Concentració del SAD. Autor: D. Jiménez.

Treballadores del SAD reclamen de nou la municipalització del servei

Una trentena de persones s’ha concentrat aquest dilluns a la tarda a la plaça Sant Roc de Sabadell per reclamar millors condicions laborals per a les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de la ciutat. La mobilització, que ha tornat a exigir la municipalització del servei, ha tingut lloc coincidint amb la celebració del ple de l’Ajuntament del mes de març.

El manifest ha posat el focus sobre la precarietat que pateixen les treballadores del sector, la gran majoria dones, que tenen sous molt baixos i han de fer front a la manca de recursos per dur a terme la seva feina amb les garanties necessàries. “Realitzem un servei de cures essencial a la nostre societat però, com moltes tasques de cures, no rebem el reconeixement que ens mereixem”, han lamentat.

“Les treballadores del SAD de Sabadell portem anys de mobilització en defensa de la millora de les nostres condicions laborals i de millores en l’atenció a les persones usuàries. Ara ens trobem en la negociació del VI Conveni i ens trobem amb propostes per part de la patronal que són un insult, com la d’un increment salarial per al 2025 d’un 1%”, exposen.

En la mateixa línia que en anteriors ocasions, les manifestants han exigit que l’Ajuntament presti directament el servei, tal i com passava abans que s’externalitzés l’any 2006. Segons defensen, és la solució per blindar-ne la qualitat i assegurar els drets laborals de la plantilla. “Amb el model actual, el que prima per sobre de tot és el benefici empresarial”, denuncien. També demanen pujar un 6 per cent els salaris per al 2025, jubilacions als 60 anys i incorporar ajudes tècniques com grues o llits articulats.

Concentració del SAD. Autor: D. Jiménez.
Concentració del SAD. Autor: D. Jiménez.

Cal destacar que les reivindicacions de les treballadores venen de lluny. En plena pandèmia, la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics va portar al ple una proposta per estudiar la municipalització del servei i l’equiparació salarial. “Tenim una retribució un 40 per cent inferior respecte a les mateixes categories laborals de l’Ajuntament”, deien. El document, però, va ser rebutjat per PSC i Ciutadans, amb abstenció de Junts per Sabadell, argumentant manca de viabilitat.

El SAD compta actualment amb unes 350 treballadores i té com a objectiu proporcionar atenció domiciliària a persones en situació de dependència o amb dificultats funcionals. Al llarg d’aquests anys, la seva lluita s’ha vist reflectida en accions ben diverses, com ara una acampada al passeig de la Plaça Major de Sabadell o la recollida de 4.000 firmes que van ser entregades a l’aleshores regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, reclamant que de nou la municipalització.

Foto de portada: un moment dels discursos. Autor: D. Jiménez.

Els comentaris estan tancats