Els dèficits culturals de Sabadell

CARTES DELS LECTORS

El passat dijous 26 de gener vaig assistir a una interessant xerrada a l’ Estruch sobre la música a Sabadell, on va assistir ( tot i que no va prendre la paraula) el regidor de Cultura. M’hagués agradat exposar-li un tema que no vaig poder fer ja que el torn de paraula va acabar sense que tots poguèssim parlar. Ara bé,  a la tertúlia posterior amb el got de vi a la mà vaig poder conversar amb els ponents de l’acte i tots vam coincidir que a Sabadell hi ha un interessant moviment musical que abasta diferents estils.

Tenint en compte que a la nostra ciutat no es fa absolutament res des del punt de vista cultural el mes d’agost (situació vergonyosa) , perquè no adaptar el model de concert gratuït i lliure al carrer (model Barraques però ben planificat i recolzat a una zona adequada) de manera que aquests grups puguin tocar, per exemple, al carrer del Mestre Rius per la tarda, i a una zona més aillada per la nit, un cada dia o una combinació de diversos grups alguns dies a la setmana? Fins i tot es podrien fer concerts temàtics ( exemple: una setmana folk, setmana heavy…) o d’alguna altra forma.

D’ aquesta manera els grups locals tindrien un espai on donar-se a conéixer més enllà dels bars. Aquest model, que per exemple es fa a Liverpool amb la Beatle Week, no hauria de costar econòmicament gran cosa, redistribuint bé els recursos ( potser dedicar un pèl menys al concert de festa major, que és massa car per la poca estona que dura, o a la Màxima Outdoor, que culturalment no aporta res) . Això ha d’anar acompanyat d’un servei de bus adequat, estil bus nocturn. No pot ser que una ciutat com Sabadell el bus pari a les 22h. Això limita que la gent pugui gaudir de l’ oci i la cultura arreu de la ciutat.

Finalment, una queixa que hem exposat diversos cops a Twitter i Facebook sense que el regidor ens hagi contestat mai: les activitats per a un públic juvenil d’entre 9 i 18 anys tenen una enorme mancança a la ciutat. No sols a Festa Major, sinó durant l’ any. Molta activitat cultural purament infantil ( menys de 8 anys) i d’ adults ( 35 en amunt) i poca pel jovent. Amb les barraques, el sector 18-35 anys queda més o menys cobert a Festa Major, tot i que de manera precària, i la resta del temps tot és iniciativa privada. Però els nens i joves amb inquietuds culturals no tenen res a fer a part de les activitats esportives. Amb Fira Sabadell es podria aprofitar per fer quelcom per ells, aquest Nadal no n’hem tingut mentre sí es dediquen recursos a coses com la revista Sabadell a Prop.

No és tan complicat: Busquem una obra de teatre, o un passi de curtmetratges, o un concert específicament dirigit a aquest públic enlloc de fer tantes activitats pels menors de 8 anys que es repeteixen any rere any i que molts cops es solapen entre sí igualment. M’agradaria que per un cop algú del departament em contestés amb un raonament de la situació, valoració del meu suggeriment  i una proposta de millores al respecte.

@EdubeltranEdu
La Ceba de Sabadell

2 Comments