Joan Jubany, germà d'Helena Jubany, i el seu pare. Autor: David B.

La família d’Helena Jubany: “les noves proves enderroquen les coartades dels sospitosos”

La família d’Helena Jubany, la jova bibliotecària que va aparèixer morta l’any 2001 en un solar de l’Eixample de Sabadell, aporta noves proves per reobrir el cas. Així ho ha explicitat aquest dimarts l’advocat de la família, Benet Salellas, des dels Jutjats. “Els nous elements de prova qüestionen d’arrel les declaracions que els intervinents van tenir a la fase d’investigació i enderroquen les coartades dels principals sospitosos”, ha assegurat. 

Hi ha material nou de diversa tipologia. Segons Salellas, va des d’elements documentals fins a testificals o pericials. Amb ells, la família demana reobrir el cas, que està congelat des de l’any 2005 al morir la principal sospitosa del crim, Montse Careta, qui es va suïcidar a la presó de Wad-Ras. Però l’entorn d’Helena Jubany, basant-se en la investigació anterior, considera que Careta no va poder assassinar Jubany o almenys no ho va fer sola. Assenyalen altres investigats, que van quedar sense càrrecs ni judici.

“Els nous elements de prova que plantegem, ja que no fem una reinterpretació sinó que aportem nous elements, qüestionen d’arrel les declaracions que van tenir en la fase d’investigació i enderroquen les coartades dels principals sospitosos. Hem anat fins el límit d’on pot arribar una família però ara és el jutjat qui ha de reobrir la causa i tirar endavant una investigació que pugui arribar a judici. Ara necessitem la complicitat del sistema judicial”, ha resumit Salellas.

L’advocat va sol·licitar reobrir la causa el passat dilluns. Ho va fer al jutjat d’instrucció 2 de Sabadell, que fa dues dècades va portar el cas. Però ara és jutjat civil i no penal, i potser la investigació cau en un altre jutjat. En qualsevol cas, el magistrat que va portar el cas, i el va tancar, ja temps que no treballa a Sabadell. La família proposa que els Mossos d’Esquadra, com a policia judicial, liderin la investigació policial i recorden que cal reobrir-lo si es vol evitar la prescripció del delicte. Arribarà l’any 2025 per a les persones que van ser investigades en el seu moment (Santi Laiglesia, parella de Careta en el moment dels fets) i Ana Echaguibel, del grup d’amics que sortien d’excursions amb la Unió Excursionista de Sabadell. Però pels possibles implicats que no van ser investigats prescriuria l’any vinent. “Tenim un any per fer una investigació seriosa”, ha apuntat Salellas.

Manifest sabadellenc

L’advocat ha estat acompanyat per Joan Jubany, germà d’Helena Jubany, i també per la portaveu del manifest sabadellenc en solidaritat amb Helena Jubany, Maria Argudo, sorgit després del programa Crims dedicat al cas: “després del ressò mediàtic del programa Crims ens vam indignar perquè no podíem entendre com un feminicidi de fa 20 anys estava impune i la persona que l’havia assassinat podia fer vida normal, com una ciutat com Sabadell no havia fet cap condemna ni homenatge a l’Helena ni havia acompanyat la família durant aquests anys de patiment”.

L'advocat i exdiputat Benet Salellas. Autor: David B.
L’advocat i exdiputat Benet Salellas. Autor: David B.

El grup va fer un manifest per fer “incidència política i pressió social”, que va aconseguir 13.000 signatures, i després un mecenatge per les despeses de reobrir el cas, que va recaptar més de 20.000 euros. “La causa de l’Helena ja no és la causa de la seva família sinó la causa d’un poble; la gent ja no es planteja que un feminicidi pugui quedar impune”, ha assegurat la seva portaveu.

Més informació:

Foto portada: Joan Jubany, germà d’Helena Jubany, i el seu pare. Autor: David B.