Foto portada: l'alcaldessa de Sant Qurize del Vallès, Elisabet Oliveras, a la dreta, durant la trobada amb els mitjans. Autor: cedida.

Oliveras (Sant Quirze): “estem fins el capdamunt de la no presència dels Mossos”

Dura crítica de l’alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras (ERC) a la manca de presència dels Mossos d’Esquadra al municipi vallesà. “N’estem fins el capdamunt”, ha assegurat l’alcaldessa en una trobada amb els mitjans. La situació no millora malgrat les reunions amb el departament d’Interior.

Oliveras detalla diversos problemes de seguretat que ha viscut el municipi i que no estan ben resolts per la policia autonòmica. Així assegura que hores d’ara el mercat ambulant que es fa entre Sabadell i Sant Quirze cada diumenge genera disfuncions al municipi i que mentre sempre hi ha dues patrulles de la Policia Local de Sant Quirze els Mossos venen “quan hi són”. “El control de la seguretat del mercat només l’estem fent des de Sant Quirze”, lamenta. Però hi ha més: durant la passada Festa Major un jove va ser ferit per una arma blanca i “els Mossos no eren on havien de ser-hi” tot afegint que “Interior no està donant la talla”. També lamenta la poca presència policial a Les Fonts, on hi ha hagut una ocupació d’habitatge aquest agost, molt contestada per alguns veïns fins arribar a haver-hi problemes de convivència.

L’alcaldessa assegura que s’ha reunit diverses vegades amb el conseller, Miquel Buch, però que com molts altres municipis petits, no se n’acaben de sortir. Ara han demanat una reunió amb Buch a través del Consell d’Alcaldies per veure si així “prenen consciència” del problema.

Oliveras insisteix que la presència policial és “efectiva” perquè dissuadeix i posa com a exemple la reducció de robatoris a domicilis que hi ha hagut. “Hem tingut xifres molt altes de robatoris a domicilis: durant una època una mitjana d’un i dos robatoris per dia. Aquí sí es van posar les piles, van ser més visibles i les xifres s’han reduit”. Però demana més cura policial de les necessitats dels pobles.

Sense relació amb Farrés

Oliveras també s’ha mostrat molt crítica amb la nova alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, amb qui no ha tingut cap trobada des de la seva investidura a mitjans de juny. “Amb els anteriors alcaldes teníem projectes conjunts i ara veiem que tornem a una situació que ja coneixem, al tot Sabadell i que la resta ja us ho fareu”. L’alcaldessa insisteix que Farrés té una visió “de centralitat absoluta i capitalitat” que deixa fora els municipis limítrofs amb Sabadell. “I ara tornen a demanar el Quart Cinturó. És com si tornéssim 15 anys enrere. Amb el canvi d’alcaldia a nivell vallesà ens hem empobrit molt perquè en Maties [Serracant] tenia tota una visió del territori molt més rica”. Oliveras se sent al mig de dues grans poblacions, Terrassa i Sabadell ,amb Sant Cugat apretant per una altra banda, i veu com els interessos de Sant Quirze no són escoltats.

“Durant tres anys d’obres a Sabadell i la C-58 el quart carril de l’autopista ha estat Sant Quirze, hem patit un gran col·lapse i contaminació i ningú ha escoltat els nostres arguments”. A tall d’exemple, assegura que l’exconseller Josep Rull, preguntat per l’ampliació de la C-58 va esmentar que ja s’havia pactat amb els ajuntaments de Terrassa i de Sabadell.

No té millors presagis per l’Aeroport de Sabadell, que la nova alcaldessa de Sabadell vol potenciar: “ens afecta absolutament; el patim més que ningú i veiem com a la comissió de seguiment no hi assisteixen ni AENA ni AESA (Seguretat Aèria) i tot sovint tampoc el representant de l’ajuntament de Sabadell”.

Punt i final a la Zona Hermètica de Sant Quirze

Oliveras ha anunciat que durant aquest mandat s’aprovarà un pla d’usos per suprimir les llicències d’oci nocturn de la part de la Zona Hermètica en el seu terme (discoteca Waka i un bar musical). Un cop aprovat, les llicències caducaran en un termini d’entre tres i cinc anys. A més de les crítiques als Mossos per la manca de presència al mercat, Oliveras lamenta que l’ajuntament de Sabadell no neteja la zona perquè ha pactat amb els paradistes no cobrar-los a canvi de que netegin ells. Però la solució no està funcionant bé. “Necessitem que l’entorn estigui pacificat i quan arriba dilluns tot és brutícia acumulada”, finalitza.

45 per cent d’habitatge protegit en les noves promocions

També ha avançat que apostarà pel l’habitatge públic amb dues noves promocions a Mas Duran i l’avinguda d’Egara i que el Pla General aprovat en fase inicial obligarà a totes les promocions de més de 400 metres quadrats a reservar un 45 per cent d’habitatge públic, anant molt més enllà de les contestades propostes de municipis com Barcelona. “Viure a Sant Quirze és caríssim tant de compra com de lloguer i hem d’evitar que els nostres joves marxin del municipi”, insisteix, tot dient que molts ja marxen a Terrassa perquè el preu de l’habitatge és més econòmic.

D’altra banda, s’està acabant la redacció d’un pla d’asfaltat i es faran inversions industrials per posar els Polígons d’Activitat Econòmica al segle XXI o per connectar Sant Quirze i Sabadell en carril bici en paral·lel a la via dels FGC.

Foto portada: l’alcaldessa de Sant Qurize del Vallès, Elisabet Oliveras, a la dreta, durant la trobada amb els mitjans. Autor: cedida.