Foto portada: Xavi Duch, a l'Audiència Nacional.

Xavi Duch va negar qualsevol relació amb la compra o fabricació d’explosius

El sabadellenc Xavier Duch va negar qualsevol tipus de relació amb la compra, fabricació o manipulació d’explosius segons va declarar davant l’Audiència Nacional el passat 26 de setembre, tres dies després de la seva detenció. La seva defensa va al·legar el seu “arrelament” i estat de salut per evitar l’ingrés a presó. Però Duch està ingressat a Soto del Real des d’aquell mateix dia. 

La declaració, que ha pujat al seu canal Nació Digital aquest matí, dura vuit minuts clavats i amb intèrpret. Va ser cap a dos quarts de dues de la tarda del 26 de juny a l’Audiència Nacional. Duch només respon la seva defensa. Una desena de preguntes en menys de 10 minuts. Durant aquests minuts, nega qualsevol vinculació amb explosius, ni en la compra ni en la fabricació d’artefactes. Durant el registre al seu domicili del carrer Convent assegura que se’l van incautar dos “petards de Sant Joan dels nens que eren bastant grans però per nens”. Res més. La resta de material incautat va ser material informàtic (tablet, mòbils, pen drive i discs durs amb material personal) així com rellotges, monedes o bitllets que col·leccionava.

La seva defensa li pregunta per l’estat de salut. Té una pensió permanent absoluta que l’impedeix de treballar a causa d’un aneurisma en el coll a causa d’un accident amb 16 anys. Té un bypass i dos stents des de fa 10 anys i ha de passar tot sovint per consulta mèdica. Cobra una pensió de 800 euros. Des que no treballava col·labora amb un grapat d’entitats de Sabadell: entitats de billar, on és un jugador destacat, la PAH, la Sèpia Verda, entitats que ajuden infants sahrauís, diables, coordinació dels correfocs de la Festa Major i altres entitats.

“Per omplir els meus dies van omplir de col·laboracions amb entitats sense ànim de lucre. Per exemple amb els diables i els correfocs, tant de petits com de grans. Participo a la Festa Major rebent la Guàrdia Civil quan anem a fer el foc perquè han de verificar la pólvora que tirem bàsicament”.

La defensa del sabadellenc demana la llibertat provisional, amb mesures cautelars si cal. No aprecia cap tipus de risc de fuga a causa del seu estat de salut, que l’obliga a anar al metge sovint, a ser pensionista i al seu “arrelament”. No obstant, la fiscalia sol·licita presó provisional per integració en “organització terrorista, tinença d’explosius i fabricació dels mateixos i delicte d’estralls amb finalitat de caràcter d’aconseguir la independència”. Al final de la jornada, el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, que instrueix el cas decreta ingrés a presó. Duch està ingressat a Soto del Real des d’aquell mateix dia, 26 de setembre.

La defensa: “hi ha algun indici? No”

La defensa de Duch, advocat d’Alerta Solidària, es queixa davant el magistrat que “anem a cegues en la defensa” al ser una causa secreta però a la vegada publicada mitjançant filtracions als mitjans de comunicació.

“Es parla de precursors i és perquè no s’ha trobat res: no s’han trobat explosius, no s’han trobat artefactes, s’ha trobat material que podria servir per a moltes altres coses. Al meu patrocinat no se li ha trobat ni un precursor d’un objecte incendiari. De l’entrada i registre hi ha algun indici que permeti determinar que Xavi Duch formava part d’un grup terrorista? No. Hi ha hagut escoltes on el meu patrocinat parlava de pòlvora? És molt probable perquè forma part de grups de cultura popular que usen pòlvora i foc en festes populars”.

 

L’advocat d’Alerta Solidària creu que sense proves incautades ni documentals els únics indicis contra Duch poden ser les declaracions d’altres investigats en seu policial o judicial. “Si només hi hagués la declaració d’algun altre imputat no pot ser suficient per sustentar la presó provisional. I si hi hagués alguna, no podria ser vàlida perquè no té totes les garanties processals”, assegura tot vaticitant que en global el cas 23-S o Operació Judes “s’ha magnificat el que no és tant. I del que s’ha magnificat el meu patrocinat no hi té res a veure i no hi ha cap prova que tingui cap vinculació”.

Duch, com el també sabadellenc Jordi Ros, i cinc homes més vinculats al CDR estan en presó preventiva des d’aquell mateix dia. En alguns casos en règim d’aïllament.

Més informació

Foto portada: Duch, a l’Audiència Nacional.