Pla general de l'arribada a l'Audiència de Barcelona dels tretze CDR acusats de desordres públics el 5 de febrer de 2020 (horitzontal)

Absolts els CDR acusats d’encadenar-se a les portes del TSJC fa dos anys

L’Audiència Pronvincial de Barcelona ha dictat sentència absolutòria sobre una dotzena de persones acusades d’encadenar-se a les portes del TSJC pels suposats delictes de desòrdre públic, desobediència i resistència greu a les autoritats. Els fets van tenir lloc el 23 de febrer de 2018 davant la porta principal d’accés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya entre les 8:00 i les 9:05 hores.

Entre els 12 membres del CDR s’hi troben dos sabadellencs que van participar en les protestes demanant la llibertat dels dirigents independentistes a la presó. Després de dos anys, el judici es va celebrar els dies 5 i 6 de febrer de 2020, on als acusats se’ls demanava penes d’entre un any i dos anys i mig de presó pels suposats delictes, però el tribunal considera que els manifestants no van fer cap dany i que la protesta s’enmarca dins de la llibertat d’expressió i resistència pacífica sense que hi hagués cap síntoma de viòlencia (més info: ‘Comença al judici als CDR encadenats al TSJC‘).

Segons la sentència, els manifestants van respondre als Mossos d’Esquadra amb una resistència passiva i sense violència que no permet ser castigada. D’aquesta manera, el Tribunal reconeix l’argument dels advocats de les defenses a l’afirmar que a les portes del Palau de Justícia no es va cometre cap delicte, si no una expressió de drets fonamentals.

 

“No existeix cap tipus de danys a les persones o les coses per part dels manifestants, per la qual cosa no se’ls pot atribuir actes de violència”, van acreditar alguns dels magistrats presents al judici, segons recull la sentència.

No s’estima cap alteració de l’ordre públic, entès com el normal funcionament de les institucions i els serveis, no impedint-hi l’accés als funcionaris que van poder entrar dins de l’edifici per les portes laterals que no estaven bloquejades pels manifestants, els quals es van congregar únicament davant de la façana principal no impedint que es suspengués cap actuació judicial per les seves actuacions.

Foto portada: els acusats entrant al TSJC, el primer dia de la vista oral. Autor: ACN.