Una de les famílies que van denunciar el sistema d’immersió lingüística és de Sabadell. De fet, la sentència del TSJC que obliga a cinc escoles a fer un 25 per cent de les classes en castellà en el termini d’un mes incorpora una de Sabadell. Són les Escolàpies, al carrer Sant Josep.
Cuca Santos, ara regidora del Partit Popular a Sabadell, va denunciar la immersió lingüística davant els tribunals amb algunes famílies més. Ara, després de diverses sentències, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per primera vegada, ha quantificat el percentatge de classes que s’han de fer en llengua castellana. Correspon al 25 per cent en els centres en els cinc centres que inclou la sentència, entre elles, les Escolàpies del carrer Sant Josep de Sabadell. Cuca Santos ha valorat la sentència de la següent manera:
S’obre una porta cap a la normalitat. Érem l’únic país del món on una part del país no podia estudiar en la llengua oficial de tot l’Estat. Durant anys s’han trepitjat els drets dels pares i els alumnes que volien estudiar també en castellà. Estic satisfeta amb la sentència que, tot i que la recorrin, no tenen més remei que acatar-la en un mes com a màxim. Hem guanyat a la fi. I crec que ara vindran moltes famílies més darrere nostre. Ara l’ideal seria aconseguir un altre 25 per cent d’anglés”, ha assegurat.
Les famílies que havien guanyat diversos casos tant al TSJC com al Tribunal Suprem o al Constitucional, es queixaven que la Generalitat incomplia les resolucions judicials. Ara el TSJC ha marcat el percentatge mínim de classes en castellà que hi ha d’haver a les escoles on els pares ho demanin: un 25 per cent. Malgrat tot, la interlocutòria manté que el català ha de continuar sent “el centre de gravetat” del sistema educatiu. A banda de la classe de llengua castellana, les classes en castellà han de ser d’una matèria troncal o anàlogues, com matemàtiques.
La Generalitat recorrerà la decisió
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat que el govern català recorrerà la decisió. Manté que l’ús del castellà no és residual a l’escola catalana i considera que cada escola, en el marc de la seva autonomia, fixa el percentatge a impartir en una llengua diferent al català. Rigau assegura que “no es pot judicialitzar l’ensenyament”.
En un comunicat difòs per Òmnium Cultural de Sabadell, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua asseguren que les interlocutòries “segons les quals s’ha d’introduir el castellà com a llengua vehicular en les classes on un sol alumne ho ha demanat, són l’enèsim atac al model d’escola catalana, un model que durant dècades ha garantit la integració lingüística, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per a tots els alumnes, independentment de quina sigui la seva llengua d’ús habitual. Els intents de desballestar el model d’escola en català no responen a criteris pedagògics sinó polítics”. ERC de Sabadell també s’ha posicionat contra les interlocutòries del TSJC.
Guanyareu però no convencereu, vet aquí la vostra pena. Esclar que encara us queda declarar il·legals qualsevol agrupación, partit o pinió que no us interessi; i això té un nom…
El que si que tú un nom, benvolgut Valentí, és no permetre que els alumnes catalans aprenguin el castellà (i l’anglès) tant com el català.
I això on passa? Coneixes els resultats en relació al coneixement del castellà entre les diferents comunitat autonòmiques d’Espanya? Quan no hi ha problema en busqueu un, amb l’objectiu de la uniformitat més absoluta de l’Espanya única… Ai, senyor!
com que no em sembla bé que per un sol nen, al qual se li pot fer una atenció personalitzada en castellà, s’obligui a tota la resta de la classe a fer-la en castellà, cosa òbviaent injusta, proposo que tots els pares i mares que volem que els nostres fills i filles facin les classes en català, excepte la Llengua i Literatura Castellana, ens anem unint i presentem denúncies conjuntes als Tribunals, epr demanar que als nostres fills se’ls faci l’ensenyament en la llengua que nosaltres volem, la nostra, la catalana.
La sentència actual deixa clar que hi ha ciutadans de primera, els que volen un ensenyament en castellàpels seus fills, i ciutadans de segona, els nens i nenes els pares dels quals volen que facin l’ensenyament en català i que, pel sol desig dels primers, es veuen obligats a fer-ho en una llengua diferent de la que ells volen.
Amb aquesta sentència, tornem als temps de Franco, o hi tornarem si no fem res, quan jo vaig haver d’aprendre el català d’amagat i pel carrer m’havien arribat a recriminar “Niña, háblame en cristiano”. Catalans i catalanes, unim-nos contra els que ens volen imposar la seva llengua!Presentem denúncies i col·lapsem els Tribunals! Junts podem fer-ho!
Hola estic denotant moltes firmes o Noms de VALENTI el que passa es que de Fainé domes estic jo
Sr. O Senyoreta CUCA, de veritat que la posa contenta
El fet de guanya un tema em que el 99,% dels catalans, al menús em fet el esforç mols de ells . de totes maneres gent del seu entorn sen donen vergonya de se persones vinculades em vostè.
Axó si que es vergonyós però miri si a estat per que surti als mitjans de comunicació, la veritat a estat un èxit nomes te que mira las xarxes social,
Aquet malgrat tems que a perdut em tota aquest historia que a aconseguit,
tenia que dedicar-lo a als nens y nenes a ensenyar el Català y sobre tot A vostè mateixa
quina representant de Ciutat y Partit com per votar-la aprengui el Català que li farà falta vostè no pot arriba a cap lloc pensant axis
En escoles públiques de Sabadell s’atreveixen a donar assignatures, com a Coneixement del Mitjà o Matemàtiques, en anglès en lloc de català. Crec que haurien de denunciar-ho.
Si donar matemàtiques en castellà fa que el català pugui desaparèixer de la nostra terra també si es substitueix l’anglès pel català.
Però no veig que ningú es queixi d’això, no volem immersió lingúística? doncs això suposa que qualsevol llengua que no sigui catalana es bandegi de l’escola com a llengua vehicular.
llavors a quins col·legis portarien els nostres polítics als seus fills?