A la sessió s’han debatut dues importants qüestions: la piscina de surf i la Ronda Nord. Dos dels temes estrella de les municipals del maig de l’any que ve. Dues qüestions estretament vinculats al medi ambient i la mobilitat. El debat ha servit per copsar la correlació de forces i les estratègies dels grups polítics cara als comicis locals.
Durant quasi set hores s’ha desenvolupat la darrera sessió ordinària del curs polític. Dels 50 punts de l’ordre del dia, 21 han estat subvencions directes -totes aprovades per unanimitat- i vuit dacions de compte de l’interventor, a qui no se li escapa un cèntim.
El plat fort del plenari s’ha servit ben d’hora, al segon punt de l’ordre del dia, sobre el projecte de piscina de surf al costat de la Bassa de Sant Oleguer. El debat ha estat precedit per les intervencions de representants de Moviment Veïnal Sud, Amics del Ripoll i ADENC totes elles radicalment contràries a un projecte que han criticat com una greu amenaça per l’entorn de riu Ripoll i el seu parc fluvial.
Immediatament s’ha format dos blocs antagònics, atrinxerats en les seves posicions, com a la Primera Guerra Mundial. D’una banda, PSC i Junts a favor d’un projecte que presenten com una oportunitat econòmica per la ciutat i per potenciar la “marca” Sabadell que parteix de la iniciativa privada i que no suposa cap despesa de diner públic. ERC i Crida rebutgen frontalment Surfcity no només com una amenaça pel Ripoll, amb els arguments de les entitats que havien intervingut, sinó com l’expressió d’una gestió “socioconvergent” que impulsa la “privatització dels espais públics”, com indicà Nani Valero (Crida) o com ha dit Gabriel Fernàndez (ERC) aposta per un model de ciutat “frívol i elitista”.
Marta Morell (ex Podem) i Adrián Hernández (Cs) partien del paper dels neutrals, com Suècia o Suïssa a les dues guerres mundials, i semblava que s’abstendrien. La pressió ha estat tan forta que han hagut de decantar-se. Morell ho ha fet pel bloc d’ERC i Crida argumentant que, a 10 mesos de les municipals, és aconsellable retirar un projecte que cap partit portava al seu programa electoral. Hernández, ha acabat votant amb PSC i Junts per rebutjar les desqualificacions fetes contra els tècnics municipals i per marcar distàncies amb ERC i Crida.
En el torn de rèplica s’ha desfermat una autèntica batalla campal. Lluís Matas (Junts) ha llençat una dura crítica a Crida i ERC, en realitat dirigida als darrers, per formar el ‘bloc del no’, que resulta un obstacle pels projectes moderns i innovadors de la ciutat. Cortés ha tret el Sant Cristo Gros al recordar com, al passat mandat, el quatripartit va participar en l’operació Amazon, també a la llera del Ripoll. No s’ha pogut estar de recordar a Valero que encara esperava la seva condemna als incidents a la investidura de Marta Farrés, alguns protagonitzats per membres de la seva formació.
Gabriel Fernàndez ha observat que el vot de Morell suposava la ruptura del Pacte de la Concòrdia que sustenta l’actual equip de govern. Adrián Hernández no ha volgut ser menys i ha entrat de ple en la batussa a l’adreçar-se a Morell per recordar-li que, encara que de iure era tinent d’alcaldessa, de facto ja no representava a ningú.
A les files dels socialistes les cares de satisfacció ho deien tot. El punt havia començat amb una previsió de 13 vots favorables al projecte i s’acabava amb 16 vots positius (PSC, Junts, Cs), superant còmodament la majoria absoluta. L’escrutini mostrava com, des del punt de vista polític, Morell està amortitzada. El PSC pot arribar a acords amb Junts i Cs pel que resta de mandat.
Artilleria pesada a la Ronda Nord
Les hostilitats es van reprendre, encara amb més intensitat, al front del nord després d’un armistici dedicat a aprovar les subvencions i altres assumptes de tràmit, amb les dues mocions de PSC i Junts en favor del tram Sabadell-Terrassa de la Ronda del Vallès. En realitat, aquestes dues mocions, que s’han debatut conjuntament, estaven dirigides a posar ERC entre l’espasa i la paret.
El debat ha estat precedit per dues intervencions, en principi de signe contrari. D’una banda, el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, ha defensat el projecte i ha demanat explicacions a ERC per no recolzar el projecte. D’altra, Manel Cunill en nom del Campanya Contra el Quart Cinturó no s’ha mostrat radicalment contrari a l’acord sobre la ronda Nord, tot apuntat a que el veritable problema està en l’AP-7 i la connexió de Castellar amb la C-58.
Pol Gibert, que es reserva per a les gran ocasions, ha defensat un acord molt treballat que constava de tres potes: ajuntaments, Ministeri i Generalitat. En el darrer moment es va desmarcar la Generalitat. L’acord està en línia amb l’inclòs en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès, recolzat per ERC. Una versió avalada per Lluís Matas, qui recordà que la conselleria de Política Territorial està en mans del seu partit. Gabriel Fernàndez ha entonat un emfàtic desmentit d’aquestes versions i ha intentat tornar el cop, responsabilitzant a l’alcaldessa de trencar el consens. Farrés -visiblement enfadada- ha tret l’artilleria pesada. Ha acusat al portaveu d’ERC de mentir i ha revelat que, a l’última hora, quan tot estava lligat, Esquerra es va despenjar de l’acord arran de la trucada d’un membre important del partit a Sabadell al president Pere Aragonés.
Potser atordit per la intensitat del bombardeig, Fernàndez no ha sabut donar explicacions satisfactòries a unes acusacions molt greus. L’alcaldable d’Esquerra ha al·ludit a una mena de conspiració contra el seu partit. Adrián Hernández, que no desaprofita cap oportunitat per atacar els independentistes, s’ha posat les botes detallant les incongruències i contradiccions d’ERC en aquest tema. Per la seva banda, Valero ha recorregut al refranyer castellà amb allò de “Dios lo cría y ellos se juntan”, per denunciar la coalició de facto entre el PSC i les forces de centredreta independentista (Junts) i constitucionalista (Cs).
A la votació, les dues mocions han estat aprovades amb el mateixos vots que Surfcity, amb l’única diferència que, aquest cop, Morell s’ha abstingut.
Espais centrals
De cara a les eleccions existeix una pugna per ocupar un espai central, ubicat entre el centreesquerra i centredreta ideològic que a Sabadell es disputen PSC, ERC i Junts i al qual Cs també espera representar. Tant a socialistes com a juntaires, els interessa que ERC s’alineï en totes les qüestions importants amb la Crida, de vegades arrossegant a Morell.
D’aquesta manera, s’intenta expulsar a ERC d’aquest espai central i ubicar-los en la mena de radicalitat utòpica poc preparada per gestionar una gran ciutat. A voltes, la vehemència del seu alcaldable contribueix involuntàriament a això. La tàctica, en principi, afavoreix a Junts, que cerca disputar-li aquest vot a ERC, però que també marca un gir a la dreta del PSC en l’elecció dels seus socis pel que resta de mandat.
Més informació: