Les ‘elits’ locals: un camp de naps

“Us està quedant un camp de naps feminista preciós”. Així va pronunciar-se l’actriu Leticia Dolera en la darrera gala dels premis Goya del cine espanyol, provocant un cert enrenou, però recuperant una expressió, irreverent, que ha fet certa fortuna i que retrata moltes realitats. Per exemple, la dels sectors més destacats de la societat local, liderats de forma abrumadora per homes.

Dos moments.

Primer. Eleccions municipals de 2015. Entre les vuit principals candidatures només hi ha una, Guanyem, liderada per una dona: Marisol Martínez. I d’entre tots els partits, coalicions i plataformes només un, la Crida per Sabadell, aposta per una llista cremallera, alternant homes i dones en els 27 espais. El resultat: un ple de 27 regidors amb set dones (un 26 per cent, molt lluny de la paritat formal, entre el 40 i el 50 per cent). El govern municipal s’hi acosta un xic més: cinc regidores d’un total de 14 membres, un 35,7 per cent.

Segon. Aquest mateix dilluns. Presentació de l’Enquesta de Clima Empresarial, patrocinada per les entitats econòmiques locals. A la taula, representants del Banc Sabadell, del CIESC, del Gremi de Fabricants, del Centre Metal·lúrgic, de l’Ajuntament i de la Cambra de Comerç. Quantes dones? Una, Alicia Bosch, presidenta del Centre Metal·lúrgic des de fa uns mesos. A l’acte no hi era el president comarcal de PIMEC. Però també és home: Josep Maria Catalán. La situació no millora als sindicats: José Luis Fernández és el secretari comarcal d’UGT, Enrique Rodríguez de Comissions Obreres i Manuel Quesada el coordinador local de la CGT. Els presidents de les dues principals associacions de comerciants de Sabadell també ho són: Josep Maria Porta (Comerç Centre) i Miguel Tello (Ca n’Oriac Comerç). Només la gerent dels paradistes del Mercat Central és dona: Cristina Sanmartí.




I és que, malgrat els avenços en les darreres dècades, i sense entrar en la bretxa salarial o les tasques no retribuïdes, la paritat entre homes i dones està molt lluny de ser una realitat, també a Sabadell.

La capital vallesana té, bàsicament i encara, quatre mitjans de comunicació locals: iSabadell, Diari de Sabadell, Ràdio Sabadell i Nació Sabadell. Cap té una dona dirigint-lo a dia d’avui, malgrat que el sexe femení és dominant a les aules de periodisme des de fa dècades. Un repàs als articles d’opinió publicats pels mitjans evidencien també un biaix de gènere, intencionat o no.

La principal empresa en número de treballadors de la ciutat, el Consorci Sanitari Parc Taulí, està dirigida per un home, Joan Martí, i el president del seu Consell de Govern, Modesto Custodio, també ho és. La dona amb major responsabilitat és Cristina Carod, directora executiva. Altres empreses importants són Aigües Sabadell, presidida per Enric Blasco i dirigida per Joan Cristiá, Serveis Medi Ambient SA, principal concessionària municipal, dirigida per Eugenio Díaz, o la cooperativa TUS, presidida per Francisco López. Les empreses més o menys vinculades a la ciutat i presents a Borsa tenen presidents: Josep Oliu (Banc Sabadell) i Eloi Planes (Fluidra).




Les principals fundacions també tenen nom d’home a la cúspide. Fundació Bosch i Cardellach, dirigida per Ramon Ten, Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, presidida per Joan B.Casas, Fundació per l’ESDI, per Josep Bombardó, i Fundació Parc Taulí, per Francesc Gòdia. El mateix pel que fa als col·legis professionals: Eduard Gutés presideix el d’Agents Comercials; Manuel Hernández és el degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell.

L’entitat sabadellenca amb més socis, el Club Natació Sabadell, està presidida per l’exwaterpolista Claudi Martí. És tot un clàssic que els homes copin la major part de representació en les entitats esportives, com també en les econòmiques, mitjans i política. No hi ha gaires avenços en la primera fila. Sí en posicions directives i de gestió. A nivell esportiu, sí s’obren pas els equips femenins, liderats pel de waterpolo del CN Sabadell.

La Federació d’Associacions de Veïns està presidida per Manuel Navas. En aquest sentit, la representació de la dona en les presidències de les associacions de veïns també queda molt lluny de la paritat. Ni tan sols a les entitats culturals millora gaire la situació, més enllà del lideratge de Mirna Lacambra dels Amics de l’Òpera i de Joana Soler a les Joventuts Musicals. La principal empresa cultural, l’Orquestra Simfònica del Vallès, té un home presidint-la, Jordi Cos. Joventut de la Faràndula està presidida per Salvador Peig; Jordi Cascales fa el mateix al Centre Sant Vicenç, i Ramon Ribalta és l’alma mater del Teatre del Sol.

En general, les dones encara s’obren més pas en els espais socials i assistencials, amb Anna Maria Montseny presidint Salut Mental o l’exregidora Rosa Roig, a Càritas. El racó tradicional on, sense lleis d’igualtat ni quotes, ja hi venen sent fa dècades.

Resum: a la informació s’esmenten fins a 42 càrrecs a institucions, empreses o entitats de la ciutat. Set estan dirigits per dones. Un 17 per cent. 35 per homes. El 83 per cent.

Fotos d’esquerra a dreta.
1ª fila: Maties Serracant (alcalde), Carles Rossinyol (portaveu de CiU), Blai Costa (Gremi de Fabricants), Salva Peig (Joventut de la Faràndula), Marisol Martínez (tinenta d’alcalde i portaveu de Guanyem).
2ª fila: Joan Martí (Parc Taulí), Enrique Rodríguez (CC.OO), Manuel Navas (FAV Sabadell), Juli Fernàndez (tinent d’alcalde i portaveu d’ERC), José Luis Fernández (UGT).
3ª fila: Mirna Lacambra (Amics de l’Òpera), Modesto Custodio (Parc Taulí), Eugenio Díaz (SMATSA), Antoni Garrell (Fundit), Joana Soler (Joventuts Musicals).
4ª fila: Joan B.Casas (Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859), Enric Blasco (Aigües Sabadell), Alicia Bosch (Centre Metal·lúrgic), Claudi Martí (CN Sabadell), Eloi Planes (Fluida).
5ª fila: Jordi Cos (OSV), Josep Bombardó (Fundació per l’ESDi), Joan Berlanga (tinent d’alcalde i portaveu d’UpC), Rosa Roig (Càritas) i Manuel Hernández (Col·legi d’Advocats). 

Els comentaris estan tancats