Foto portada: captura de vídeo.

Els Mossos, sobre la batalla campal a l’Eix Macià: “va ser molt seriós; ens podien haver matat”

Els agents dels Mossos d’Esquadra que van intervenir a l’Eix Macià durant la Festa Major van témer per la seva vida, segons van declarar al jutjat d’instrucció número 3 de Sabadell, que instrueix la causa i ha publicat aquest divendres El Periódico de Catalunya. Asseguren que sense els cascos algun agent hauria perdut la vida a causa de les nombroses ampolles de vidre que els van llençar. 

Durant la nit de dissabte 6 a diumenge 7 de setembre va haver-hi una gran presència policial a l’Eix Macià, tant de Policia Municipal com dels Mossos d’Esquadra, amb agents antiavalots de la unitat ARRO al capdavant. A la una de la matinada, al poc d’acabar al concert de Bebe, es va detenir un home entre la fira d’atraccions i les Barraques. Ben a prop, a la plaça de l’Argub agents ARRO registraven un grup de joves. Però a les 3 de la matinada bona part del dispositiu va ser retirat. Era a grans trets l’hora quan acabaven els concerts. Però hi havia milers de persones tant a les Barraques, com al parc de Catalunya. Segons diverses fonts, entre fira d’atraccions, barraques i parc de Catalunya (botellón, bàsicament) a aquella hora hi havia prop de 10.000 persones a l’Eix Macià.

Foto portada: les Barraques, a les tres de la matinada, aquest dissabte. Autor: J.d.A.
Les Barraques, a les tres de la matinada, quan va ser retirat bona part del dispositiu policial. Autor: J.d.A.

Dues hores després, quan es va iniciar la baralla, el gruix de la festa havia acabat. Però quedava gent a la zona. En quant a policia, hi havia dues dotacions de mitja dotzena d’agents de patrulla (12 Mossos d’Esquadra en total més els de paisà). Com se situaven? Una dotació a cada extrem de l’Eix Macià: una a la plaça de Catalunya i l’altra entre la fira d’atraccions i les Barraques.
Tot va començar per una baralla entre dos grups sobre el pont del parc de Catalunya. Agents de paisà van demanar reforços per contenir-los. Hi van anar sis agents. Segons van declarar al jutjat, van ser increpats i rodejats. Es va detenir un home. Acte seguit, es va iniciar una pluja d’ampolles de vidre i pedres, com recullen nombrosos vídeos a les xarxes. Els agents calculen que hi havia unes 700 o 800 persones i alerten de l’agressivitat de bona part dels participants:

 

“No llençaven a l’aire sinó a donar-nos”, va assegurar un dels agents interrogats. “Eren ampolles de vidre grans -com les de cervesa Xibeca- i anaven al cap […] per fer el major dany possible […] i ens queien des de dues direccions diferents, des de dalt i des d’un lateral”, diu un dels agents interrogats.

Un altre policia va assegurar que sense el casc hagués mort perquè una de les ampolles va impactar contra el seu casc.

“Va haver-hi una altra ampolla que va venir directament contra la meva cara i que vaig poder repel·lir amb la defensa. Si me l’hagués menjat, em quedo allà”, afegeix.

Un altre Mosso manté que allò no va ser una “simple baralla… allò va ser molt seriós i ens podien haver matat”.

Nou detinguts, vuit investigats

La nit es va saldar amb nou detinguts. El primer, amb una detenció molt expeditiva, a un quart de dues de la matinada per fets que no tenen res a veure amb la baralla. Set durant la batalla campal. I el novè una mica més tard, però com a conseqüència dels mateixos fets. Dels nou, sis van quedar en llibertat després de declarar en seu policial. I els altres tres, investigats per lesions i atemptat a l’autoritat, ho van fer amb càrrecs després de passar pels jutjats.

Foto portada: detenció a la una de la matinada, la primera de les nou practicades durant la nit però sense relació amb la batalla campal. Autor: J.d.A.
Detenció a la una de la matinada, la primera de les nou practicades durant la nit però sense relació amb la batalla campal. Autor: J.d.A.

Un dels detinguts va demanar una revisió mèdica perquè constessin les lesions que havia tingut durant l’arrest. Un altre va declarar que les càrregues policials van deixar ferits entre els joves. Alguns dels acusats es van negar a declarar i altres van negar haver llençat objectes contra la policia.

Falta d’efectius i de material

Els agents es van defensar amb quatre escuts. No en tenien més. El sindicats policials denuncien que són massa antics. Tenen més de 20 anys i no són adequats per a desordres públics.

Acusació particular i dubtes polítics

El sindicat USPAC dels Mossos d’Esquadra s’han personat com acusació particular contra els vuit arrestats (el primer detingut, el de la una de la matinada, queda fora del cas perquè no té res a veure). El sindicat lamenta que la conselleria d’Interior no s’hagi personat a la causa.

L’Ajuntament tampoc s’hi personarà, segons va declarar l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, l’endemà de la batalla campal. Per la seva banda, Esquerra Republicana, principal partit de l’oposició municipal, demana una investigació per veure si joves aliens a la baralla van ser colpejats per la policia autonòmica durant l’operatiu.

Foto portada: joves llençant ampolles, en un fotograma de vídeo.