Helena Jubany

El cas Jubany torna a l’opinió pública… i la família espera que als tribunals

El cas sobre l’assassinat d’Helena Jubany està sobresegut des de 2005, però l’afany per trobar els culpables no cessa. Fa un any que un equip d’investigació professional i multidisciplinari va començar a estudiar proves que encara no s’han analitzat mai. La institució, que vol mantenir l’anonimat, ha declarat a aquest mitjà que “amb els nous avenços tecnològics es poden obtenir noves evidències a partir dels indicis que es van recollir en el seu dia”. La família Jubany ha obert una pàgina web on tothom qui tingui qualsevol informació rellevant per la investigació pugui publicar-la sense haver de revelar la seva identitat. 

Les proves no només són físiques o materials, sinó que qualsevol declaració que pugui perfilar millor la identitat dels sospitosos així com la seva relació amb la víctima pot ser útil per reobrir el cas. La investigació sobre Helena Jubany està plena de contradiccions i interrogants per resoldre. L’agreujant de tot això és que si ningú parla, el cas prescriurà l’any que ve sense haver trobat els culpables.  Dit d’una altra manera, l’assassí i la ment pensant d’aquest joc macabra seguirà lliure pels carrers.

La història d’Helena Jubany va protagonitzar un dels darrers capítols de Crims, el programa de moda de TV3. L’impacte en l’esfera pública va ser considerable i ara torna a ser vox populi a Sabadell (més info: ‘Gran impacte del ‘Crims’ dedicat a l’assassinat sense resoldre d’Helena Jubany a Sabadell‘). L’equip d’investigació que s’ha posat al capdavant del cas des de fa un any demana a la ciutadania que publiquin en aquest web qualsevol informació d’interès per avançar en l’anàlisi de noves proves. Ressalten que una nova declaració, un detall, una dada o un record poden ser útils per reobrir el cas.

Per la seva banda, la germana de Montserrat Careta, qui va ser duta a presó preventiva i s’hi va suïcidar, fa anys que insta a parlar als veïns de Sabadell, membres de la UES i als coneguts de les víctimes o dels sospitosos. El fiscal, la família Jubany i la germana de Careta també fa anys que demanen realitzar les proves cal·ligràfiques als tres dels cinc imputats que no se les van fer en el seu dia per determinar l’autoria dels anònims que va rebre Jubany mesos abans de ser assassinada. El jutge instructor d’aquest cas, Manuel Horacio García, sempre ha denegat tal petició.

Foto portada: Jubany, en una imatge presa mesos abans de la seva mort.