Aleix González i la figura de la Mare de Déu de Montserrat. Autor: cedida

Recuperen una figura centenària del Castell de Can Feu: “Hem fet història”

L’Associació Cultural Can Feu fa anys que treballa per restaurar la Torre d’en Feu i tot just fa uns dies que ha aconseguit aportar un granet més de sorra a aquest projecte: recuperar i reparar la Mare de Déu de Montserrat que hi havia al castell ara fa més de 100 anys. L’objectiu final és retornar-la al seu lloc originari, el que va ser casa del noble Josep Nicolau d’Olzina, però, de moment, un taller de Sabadell està netejant la figura de fusta, or i guix per portar-la, si les negociacions van bé, a l’església de Sant Fèlix.

De portes enfora, sembla que el Castell de Can Feu estigui totalment inactiu i al marge de la ciutat; però, de portes endins, hi ha qui no es cansa de picar pedra per recuperar l’esplendor d’aquest immoble, antigament propietat de la família d’Olzina de Riusech i des del 2018 en mans de l’Ajuntament. Es tracta de l’Associació Cultural Can Feu i, concretament, del seu representant, Aleix González.

El castell de Can Feu, aquest dimarts. Autor: David B.
Estat actual del castell de Can Feu. Autor: David B.

González ha estudiat i documentat a fons tots els racons de la Torre d’en Feu: des dels jardins romàntics fins a l’heràldica de la família que l’ocupava a principis del segle XX, fa més de 100 anys (més info: ‘Aleix González: “Hem recuperat tota la informació dels jardins de la Torre d’en Feu”‘). Entre altres figures i elements, hi havia una estàtua de 75 centímetres recoberta amb or i guix que homenatjava la Mare de Déu de Montserrat. Està datada al 1916. Segons explica González, el masover d’una de les moltes terres que posseïa el senyor d’Olzina Riusech, afincat a Sabadell, al Castell de Can Feu, va demanar-li el trasllat d’aquesta Mare de Déu a Can Cavaller (Monistrol de Montserrat, al Bages) abans de la Guerra Civil i, ja l’any 2013, González va aconseguir contactar amb la família hereditària d’aquest mas per demanar-los el retorn de l’estàtua.

La Moreneta’ torna a Sabadell, 100 anys després

Finalment, després de quadrar les negociacions i de tramitar tota la burocràcia corresponent, han arribat a un acord de compravenda i la Mare de Déu de Montserrat esculpida fa 106 anys ja torna a ser a Sabadell. Concretament, és a un taller que l’està netejant i, si tot va tal com està previst, d’aquí a un mes l’Associació Cultural Can Feu l’enviarà a un altre taller de Vilanova i la Geltrú especialitzat en la tècnica anomenada “daurat a l’aigua”.

“Hem fet història. Normalment, els ciutadans participem en la història, però ara, amb això, no només en som espectadors, sinó que en som els escriptors. Hem aconseguit retornar la Mare de Déu de Montserrat a Sabadell més d’un segle després”, destaca González.

González assenyala que l’estat de conservació de la imatge és prou bo i, per tant, calcula que d’aquí a un any mal comptat ja podrà col·locar-la en un lloc de culte. La seva prioritat és el Castell de Can Feu, però és conscient que això serà difícil a curt termini i, per això, actualment està negociant amb l’església de Sant Fèlix. Sigui com sigui, té clar que ha de ser un espai de veneració i avança que, si no arriben a un acord, trucarà altres portes.

“Per què Sant Fèlix? Perquè d’Olzina tenia molta vinculació amb Sabadell i especialment amb Sant Fèlix. Al 1909 va encarregar una Mare de Déu de Montserrat per aquesta església, però es va cremar al cap de pocs anys i, per això, crec que és oportú posar-hi aquesta altra ara que l’hem pogut recuperar”, explica l’expert en la Torre d’en Feu.

La relació entre el senyor d’Olzina i la Mare de Déu de Montserrat també té una explicació i és que, tal com explica Aleix González, d’Olzina era descendent de la família que va trobar la versió original de “La Moreneta”. Per això volia deixar constància d’aquest vincle especial. Paral·lelament, l’Associació Cultural Can Feu està treballant en altres iniciatives per fer valdre i recuperar la Torre d’en Feu abans que sigui massa tard (més info: ‘Un estudi de final de màster conclou que el castell de Can Feu caurà en cinc anys si no es restaura‘).

Foto portada: Aleix González i la figura de la Mare de Déu de Montserrat. Autor: cedida

Comments are closed.