S’aproven amb facilitat els impostos i les taxes pel 2014

  • Només l’Entesa s’oposa a les ordenances fiscals en fase inicial. Tota la resta de l’oposició s’absté.

  • S’estableix una taxa per a cerimònies civils i puja el preu d’anul·lar una denúncia en zona blava.

El Ple ha aprovat aquest dimarts en fase inicial les noves ordenances fiscals de Sabadell per a l’any vinent, que inclouen els impostos i les taxes. L’equip de govern ha tret endavant les ordenances amb el seu únic vot en solitari. Però CiU, PP, ICV i EUiA s’han abstés i només l’Entesa ha votat en contra.

Segons la proposta presentada per l’equip de govern, es preveu una pujada mitjana del 1 per cent en quant als principals impostos i taxes, com l’Impost de Béns Immobles, la taxa de residus o l’Impost d’Activitats Econòmiques (més informació: ‘El pressupost de l’Ajuntament tornarà a créixer el 2014‘)

Cobrar per casar-se

El consistori estableix algunes novetats per l’any vinent. Per exemple, casar-se a l’Ajuntament costarà 40 euros sense cerimònia o entre 180 i 230 en funció de la sala. Els residents a Sabadell pagaran la meitat. Aquesta taxa s’estableix com a novetat en línia amb el que fan alguns municipis de l’entorn. No obstant, algunes formacions, com ICV i Entesa, demanaven una bonificació total pels residents a Sabadell, que no s’ha acceptat, almenys de moment. La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha carregat contra la taxa, considerant que es cobrarà per fer ús d’un servei que té la ciutadania i considera, com també Carme Garcia (ICV), que s’obre la porta a cobrar per més serveis.

En resposta el tinent d’alcalde d’Economia i portaveu del PSC, Ramon Burgués, ha assegurat que no es pot comparar casar-se a l’Ajuntament amb els serveis socials o altres serveis públics.

És un acte privat i qui vol casar-se té altres opcions: poden no casar-se o fer-ho en un altre lloc. Casar-se no és obligatori i no podem comparar-lo amb els Serveis Socials o el 010″, ha assegurat.

Domínguez ha definit l’argument com a “ridícul” i ha assegurat que nou de cada 10 bodes al consistori es presten a ciutadans de Sabadell.

Calendaritzar els pagaments

Burgués ha avançat que un dels objectius del govern local és facilitar que els ciutadans puguin complir les seves obligacions fiscals, permetent el pagament fraccionat i arribant a una certa “personalització” en el pagament d’impostos i taxes. No obstant, ha assegurat que encara hi ha impediments informàtics per a dur-ho a terme.

Altres novetats

D’altra banda, entre les novetats, també hi ha un increment del 33 per cent de l’anul·lació d’una denúncia en zona blava. Si fa uns anys es pagava tres euros per anul·lar la multa, després va passar a sis euros. A partir del 1 de gener, si no hi ha canvis en l’aprovació definitiva, anul·lar una denúncia en una zona d’aparcament en rotació costarà 8 euros. Aquest aspecte ha passat per alt al ple i podria ser alguna de les al·legacions que es presentin a partir d’ara.

“CiU va agafar el guant”

En la seva argumentació Burgués ha reconegut que algunes noves taxes i bonificacions s’han pactat fa temps amb Convergència i Unió, “que va ser l’únic partit que va agafar el guant que vam llençar fa mesos per començar a pactar els pressupostos i les ordenances”. Tot i així, CiU s’ha abstingut com la resta de l’oposició, excepte l’Entesa. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha assenyalat que calia estabir noves taxes com la de cerimònies civils per a poder bonificar o desgravar algunes altres línies.

Les al·legacions del PP, Entesa i ICV (que destaca en positiu la “consolidació de la tarificació social”, segons Garcia) s’estudiaran en la nova fase que s’obre ara, ha dit Burgués. “No han volgut tocar una coma malgrat els hem fet arribar propostes per no fer perillar el seu pacte amb CiU”, l’ha acusat Domínguez (Entesa). Per la seva part, la portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, ha mostrat la seva oposició a un increment lineal dels impostos i taxes. “Les ordenances són les mateixes de cada any i calen noves fórmules”, ha dit la portaveu. El portaveu del PP, Esteban Gesa, ha justificat la seva abstenció a l’espera del procés que ara s’obre fins l’aprovació definitiva.

El pressupost, més endavant

Malgrat que les ordenances s’han aprovat en fase inicial, ara s’obre però un procés d’al·legacions, en el qual es poden encara materialitzar alguns canvis, que s’hauran de votar de nou en un ple.

A diferència d’altres anys, el pressupost no s’ha debatut en el mateix ple. De fet, caldrà un ple extraordinari, ja que el pressupost d’una de les empreses municipals, Ràdio Sabadell, no s’ha votat encara a causa de la manca d’acord entre govern i oposició. Sense el pressupost aprovat de totes les empreses municipals, no es pot votar ni aprovar el pressupot consolidat de l’ajuntament de Sabadell.

One Comment