‘Carrers amb història (56): Ribot i Serra i la ‘Revista de Sabadell’

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui és Ribot i Serra?

Manuel Ribot i Serra va néixer i morir a Sabadell. Va néixer l’any 1859 i va morir l’any 1925. Va ser periodista i escriptor fundant el primer Centre Catalanista a la ciutat, i també la Revista de Sabadell, que va ser primer una publicació bisetmanal i després un diari vespertí. Va dirigir la revista durant quatre dècades, en la línia d’un catalanisme conservador i catòlic. També va promoure concursos literaris a l’Ateneu de Sabadell.

Va ser arxiver municipal i com a secretari de l’entitat d’estalvi, va ser un dels impulsors de la ja desapareguda biblioteca de la Caixa de Sabadell, la primera que hi va haver a la ciutat, que es va inaugurar l’any 1926 amb el fons que ell hi va llegar i una part del fons de la biblioteca del sabadellenc ultracatòlic i conservador Sardà i Salvany.

D’altra banda, amb Bosch i Cardellach, Josep Salvany, Agustí Rius i Borrell i després Miquel Carreras, Joan Montllor o Andreu Castells forma part d’un seguit de persones que al llarg de la història han dedicat bona part de la seva vida a l’estudi històric de la ciutat de Sabadell. Alguns cercles també el consideren el degà de la premsa local.

On està situat el carrer de Ribot i Serra?

Aquest carrer està situat al barri de la Creu Alta justament des de l’any de la seva mort l’any 1925. De fet, es va acordar dedicar-li un carrer uns mesos abans de la seva mort. No ha canviat de nom des de la seva inauguració, fa gairebé 90 anys.

Sabadell i els instituts dedicats a sabadellencs

Sabadell té diversos centres educatius dedicats a sabadellencs il·lustres. És el cas per exemple dels CEIP Miquel Carreras, Miquel Crusafont, Enric Cassasses o els instituts Joan Oliver, Joan Montllor, Andreu Castells, Miquel Crusafont, Pau Vila o Agustí Serra. No així el de l’IES Ribot i Serra. Malgrat coincidir en el nom, l’origen d’aquest institut que abans va ser escola de primària i Centre Experimental de la Reforma Educativa, situat al barri de Campoamor, no és el poeta sabadellenc sinó una al·legoria a les figures del ribot i de la serra, una mostra d’eines de diversos oficis.

Comments are closed.