‘Carrers amb història (57)’: Patro Agulló, modista i activista

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui va ser Patro Agulló?

Patro (Patrocini) Agulló i Soler va néixer a la comarca de l’Alcoià (Alacant) però va venir a viure a Sabadell a la dècada dels 20, com molts altres valencians, alacantints i murcians.

Va ser modista i va fundar una escola nocturna per a noies treballadores ubicada a la parròquia de la Puríssima Concepció, que va dirigir durant 25 anys. Va ser promotora de la parròquia de Can Rull i va dinamitzar l’activitat creada al seu voltant, com un equip de futbol, les colònies d’estiu o un grup de caramelles. Va destacar per la seva vocació social i ajuda als més necessitats. Va morir l’any 1966 amb 57 anys.

On està situat el carrer de Patro Agulló?

La plaça de Patro Agulló està situada al barri de Can Rull, lloc on va dur a terme part de la seva acció social. La plaça té el seu nom des del 22 de desembre de 1993. De fet, la plaça s’ubica just al davant de la parròquia del barri, on ella va dur a terme tantes activitats.

No fa gaires anys, amb fons del govern central, es va reordenar la zona i ubicar a la plaça un monòlit en record d’aquesta dona d’Alcoi que va arribar amb 14 anys a Sabadell i va deixar emprenta. Una entitat, Associació Amics de la Patro, procura pel seu record.