Arxivada definitivament la querella d’SMATSA contra l’anterior govern

Els tribunals han desestimat la querella presentada per l’empresa SMATSA contra l’exalcalde Maties Serracant i els exregidors Xavi Guerrero (ERC), Lluis Perarnau i Albert Boada (Crida). SMATSA va presentar una querella per prevaricació però ja fa uns mesos es va arxivar a Sabadell. Ara l’Audiència Provincial valida aquell arxivament. El cas trascendeix més enllà perquè reactiva els cinc litigis pendents entre l’empresa i l’administració municipal. 

La denúncia inicial de l’empresa, del 2017 i ampliada uns mesos més tard, es va estimar en el seu moment i tant Serracant com els altres tres regidors, i alguns tècnics, van ser investigats a partir de la primavera de l’any 2018. Serracant i part del seu govern van haver de passar pels tribunals en qualitat d’investigats per aclarir si l’Ajuntament s’havia conxorxat contra l’empresa per retirar-li el contracte sense indemnitzar-la tal com marca la llei. No obstant, el cas no va anar a més i es va arxivar el passat mes de juny (més info: ‘Arxivada la querella de SMATSA contra Serracant i altres regidors‘). Ara l’Audiència Provincial valida aquell arxivament.

Es reactivarà la ITF i els GPS?

La querella per prevaricació és important més enllà del seu contingut ja que es va presentar abans dels cinc contenciosos administratius de l’empresa SMATSA contra diferents decisions del consistori l’any 2018. Però com la querella anava per la via penal, la via contenciosa administrativa va quedar en certa manera congelada. Ara, reconeixen fonts de l’actual govern (PSC-Podemos), es reactiven els diferents recursos existents, entre ells pels GPS als equips de neteja o per les liquidacions, on encara no s’ha entrat en el fons de la matèria. La querella penal ara arxivada també va servir, fins i tot com a via d’escapament durant el desembre de l’any 2018, per posposar la Instrucció Tècnica de Facturació, que comportava un Expedient de Regulació d’Ocupació a bona part de la plantilla i la consegüent vaga a les portes de la campanya nadalenca.

La Crida i ERC busquen l’anul·lació del contracte

Amb aquests ingredients, la Crida per Sabadell (que acumulava tres dels quatre regidors denunciats) demana ara a l’actual govern que intensifiqui la seva tasca de fiscalització i porti d’una vegada el contracte a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per veure si es pot declarar nul. Els anticapitalistes creuen que l’arxivament ve a significar que la querella va ser emprada com una “via instrumental” per l’empresa per frenar l’acció municipal:

“Ara es podrà fer el control que l’empresa ha eludit durant tot aquest temps amb el seu obstruccionisme legal. Esperem que el nou govern no cedeixi davant dels atacs que pugui seguir fent l’empresa quan segueixin endavant amb els expedients oberts”, assegura l’exregidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau.

Esquerra Republicana també ha celebrat l’arxivament. En el seu cas es va denunciar, i investigar, l’exregidor d’Espai Públic, Xavi Guerrero, qui ara ha assegurat que “no és delicte defensar el bé comú i els interessos de la ciutadania davant d’una empresa untada de mercuri que no podia ni justificar les factures que emetia”. Guerrero ha afegit que “ara toca ser conseqüents i portar el contracte a la Comissió Jurídica
Assessora de la Generalitat perquè pugui determinar si és vàlid o no”.

Més info: ‘Cas SMATSA‘.

Foto portada: Serracant, el passat dimarts. Autor: David B.