Foto portada: el riu Ripoll, al Rodal, el 15 d'abril de 2021. Autor: M.Centella.

Els regants del Ripoll tindran una solució temporal

Els pagesos de l’Horta Vella i la de Can Puiggener, ambdues a la llera del Riu Ripoll, tenen problemes per regar des de l’estiu del 2018. L’Ajuntament és conscient de la situació, que afecta mig miler de persones, però la solució encara no ha arribat. Per aquest motiu, Entesa per Sabadell exigeix una actuació immediata i respectuosa a la Séquia Monar, el punt clau del problema. L’Ajuntament ha començat les proves per subministrar aigua a l’Horta del Fruiterar ( a l’altura de Can Puiggener) aquest dimarts mateix, 13 d’abril, i la setmana que ve s’instal·larà una bomba d’energia i un cabalímetre al Riu Ripoll.

El primer tram de la sèquia, a la zona del parc de la Clota, està embossada per un esfondrament que hi va haver fa dos anys. Segons diuen els regants, quan l’Ajuntament va urbanitzar el terreny amb una plantació d’arbres, les arrels van esfondrar la mina que hi ha en aquesta zona. En conseqüència, l’aigua amb què 130 pagesos reguen els seus horts no circula i la terra es queda sense regar, fet que impedeix el cultiu i la collita de verdures i hortalisses. L’any 2019, els afectats van presentar una instància a l’Ajuntament per comunicar el problema i, dos anys després, la Séquia Monar continua aparentment igual. 

L’Entesa per Sabadell és un dels actors més preocupats per aquest canal de reg, que també està reconegut com un bé patrimonial de la ciutat. Per això, el portaveu del grup municipal, Isidre Soler, reclama una resposta efectiva per solucionar el problema. 

“No és la primera vegada que la séquia s’esfondra. Ha passat moltes vegades i ja sabem com s’ha de solucionar. El que no sabem, ni entenem, és perquè aquesta vegada l’Ajuntament no està fent res al respecte” planteja Isidre Soler.

Per la seva banda, la regidora de Desenvolupament Urbà i Transició energètica, Mar Molina, rebat que l’Horta del Fruiterar té aigua des del divendres passat, dia 9. A més, Molina afegeix que l’Ajuntament ha estat en contacte permanentment amb els representants dels regants i han consensuat una solució provisional mentre arreglen la séquia.

Les Hortes tornaran a tenir aigua

Mar Molina avança que el seu departament ja ha començat a treballar en una alternativa perquè els regants puguin cuidar dels horts. L‘Horta Vella se servirà de l’aigua captada per un sistema de bombeig que s’instal·larà al riu, a l’altura del Molí Torrella. Actualment, uns tècnics estan acondicionant la llera del riu Ripoll per instal·lar una bomba i un cabalímetre, així com la instal·lació d’una comporta a la sortida de la séquia per tal que funcioni com a dipòsit.

L’Horta del Fruiterar també tindrà una solució provisional. Justament aquest dimarts han començat unes proves tècniques per determinar si la mina del riu Ripoll pot subministrar aigua a aquesta zona a través de la bomba. L’Ajuntament ha tramitat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) els permisos necessaris per captar aigua del riu de manera provisional, però, en ambdues hortes caldrà establir un calendari de reg per tal de garantir la disponibilitat i un ús eficient de l’aigua.

Isidre Soler adverteix que això només pot ser un pla provisional mentre s’arregla la séquia i que de cap manera pot ser la solució final. El portaveu d’Entesa argumenta la seva objecció amb la normativa municipal sobre el Patrimoni històric, que prohibeix una reinvenció del disseny original. 

El rerefons del problema

Que la Séquia Monar estigui obstruïda suposa que els pagesos hagin de comprar els productes frescos en lloc d’aconseguir-los per collita pròpia. Els 500 afectats, aproximadament, per aquesta situació lamenten que no obtenen cap resposta per part del govern municipal quan només demanen tenir aigua, una condició bàsica per les hortes. L’agreujant és que ja fa dos anys que no poden regar i, actualment, la situació és insostenible. Estan al límit. Si no es poden mantenir les hortes, aquestes s’abandonen i s’omplen de males herbes, fet que degrada el paisatge urbanístic del Ripoll i empobreix la funció social d’aquest espai. 

Per desembussar la séquia hi ha dues opcions: netejar-la per dins o obrir la part superior del tros malmès i refer-lo. De moment, l’Ajuntament està ultimant el tràmit d’aprovació del projecte i la licitació de les obres per a la reparació de la séquia Monar al seu pas pel Parc de la Clota-Font dels Gitanos. El cost d’execució establert en el projecte de reparació de la séquia és de 96.285 euros i la regidora calcula que fins a finals d’any no començaran les obres.

Foto portada: el riu Ripoll, al Rodal, el 15 d’abril de 2021. Autor: M.Centella.

Comments are closed.