Demanen vuit anys de presó per al propietari de Ca n’Alzina

El cas Ca n’Alzina, que va afectar el portaveu socialista a l’Ajuntament Josep Ayuso fins que va ser arxivada la seva investigació, avança fases i arribarà finalment a judici amb només un acusat: el propietari de la finca ubicada entre Sabadell i Polinyà que va fer créixer una hípica internacional i en terrenys no urbanitzabless. L’acusació popular, que exerceix l’Entesa per Sabadell, demana vuit anys de presó i una multa propera als 150.000 euros per al propietari. 

La fase d’instrucció del cas Ca n’Alzina ja ha acabat. Ara les acusacions, n’hi ha tres (la Fiscalia, l’Entesa per Sabadell com a acusació popular i l’ajuntament de Sabadell com acusació particular) presenten els seus escrits d’acusació. El judici se celebrarà en els propers mesos.

Per una banda, l’Entesa demana vuit anys de presó per al propietari de la finca, Quirze Elías, quatre per un delicte contra el territori i quatre més per un delicte contra el medi ambient. A més es demana una multa de 146.000 euros, l’enderroc de les construccions il·legals, que pot tenir un cost milionari, i la reposició del terreny al seu estat original.

Per la seva part, l’Ajuntament demana tres anys de presó per a Elías per un delicte continuat contra l’ordenació del territori, i fiscalia demana 2,6 anys de presó pel mateix delicte. Ni el ministeri públic ni l’acusació particular veuen delicte ambiental. Sí l’acusació particular.

Com va començar el cas?

El cas va començar l’any 2014 quan l’Entesa va interposar una denúncia al jutjat número 4 (més info: ‘Presumptes irregularitats a Ca n’Alzina‘). Posteriorment es va investigar el portaveu socialista a l’Ajuntament, Josep Ayuso (més info: ‘Ayuso, investigat‘) o l’exalcalde de Polinyà .

El jutjat investiga tot un seguit de presumptes irregularitats des de l’any 2000, com construccions il·legals, abocaments de terres, tala d’arbres i reomplert de torrents. L’alteració del terreny va portar a una finca dels afores de Sabadell, entre la ciutat i Polinyà, a convertir-se en una hípica on s’hi celebraven campionats internacionals a través de l’empresa Barcelona Horses. Tot sense llicència ni opció de tenir-la ja que la finca està qualificada com a no urbanitzable i protegida pel planejament de Sabadell i pel Pla Territorial Metropolità.

Foto portada: evolució de la finca de Ca n'Alzina des de finals dels 90 fins fa pocs anys. Autor: Entesa
Evolució de la finca de Ca n’Alzina des de finals dels 90 fins fa pocs anys. Autor: Entesa

L’alteració del terrenys va comportar diverses denúncies de la Policia Municipal de Sabadell, o l’àrea de Medi Ambient del consistori. Però les obres mai van parar, amb la qual cosa l’Entesa denunciava i segueix denunciant la “connivència” del govern socialista de l’època amb la propietat. Al desembre de 2013 es va iniciar un procés per regularitzar la situació, de resultes del qual van acabar sent investigats Josep Ayuso i una funcionària, Maite Morao. Tot i així, la investigació contra els càrrecs públics va quedar arxivada al no trobar indicis de delicte (més info: ‘Arxivada la investigació contra Ayuso‘).

La derivada mercurial

L’espai és contingu a la finca de Can Xupa, on s’hi van abocar terres de forma pressumptament irregular. El cas Can Xupa forma part del macrocas Mercuri. S’investiga des del 2012 els exregidors Joan Manau (Urbanisme), Ricard Estrada (Medi Ambient), l’exedil popular Jordi Soriano, màxim implicat en la peça dels suborns del cas. També s’investiga els dos màxims responsables de la policia local de l’època.

Foto portada: una de les proves que se celebraven a l’hípica. Autor: Federació Catalana d’Hípica.

Comments are closed.