Portada: Una de les bruixes de l'Inktober de la Pam López.

Quins dibuixants de Sabadell han entomat el repte de l’inktober?

L’octubre és sinònim de castanyes, rovellons i moniatos. D’arbres amb fulles ocres i groguenques. El mes tardorenc per excel·lència, que conclou amb la Castanyada i Halloween. I pels amants del dibuix l’octubre també vol dir, des de fa deu anys, Inktober.

L’Inktober és com Jack Parker, il·lustrador i animador estatunidenc, va batejar el repte autoimposat d’haver de dibuixar i publicar cada dia una il·lustració a tinta durant l’octubre (d’ink, tinta, i october). Això va ser l’any 2009 i ho va fer per millorar les seves habilitats en aquesta tècnica. Des d’aleshores milers de dibuixants han assumit com a propi el desafiament, adaptant-lo. Alguns es fixen un llistat de temes, d’altres segueixen llistats proposats per tercers i molts improvisen diàriament què dibuixaran. A Sabadell, aquest 2019 hi ha una pila de dibuixants que s’han adherit a la iniciativa, tal i com va passar al 2018 (més info: ‘El repte de l’Inktober’ pega fort a Sabadell’).

Per exemple, un any més no ha faltat a la cita la ja veterana de l’Inktober, Marina Vidal. Cinc anys seguits fa que el segueix. Enguany, Vidal ha triat els nudibranquis (llimacs aquàtics) com a temàtica de les seves il·lustracions. Lluny de dibuixar bestioles llefiscoses, l’artista ens presenta versions amb figures antropomòrfiques femenines interactuant amb aquests animalons amb un estil molt cutie.

Imatge: dos personatges femenins a sobre d'una cyerce nigricans. Autora: Marina Vidal.
Dos personatges femenins a sobre d’una cyerce nigricans. Autora: Marina Vidal.

Manuel Ramos, MRA artworks, per la seva banda, ha triat la saga Borderlands com a leitmotiv del seu Inktober. Borderlands és un sèrie de videojocs d’acció en primera persona i de ciència ficció, coneguda pel seu mode multijugador cooperatiu, els seus tints de rol i un marcat sentit de l’humor. La tercera entrega ha sortit fa poc i Ramos ha aprofitat l’avinentesa per plasmar cada dia a un dels seus personatges.

Imatge: Maya, Axton i Salvador, del Borderlands. Autor: MRA artworks.
Maya, Axton i Salvador, del Borderlands. Autor: MRA artworks.

La mitologia nòrdica protagonitzarà les 31 il·lustracions de Marina Vargas. Norse (nòrdic), l’ha titulat. Deïtats i figures mítiques del nord d’Europa desfilaran per l’Instagram de Vargas, plasmats en tinta negra i tonalitats àuries. És el tercer inktober de la dibuixant, que no va participar al de 2018.

Imatge: Deessa Sól, personificació del sol. Autora: Marina Vargas.
Deessa Sól, personificació del sol. Autora: Marina Vargas.

L’Inktober no va de normes rígides. Es tracta d’assumir un repte amb un mateix, de disciplina i constància en el dibuix. Per això molts artistes opten per sumar-se però sense haver de fer-ho cada dia, un extrem sovint impossible d’assumir. I és que l’Inktober requereix una bona inversió de temps, que no sempre es té.

Per exemple, enguany Abuga no complirà segur amb els 31 dies, perquè ja se n’ha saltat uns quants. El dibuixant destaca pels seus jocs de paraules en castellà amb el mot hada. Parteix d’un concepte on aquesta paraula s’hi avingui, per exemple apuñalada, i el duu al paper: seguint l’exemple, dibuixant una fada que està sent apunyalada. ApuñalHada. Hores d’ara ja ens ha regalat una arruinHada, una desequilibrHada i una alterHada.

Imatge: Una arruinHADA. Autor: Abuga.
ArruinHADA. Autor: Abuga.

Laura Mampel també ha optat per un Inktober de menys dies i està seguint el llistat de propostes de la il·lustradora namcodraws, de temàtica autumnal. Les seves són les il·lustracions sabadellenques més colorides de la present edició.

Imatge: un talp duu una carabassa. Autora: Laura Mampel.
Un talp duu una carabassa. Autora: Laura Mampel.

Pam López s’ha adscrit a la proposta de la Marina Pessarodona, que ha batejat el seu Inktober amb el nom de Witches (bruixes). Entre sortilegis, pocions i encanteris, els seus Instagrams s’omplen de dones amb poders màgics. Des de la més comuna a l’imaginari col·lectiu, amb barret de punxa i expressió malèvola, passant per practicants de la wicca, druides o fetilleres. És el primer any que ambdues fan l’Inktober i ho fan intermitentment.

Imatge: les bruixes monopolitzen l'Instagram de Pam López (esquerra) i de Marina Pessarodona (dreta).
Les bruixes monopolitzen l’Instagram de Pam López (esquerra) i de Marina Pessarodona (dreta).

Marina Martínez, l’autora més jove d’aquest recopilatori, amb només 21 anys, ha triat com assumpte la sèrie Love, Death & Robots. Una antologia animada de Netflix on cada episodi és autoconclusiu i és animat per un equip diferent. La sèrie ha agafat renom per la qualitat de les seves històries i per les seves escenes explícites de violència i sexe. És el seu segon Inktober.

Imatge: Un robot de Love, Death & Robots. Autora: Marina Martínez.
Imatge: Un robot de Love, Death & Robots. Autora: Marina Martínez.

Tanquen aquesta relació d’artistes sabadellencs l’Antoni Barreda i la Carmen Martínez, dos dels integrants del col·lectiu d’urban sketchers local Dibuixant Sabadell. Ambdós il·lustren cada dia el motiu que ha proposat Jack Parker, el pare de la criatura, a través del llistat oficial.

9. Swing (Carmen Martínez) i 2. Mindless (Antoni Barreda).

Totes i tots tenen encara 20 dies de tinta per endavant.

Foto portada: una de les bruixes de l’Inktober de la Pam López.