Foto de grup dels assistents a l'acte central del Dia del Poble Gitano. Autor: J.Muñoz.

Sabadell celebra (per avançat) el Dia Internacional del Poble Gitano

La sala de plens de l’Ajuntament ha acollit aquest dilluns la commemoració del dia internacional del Poble Gitano. La celebració s’ha realitzat uns dies abans de la històrica data, el 8 d’abril, que enguany coincideix amb el dissabte sant. L’acte ha comptat amb la presència de representats de l’Associació Gitana de Sabadell i la Fundación Secretariado Gitano, que han recordat la importància d’assolir la igualtat d’oportunitats i d’acabar amb els prejudicis. En acabar, han tingut lloc diverses activitats lúdiques a la plaça Doctor Robert.

“L’educació segueix sent l’eina amb més força per canviar el nostre futur, però també el nostre present”. Aquestes paraules de Jordi Maldonado, tècnic de la Fundación Secretariado Gitano, sintetitzen un dels missatges més repetits a la celebració d’aquest dilluns a l’Ajuntament: la importància de la formació. Desenes de persones de totes les edats han omplert la sala de plens del consistori, on s’han realitzat diversos parlaments sobre el passat, el present i el futur de la població gitana sabadellenca.

230403 Manuel Heredia - Jordi Muñoz
Manuel Heredia, durant el seu discurs. Autor: Jordi Muñoz

Manuel Heredia, president de l’Associació Gitana de Sabadell, ha aprofitat el seu torn de paraula per reivindicar les seves arrels. “Nosaltres pretenem que en una ciutat molt diversa i amb moltes cultures els 10.000 gitanos de Sabadell continuem sent gitanos i gitanes”, ha destacat. Heredia, guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2021, ha reclamat entre altres temes més facilitats per accedir a habitatges davant del creixement poblacional. A més, ha enviat una petició a Manuel Robles, regidor d’Educació: “en el col·legi s’hauria d’aprendre com som els gitanos, d’on venim i cap a on anem”.

La tinenta d’alcaldessa Marta Morell també ha intervingut per recordar algunes de les mesures que s’han realitzat durant el mandat, com el reconeixement amb una placa de l’antic Carrer dels Gitanos. Per la seva banda, l’alcaldessa Marta Farrés ha agraït la difusió que fan les entitats de la cultura gitana, “perquè hi ha molt més del que ens uneix que del que ens separa”. També han assistit a l’acte, com a públic, representants de gairebé tots els grups municipals.

Sandra Heredia, durant el seu parlament. Autor: Jordi M.

Sandra Heredia, responsable del Programa del Poble Gitano i Innovació Social de la Generalitat, ha assenyalat la importància de liderar les iniciatives socials i polítiques. Va accedir al càrrec a l’octubre de 2022 i ha reivindicat que el programa estigui dirigit per primer cop per una persona d’ètnia gitana. “Considero que és un avenç important per poder dissenyar un pla estratègic d’intervenció i aconseguir els resultats que tots esperem, sobretot la població gitana”, ha apuntat Heredia, que ha animat al públic a “formar-se i entrar dins del sistema per treballar perquè aquestes dificultats ja no es donin”.

Cal destacar també les exposicions d’alumnes de l’Escola Sant Julià i de l’Institut Agustí Serra, que han donat la visió dels joves a la celebració. Finalment, Manuel Heredia ha fet una crida a tota la població gitana a celebrar el 8 d’abril el seu dia mundial al Besòs, on es reuniran amb la resta d’associacions catalanes.

Foto de portada: representants de la població gitana de Sabadell, amb membres del Ple, a la plaça Doctor Robert. Autor: Jordi M.

Comments are closed.