L’alcaldessa de Sant Quirze acusa la Generalitat “d’espolsar-se les puces” amb Waka

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

L’alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras (ERC), acusa la Generalitat “d’espolsar-se les puces” amb la responsabilitat que tenen sobre l’activitat de la discoteca Waka. Oliveras ha retret en l’inici del ple de desembre, celebrat aquest dijous, la manca de coneixement del Govern i la “ignorància”, concretament de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, sobre la responsabilitat que la Generalitat té sobre la llicència, que atorga l’Ajuntament però que es basa en els informes preceptius de l’administració autonòmica. Oliveras ha retret que ni Verge ni cap representant del departament assistís a una reunió al març per abordar la situació: “Va mostrar una ignorància absoluta”, apunta l’alcaldessa.

Oliveras obria el ple municipal amb to seriós i després d’una Junta de Portaveus en què es va abordar de manera monotemàtica el darrer incident a la discoteca Waka. Fins el moment, Oliveras havia declinat fer declaracions als mitjans de comunicació per abordar la polèmica generada a partir del vídeo que va començar a córrer per la xarxa el cap de setmana de Nadal, i en què es veia una menor fent una fel·lació a un noi en plena pista de ball del local d’oci nocturn.

L’historial de la discoteca ha fet, però, que en múltiples ocasions el consistori hagi alçat la veu per incidents de diferent naturalesa, amb baralles, agressions del personal de seguretat a clients per motius racials o de gènere, o agressions sexuals entre usuaris. Només aquest any ja hi ha hagut tres detinguts per tres agressions d’aquesta darrera tipologia a la discoteca vallesana, tal i com recorda l’alcaldessa.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Accions que Oliveras assegura que han passat des de fa anys al local, que ha tingut altres noms com Area o Global, però que la tecnologia ha permès fer visibles a través de les xarxes socials. No obstant, les darreres consideracions de consellers del Govern en què es trasllada la responsabilitat sobre el manteniment de l’activitat del local a l’Ajuntament han encès els ànims de l’executiu local.

“Estem absolutament sorpreses pel nivell de desconeixement d’algunes conselleres del nostre Govern, la Generalitat, traient-se les puces de sobre, decideix que la responsabilitat és de l’Ajuntament, quan mai hem tingut la competència de la Llei d’Espectacles”, apunta Oliveras. En ser una localitat petita, de 20.180 habitants, segons la darrera actualització de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), aquesta és una responsabilitat que recau en el govern autonòmic. “La llicència la dona l’Ajuntament si els informes preceptius són favorables, i si algú pot fer-ne un de negatiu és qui té el desenvolupament de la Llei d’Espectacles en la seva competència, que és la Generalitat”, afegeix Oliveras.

L’alcaldessa es mostra especialment crítica en el seu discurs amb la titular d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, pel seu “absolut desconeixement” sobre la situació que pateix el municipi per l’activitat de la discoteca, i per la seva absència en la junta de seguretat celebrada al març per abordar la problemàtica. “No s’hi va presentar ni vostè, per motius d’agenda, ni ningú de la seva conselleria”, ha retret.

“Sort de la fiscal de Sabadell, Neus Pujal, que es va donar suport, tret d’això, quatre idees que ja s’aplicaven en l’entorn de la seguretat”, ha afegit Oliveras. “Lamentem profundament les seves declaracions i el profund desconeixement que contenen de l’administració local”, puntualitza. Per tot plegat, reclama al Govern que hi posi fil a l’agulla: “A banda de tirar pedres a la teulada, agafin la Llei d’Espectacles, i si no és suficient, regulin-la de nou”.

La discoteca se situa al terme municipal i al llindar amb, la frontera de Sabadell, concretament a l’antiga àrea d’oci nocturn coneguda com la Zona Hermètica. L’espai era altament concorregut cada vespre i matinada de caps de setmana i festius, però l’Ajuntament de Sabadell va impulsar la finalització d’activitats vinculades a l’oci nocturn per repartir-les posteriorment arreu de la ciutat.

Això va fer que tòtems de la nit vallesana com Park Paladium, Bora Bora o Standard tanquessin, a l’espera d’un nou reglament que ha de regular en quins espais de la ciutat es poden obrir ofertes d’aquestes característiques. No obstant, a Sant Quirze la llicència d’activitats es manté vigent com a mínim fins l’any 2026, motiu pel qual, amb la llei a la mà, el consistori no pot tancar la macrodiscoteca sense un informe negatiu de la Generalitat.

D’aquesta manera, Waka suposa una de les majors discoteques de l’entorn del Vallès que romanen obertes, després que el passat mes de juliol l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va clausurar la discoteca DrinkKing Lemon.

Peticions de tancament

En els darrers anys han estat moltes les veus que s’han alçat per demanar el tancament de la discoteca a partir dels conflictes que s’hi deriven. La majoria estan vinculats amb el personal de seguretat, on moltes de les víctimes que les han denunciat a la policia i a les xarxes socials les han atribuït a motius de gènere o de raça.

Aquest mateix mes de desembre s’ha obert un perfil a Twitter amb el nom de Waka Sabadell Polemic, en què es vol fer visible el conjunt de conflictes que hi ha hagut al voltant de la discoteca. De la mateixa manera vol impulsar una recollida de signatures per demanar el tancament de l’espai.

Foto portada: l’alcaldessa de Sant Qurize del Vallès, Elisabet Oliveras, a la dreta, durant una trobada amb els mitjans, l’any 2019. Autor: cedida.

Comments are closed.