una sessió que va deixar molt bon record entre les persones assistents. I ho han tornat a fer. Un cop conclòs The Crew Alta fest, per on han passat al llarg del dia al voltant d’un miler de persones, bona part del públic ha col·laborat en la recollida de brossa i en la neteja de la plaça.

Break dance a Can Puiggener

A un quilòmetre del The Crew Alta fest, a la plaça Primer de Maig de Can Puiggener, i en el marc del projecte Lleure artístic per a tothom!, impulsat per l’esplai La Baldufa, s’ha dut a terme un taller de break dance, amb la finalitat de promoure les arts com a eina d’aprenentatge, transformació i cohesió, entre la mainada i el jovent del barri.

Podeu veure més fotos a la pàgina de Facebook de iSabadell. Foto portada: Helena Riba, Lázul, durant la batalla de galls i de gallines. Autor: MAClaveria.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell).

Comments are closed.