Montllor i el monòlit

‘Carrers amb història (XV)’: Joan Montllor, l’excursionista

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Joan Montllor?

El millor que defineix Joan Montllor és dir que era excursionista. Va estar lligat al Centre Excursionista del Vallès, que va cofundar. Des d’allà es va marcar com a fita convertir Sabadell en un centre de cultura comarcal.

Segons s’assegura en la glossa que li fa la web del nomenclàtor sabadellenc “va proposar o promoure, entre d’altres, el Teatre de la Natura del bosc de Can Feu, la construcció del camp d’aviació, l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis, l’Escola de Comerç, la Biblioteca de la Caixa d’Estalvis -de la qual va ser el primer lector el 1928- i el Museu d’Història de la ciutat”.

Va estar molt vinculat a la Fundació Bosch i Cardellch, a diaris i revistes de Sabadell i en protector de la Colla de Sabadell.

Després de la Guerra Civil, va investigar i divulgar la història i els costums locals. L’any 1944 va rebre el títol de cronista oficial de la ciutat i el 1949 va tenir el Premi Ciutadania de Caixa Sabadell.

On està el carrer de Joan Montllor?

El carrer de Joan Montllor i Pujal està situat al barri de La Creu Alta. És un petit carrer però important perquè en ell té seu el Centre Parroquial Sant Vicenç i totes les entitats que pengen d’ell i que conformen un pulmó cultural del barri. El carrer està dedicat a Montllor i Pujal des de l’any 1960.

El que surt a la foto no és el carrer de Joan Montllor sinó el monòlit que té destinat a la plaça dels Usatges. També la sala d’actes de la UES compta amb un retrat a l’oli que li va fer el pintor Lluís Molins de Mur.

La llavor de l’excursionisme

Joan Montllor va plantar una llavor important a Sabadell: la seva passió per la natura va germinar en la Unió Excursionista de Sabadell (UES), una de les principals entitats de la ciutat.

Però és que a més la seva passió pel riu Ripoll va fer quan quan l’any 1962 l’ajuntment va inaugurar l’escola pública del barri de Torre-romeu decidís batejar-la amb el nom de Joan Montllor. Avui dia, els alumnes d’aquest multicultural centre educatiu estudien qui era Joan Montllor i coneixen el seu llegat. Sense anar gaire més lluny, dins els actes de celebració dels primers 50 anys de l’escola, el centre va rebre la visita del nét de Joan Montllor, resident als Estats Units.

L’escola bressol del barri de Torre-romeu també es diu Joan Montllor.

Comments are closed.