Les obres per optimitzar l’aigua encaren la seva recta final: “Som un referent europeu”

Les obres per distribuir l’aigua regenerada de la planta depuradora estan a punt d’acabar. Així ho ha explicat aquest dimecres l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, qui ha detallat que el projecte quedarà enllestit a l’estiu. Així mateix, el sistema per aprofitar l’aigua del subsòl i potabilitzar-la a la Serra d’en Camaró també avança a bon ritme. “Som un referent a nivell europeu, una ciutat compromesa amb la resiliència hídrica”, ha defensat en la mateixa línia el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco.

Actualment, la companyia està construint un mecanisme de bombament que permetrà fer arribar l’aigua de l’estació depuradora fins a Can Gambús, fins on s’ha ampliat recentment la xarxa de canonades. Es tracta d’un model que ja funciona des de fa més d’una dècada al polígon de Sant Pau de Riu-sec, on el 50 per cent de l’aigua que es va consumir el 2024 era regenerada. Malgrat que la normativa limita el seu ús, cal destacar que l’aigua regenerada és útil per substituir la potable en activitats com el rec, la neteja, les indústries o les cisternes, entre d’altres.

Enric Blasco i Marta Farrés, president d'Aigües Sabadell i alcaldessa, aquest dimecres. Autor: David Jiménez.
Enric Blasco i Marta Farrés, president d’Aigües Sabadell i alcaldessa, aquest dimecres. Autor: David Jiménez.

En paral·lel a aquestes obres, Aigües Sabadell també està treballant per ampliar la xarxa d’aigües freàtiques -uns dos quilòmetres més- i instal·lar la primera planta potabilitzadora de la ciutat al costat del Club de Tennis. La infraestructura permetrà potabilitzar aigua procedent de les mines del Parc Catalunya i del riu Ripoll, multiplicant per deu la quantitat d’aigües del subsòl que es recuperava fins ara. En total, la inversió és de 2,5 milions d’euros, dels quals 1,5 els aporta l’Agència Catalana de l’Aigua.

Respecte a la troballa de restes humanes a les obres de la canonada del carrer de Vilarrúbias, que ha de connectar amb la futura potabilitzadora, Blasco ha assegurat davant la premsa que no comprometran el calendari previst, ja que es continuarà avançant en altres fases. “Aprofito per agrair la comprensió que han tingut els ciutadans en unes obres d’aquesta magnitud. El 90 per cent ja està acabada”, ha exposat l’enginyer.

Tractament d'aigua a Sant Pau de Riu-sec. Autor: David Jiménez.
Tractament d’aigua a Sant Pau de Riu-sec. Autor: David Jiménez.

Un cop els dos projectes estiguin en marxa, el consistori calcula que Sabadell podrà reduir aproximadament un 20 per cent de l’ús de l’aigua potable. D’aquesta manera se salvaran uns dos hectòmetres cúbics d’aigua que no caldrà importar de les conques internes, molt afectades per les darreres èpoques de sequera. “L’objectiu a llarg termini és autoabastir-nos”, ha argumentat Farrés.

De cara al futur, Blasco i Farrés han declarat que es vol implementar una xarxa supramunicipal d’aigua regenerada. Aquesta infraestructura ha de permetre enviar una part de l’aigua tractada a Sabadell a altres ciutats de l’entorn, com Sant Cugat o Cerdanyola, que hauran de pagar per obtenir-la. De moment, encara s’està redactant el projecte executiu.

Més informació:

Foto de portada: les obres que s’estan duent a terme a la depuradora. Autor: David Jiménez.

Els comentaris estan tancats