El repte de l’inktober’ pega fort a Sabadell

L’any 2009 l’il·lustrador i animador Jake Parker va proposar-se un repte: cada dia d’octubre duria a terme una il·lustració a tinta i la publicaria a Internet, amb l’objectiu de perfeccionar les seves habilitats amb aquesta tècnica tradicional i de crear un hàbit de dibuix diari.

Amb tot, i tal i com es diu a la pròpia pàgina web de l’esdeveniment, “pots fer-ho tots els dies, o prendre la drecera del mig marató i publicar cada dos dies, o simplement fer la cursa de 5 quilòmetres i publicar un cop per setmana. El que sigui que decideixis, sigues conseqüent. L’inktober es tracta de créixer, millorar i desenvolupar hàbits positius, amb la qual cosa contra més ferm siguis, millor”. Per tant, per sumar-se a l’inktober no cal cenyir-se a unes normes rígides, sinó que es tracta d’assumir un repte amb un mateix de disciplina i constància en el dibuix.

Prova d’això és que tampoc cal que les obres pujades estiguin fetes amb tinta tradicional. “Si voleu millorar les vostres habilitats d’entintat digital, fer l’inktober així és una bona manera de provar-se a un mateix”, es recull a les preguntes freqüents de la web. L’inktober també és obert a la caligrafia, el lettering i d’altres expressions artístiques, així com a l’aplicació de color. Amb la finalitat de facilitar el procés creatiu durant l’inktober, des de la seva web oficial es proposa, des de fa tres anys, un llistat oficial de motius per ser dibuixats. Altres organitzacions i particulars també se sumen a la iniciativa proposant els seus propis temes o texts (guions, poemes, relats curts,…).

Dibuixants i il·lustradors sabadellencs que han assumit el repte de l’inktober

Enguany, una bona representació de dibuixants i d’il·lustradors professionals sabadellencs s’han sumat a la iniciativa:

Abel Carrasco avisa ja al primer post que ha fet per a l’ocasió que encara l’inktober “a la meva manera”. I no enganya: tot i que la filosofia inicial del projecte és pujar una il·lustració cada dia, o cada menys, ell ja ha penjat una quinzena passada poc més d’una setmana des del tret de sortida. Ja al 2016 va fer-ne 63 en 31 dies, en aquella ocasió dedicats a personatges de ficció de novel·la i de còmic. Aquest any el seu inktober està dedicat a personatges de contes clàssics infantils, dibuixats a la manera tradicional i colorejats per ordinador. Carrasco editarà una publicació amb el seu inktober.

Foto: Abel Carrasco plasma, amb la seva particular visió, "El flautista d'Hamelin".
Foto: Abel Carrasco plasma, amb la seva particular visió, “El flautista d’Hamelin”.

Abuga (Samuel Cabrera), està duent a terme 31 versions de sengles portades de disc amb un significat especial per ell, sota el títol PortHadas, i és que l’element comú a les interpretacions que fa Abuga de les imatges és que són protagonitzades per fades, seguint la seva línia de l’any passat en el que ja va jugar amb aquests éssers mitològics; AbugHadas es va dir aleshores i recollia dibuixos de jocs de paraules com “apuñalhada” o “encarcelhada”. “És humor xorra, però és el que em va a mi”, ens confessa l’il·lustrador, que té els originals a la venta.

Foto: Abuga reinterpreta la portada de "Dangerously in Love" de Beyoncé.
Foto: Abuga reinterpreta la portada de “Dangerously in Love” de Beyoncé.

Ricard Efa, el dibuixant sabadellenc més prolífic i internacional, també s’ha apuntat a l’inktober, tot i que “res assegura que acabi el mes”, ens avisa. I és que Efa té una agenda de treball complicada. “M’en vaig cap al nord, al saló del llibre d’Albert i a presentar el llibre col.lectiu Traces de la grande guerre a Amiens. No inktober fins la setmana que ve”, escrivia Efa al seu Facebook tot just dos dies després d’iniciar el repte. De moment, però, podem gaudir de les il·lustracions que ja ha penjat, d’estètica cyberpunk.

Foto: Ricard Efa centra el seu inktober en el cyberpunk.
Foto: Ricard Efa centra el seu inktober en el cyberpunk.

Cesc. F. Dalmases ha optat per la màxima de la cursa dels 5 quilòmetres. Dalmases, que es troba treballant en el darrer volum de l’adaptació al còmic de Victus (més info: Cesc F. Dalmases, dibuixant: “un còmic com ‘Victus’ comporta una pressió esgotadora”), s’ha compromès a pujar cinc il·lustracions, una cada setmana.

