El jutge reobre el cas d’Helena Jubany

Després que la família d’Helena Jubany, la jove bibliotecària que va aparèixer morta l’any 2001 en un solar de l’Eixample de Sabadell, aportés noves proves per reobrir el cas, el magistrat del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha dictat una interlocutòria pel que disposa la reobertura de les actuacions respecte un dels investigats per la mort d’Helena Jubany.

El magistrat ha decidit reobrir diligències d’acord amb l’informe de la fiscalia després de les noves proves aportades per la família de la noia assassinada, que a principis de juliol va demanar formalment que es reobrís el cas. La noia va ser trobada morta en un celobert el 2 de desembre del 2001 després d’estar dos dies desapareguda. El cas es va arxivar el 7 d’octubre de 2005. El jutge crida a declarar testimonis, demana documentació a l’empleat d’una farmàcia, el titular d’una línia telefònica i segons els resultats demanarà una altra declaració.

El forense va determinar que la víctima no podia haver estat traslladada al terrat ni ser llançada per una única persona, segons l’escrit de l’acusació particular que recull el jutge per prendre la decisió de la reobertura del cas. Per aquest motiu el jutge demana la declaració testifical de dos homes que podrien aportar “indicis rellevants” per acreditar on vivia habitualment l’investigat. Aquestes declaracions “justifiquen la decisió de reobertura i la necessitat que les declaracions es practiquin judicialment”.

També sol·licita obtenir la identificació del titular d’una línia telefònica que no s’ha identificat i que es va fer quan ja s’havia perdut la pista del parador de la víctima. El jutge considera que el titular d’aquesta línia “havia de tenir alguna relació amb tots dos” investigats. Finalment, practicades les diligències anteriors decidirà si fa declarar l’investigat. El jutge s’oposa a la petició de secret de les actuacions perquè considera que “a la vista del temps transcorregut des de la comissió dels fets no existeix cap risc de destrucció dels mitjans de prova ni s’ha proposat ni disposat cap diligència que justifiqui aquella declaració”.

El cas d’Helena Jubany, la jove bibliotecària assassinada a un celobert de l’Eixample, ha estat sobresegut durant 15 anys. Si el jutge n’hagués desestimat la reobertura, mai s’haurien identificat als culpables i el cas hagués prescrit l’any que ve pels sospitosos que no van ser imputats i l’any 2025 per als que sí. Ara, però, amb la reobertura de la causa judicial comença una nova investigació per saber què va passar el desembre del 2001.

La posició de les famílies Jubany i Careta

Davant les esperances d’aconseguir portar un altre cop el cas als tribunals, la família Careta va anunciar que també es personaria com acusació particular. “Considerem que la Muntsa també va ser una víctima de les persones que van maquinar l’assassinat d’Helena Jubany” lamenta Imma Careta, la germana de la presumpta culpable. Muntsa sempre va estar assenyalada pel jutge que va conduir la instrucció en el seu moment, Manuel Horacio, i es va acabar suïcidant a la presó de Wad-Ras.

La família Jubany també ha criticat l’actitud del jutge Manuel Horacio, etiquetant-la de misògina i imparcial, en una entrevista a iSabadell. No obstant això, confien que ara es prosseguirà a una instrucció verdaderament rigorosa i, per tant, es realitzaran les proves cal·ligràfiques a tots els sospitosos i no hi haurà tanta flexibilitat a l’hora de prendre les declaracions. Amb això, Jubany fa referència a les múltiples modificacions dels atestats així com a l’acarament que el jutge va fer amb Jaume Sanllehí i Xavier Jiménez (dos dels principals sospitosos, membres de la UES) per “posar-se d’acord en les diferents contradiccions entre les seves declaracions i acordar una única versió”.

La família d’Helena Jubany: “les noves proves enderroquen les coartades dels sospitosos”

Foto portada: Jubany, en una imatge abans de morir. 

Comments are closed.