El pressupost de l’Ajuntament tornarà a créixer el 2014

  • Els impostos i taxes municipals pujaran un 1 per cent. El pressupost creix per primera vegada des de 2009.

  • L’Ajuntament impulsa una taxa per a bodes al consistori: entre 180 i 230 euros bonificat per a empadronats.

El govern local ha presentat la proposta de pressupostos municipals i ordenances fiscals que està presentant als grups de l’oposició buscant l’acord. Segons ha presentat el tinent d’alcalde de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Ramon Burgués, el pressupost s’enfila fins els 168,6 milions. Els impostos i taxes municipals pujaran un 1 per cent de mitjana. Hi haurà uns 9 milions en inversions.

Els pressupostos encaran s’han de negociar, aprovar de forma inicial, presentar i resoldre al·legacions a les ordenances i aprovar-los de forma definitiva. Un procés que es pot allargar diversos mesos. En qualsevol cas, el govern local inicia així el procés, que no es preveu tan tortuós com l’any passat, quan van ser rebutjats per l’oposició enmig de la crisi política del cas Mercuri, desencallada amb la dimissió de Manuel Bustos com alcalde. Després van sortir endavant amb el l’abstenció de CiU i del regidor no adscrit, Antonio Vega.

El primer pressupost que creix des de 2009

El pressupost de 2014 s’enfilarà fins els 168,6 milions d’euros. Serà el primer pressupost local expansiu des de l’any 2009, quan es va arribar a 200 milons d’euros. Des d’aquell any, el pressupost ha anat caient fins arribar a 163 milions per aquest 2013. L’any vinent creixerà fins gairebé els 169 milions. El consistori destaca que creixerà més la despesa que els ingressos, permetent així destinar millores a diversos punts de la ciutat.

Inversions

En total es destinen 9,1 milions d’euros a inversions. Hi haurà 1,2 milions d’euros per mantenir equipaments i uns 800.000 euros per conservar ferms. S’invertiran 730.000 euros per urbanitzar espais afectats per les obres del ferrocarril a diversos punts de la ciutat i 300.000 per a millorar places, carrers i jocs infantils. 700.000 euros aniran per adeqüar col·lectors de clavegueram. El col·lector del torrent d’en Gorgs s’endurà 600.000 euros.

El govern destaca 250.000 euros per moblar i posar en marxa (després de molts endarreriments) el nou centre cívic de Torre-Romeu i la zona adjacent. S’invertiran també 40.000 euros per acabar el viver d’empreses industrials de Can Roqueta i 40.000 euros més destinats als mercats municipals.

Ordenances fiscals

Segons ha presentat el govern local, els impostos i les taxes municipales (les anomenades ordenances fiscals) pujaran un 1 per cent. Serà així en el cas de l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i les taxes de residus, grua, zona blava, guals i cementiri. La taxa que es cobra a les entitats financeres amb caixers automàtics a la via pública puja un 50 per cent. L’any 2012 es van ingresar en aquesta partida 10.000 euros (veure: ‘La taxa als caixers a Sabadell es queda en 10.000 euros‘).

L’impost de circulació es congela, segons el govern, com també la plusvàlua i algunes tarifes de la taxa de mercats i dels encants baixaran.

El govern destaca que continuen endavant amb un recàrrec del 50 per cent de l’IBI per a habitatges buits, esperant que el govern central dictamini en què consisteix exactament un “immoble desocupat”.

Cobraran per les cerimònies civils

El consistori ha anunciat que es començarà a cobrar una taxa pels casaments. Casar-se a la sala de plens costarà 230 euros, a la sala de govern 180 euros i els casaments sense celebració costaran 40 euros. Si un dels membres està empadronat a Sabadell, hi haurà una bonificació del 50 per cent per a la sala de plens i la sala de govern.

Despesa social

El govern local destaca que es destinaran 13,6 milions a Serveis Socials, Gent Gran i Dependència. Educació s’emportarà 12,5 milions i Promoció Econòmica 6,3 milions. El manteniment de carrers tindrà més de 10,3 milions d’euros i mobilitat més de 8 milions. Així mateix, la major partida (fora del personal municipal i les seves nòmines) anirà destinada al tractament de residus, la recollida i la neteja d’espais públics. En total, 25 milions.

Tenim quatre objectius: mantenir els serveis públics, mantenir la cohesió social, invertir en l’espai públic com a element de convivència i mantenir la solvència de l’Ajuntament, perquè és important mirar a curt termini però també contemplar el futur més llunyà”, ha assegurat Burgués.

El consistori també destaca que es reduirà el deute en 10 milions d’euros.

Procés d’aprovació

El govern local durà al proper ple de novembre la proposta de pressupostos i ordenances. Asseguren que han mantingut trobades amb l’oposició i que s’han incorporat algunes aportacions. De fet, CiU va proposar fa mesos cobrar una taxa per les cerimònies civils. Diverses formacions també havien demanat augmentar la taxa a les entitats financeres amb caixers a la vida pública.

Foto portada: El tinent d’alcalde Ramon Burgués, en una imatge d’arxiu.

3 Comments