Foto: Fragment de la il·lustració setmanal que Cesc F. Dalmases està duent a terme per l'inktober.
Foto: Fragment d’una de les il·lustracions setmanals que Cesc F. Dalmases està duent a terme per l’inktober.

Àlex López encara el seu primer inktober seguint fidelment els tips proposats per la pàgina oficial de l’esdeveniment (verinós, tranquil, rostit, encanteri,….), interpretant-los des de l’òptica de la fantasia èpica i amb un estil cartoonesc.

Foto: Secció de la quarta il·lustració d'Álex López, sota el tema "encanteri".
Foto: Secció de la quarta il·lustració d’Àlex López, sota el tema “encanteri”.

David Navarro, a qui vam entrevistar fa poc per parlar sobre el seu darrer treball per la col·lecció Detectives de Animales i per repassar la seva carrera (més info: David Navarro (il·lustrador): “de nen veia ‘Bola de drac’ o ‘Doctor Slump’ i jo volia fer allò”), ha triat com a motiu del seu inktober animals duent a terme activitats pròpies d’humans.

Foto: David Navarro ha optat per dibuixar animals fent coses pròpies d'humans.
Foto: David Navarro ha optat per dibuixar animals fent coses pròpies d’humans.

Marina Vidal ja és una veterana de l’inktober i és que aquest és el quart any que hi participa. Especialment celebrats pel públic van ser els dels dos anys anteriors, dedicats a escriptores (2016) i a micologia (2017). Amb l’inktober Vidal també va intercalant una sèrie basada en l’univers de Orgullo y prejucio que evoluciona a partir de la participació dels seus seguidors, a l’estil de Elige tu propia aventura, i on ella mateixa és la protagonista. Podeu seguir l’inktober de la Marina, enguany dedicat a la saga de videojocs Soulcalibur, al seu Twitter i al seu Instagram. Si algú està interessat en adquirir algun original pot llegir com fer-ho aquí i, segons ens explica l’autora, també acabarà editant un recopilatori.

Foto: Detall de Dampierre, personatge de "Soulcalibur" il·lustrat per Marina Vidal.
Foto: Detall de Dampierre, personatge de “Soulcalibur” il·lustrat per Marina Vidal.

Com que del que es tracta amb l’inktober no és de crear obres d’art, sinó experimentar la confiança en un mateix superant el repte de dibuixar a diari, millorant habilitats i divertint-se durant el procés, no només els i les artistes professionals són les que afronten el repte. Una bona prova d’això és que dibuixants i il·lustradors amateurs o que tot just comencen el seu recorregut professional, també s’hi sumen. Sovint amb resultats que no tenen res a envejar al dels professionals ja consolidats.

Foto: tres il·lustracions de Mireia Girbau per l'inktober.
Foto: tres il·lustracions de Mireia Girbau per l’inktober.

En aquest darrer grup trobem, per exemple, a la Mireia Girbau i a Manu Ramos, alumnes de l’Escola Joso Sabadell. També a Blai Morales, rubinenc que desenvolupa la seva activitat professional a Sabadell. I a Manu López, company d’estudi de Morales, que dedica el seu intermitent inktober al Freak Show. També intermitent és l’inktober de Laura Mampel perquè, segons explica ella mateixa, ara està centrada en el seu còmic. Girbau, Ramos i Morales centren les seves il·lustracions en videojocs. La també alumna de la Joso Marina Martínez il·lustra cada dia un personatge femení de ficció.

Foto: fragments d'il·lustracions de Marina Martínez (1), Manu Ramos (2), Manu López (3), Laura Mampel (4) i Blai Morales (5).
Foto: fragments d’il·lustracions de Marina Martínez (1), Manu Ramos (2), Manu López (3), Laura Mampel (4) i Blai Morales (5).

Per últim, entre els i les membres de Dibuixant Sabadell, (més info: Cinc anys ‘Dibuixant Sabadell’) també hi ha uns quants que s’han animat amb l’inktober. És el cas del Toni Barreda, la Montse Fortino, la Carme Martínez, el Lluís Mas i la Maria Mercè, que segueixen fil per randa els temes oficials que es proposen des de la pàgina web d’inktober.

Foto: fragments d'il·lustracions de Lluís Mas (1), Antoni Barreda (2), Carme Martínez (3), Maria Mercè (4) i Montse Fortino (5).
Foto: fragments d’il·lustracions de Lluís Mas (1, torrat), Antoni Barreda (2, encanteri), Carme Martínez (3, esgotat), Maria Mercè (4, pollastre) i Montse Fortino (5, tranquil).

El que és clar és que l’inktober va guanyant adeptes any rere any i que la ciutat aporta un bon grapat d’exponents al projecte.

Foto portada: il·lustració de Ricard Efa.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.

Comments are closed.