Juli Fernàndez

Anàlisi: ‘Balanç polític d’un any de mandat’

El ple de juliol va marcar el final del primer any de mandat de l’anomenat ‘govern de transformació’. Aquí procedirem a analitzar la situació i les perspectives de les vuit formacions representades al Consistori.

El terratrèmol provocat per l’esclat del cas Mercuri, que comportà la dimissió de Manuel Bustos i l’enfonsament electoral del PSC, encara continua tenint rèpliques que sacsegen amb diversa intensitat l’escena política local. La més important d’aquestes fou l’admissió a tràmit de la denúncia de la funcionaria Maite Morao i del portaveu socialista Josep Ayuso que va comportar la renúncia de Maties Serrancant, cap de llista de la Crida per Sabadell, a les seves responsabilitats de govern al front de l’àrea d’Urbanisme i la resposta de l’equip de govern de votar en contra de les mocions presentades pel PSC al ple municipal.

El complex i fragmentat mapa polític municipal sorgit de les municipals del 27 de maig del 2015 propiciaren la formació d’una majoria alternativa al PSC. Primer sota la forma d’un pacte bipartit, ERC i Crida per Sabadell, amb només vuit regidors, que posteriorment s’amplià a Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, assolint 14 regidors i la majoria absoluta que garanteix l’estabilitat institucional.

En aquest primer any de mandat la gestió del govern municipal ha estat per sota de les mateixes expectatives que havia generat. Sovint s’ha vist encallat per les inèrcies de la maquinaria institucional que no vol canvis i on continuen en els seus llocs de responsabilitat molts funcionaris bustistes. També per la manca de determinació del govern on s’aprecien de forma soterrada dos vectors contradictoris: un rupturista encapçalat per la Crida i un altre més contemporitzador liderat per ERC. Potser per combatre aquesta percepció el govern municipal va presentar la darrera setmana de juliol el Pla de Mandat per la resta de la legislatura per transmetre a la ciutadania el missatge que s’està treballant per transformar la ciutat i que necessiten més temps per a dur a terme aquesta tasca.

Avaluació partit a partit

En aquest sentit procedirem a detallar el posicionament, de major a menor, de cada formació representada al Consistori en aquest curs polític i les seves perspectives per a la resta del mandat.

PSC.  La força més votada a les darreres municipals amb cinc regidors, encara té pendent la ruptura i la regeneració amb el passat bustista. No sembla haver-se notat massa la tasca de la comissió gestora liderada pel renovador Pol Gibert. El fet que el portaveu del grup municipal sigui Josep Ayuso, dofí de l’exalcalde, i que un notori bustista com Lluís Monge hagi pres l’acta de regidor després de la renúncia de l’independent Manel Giménez resulten indicatius de la gran influència que continua tenint Manuel Bustos en la secció local del partit. No cal ser un gran analista polític per preveure que, fins que el PSC no encari de debò la seva regeneració, està condemnat a tenir un paper marginal a la política local i no podrà teixir aliances amb la resta de formacions d’esquerres de la ciutat.

Foto portada: els regidors Lluis Monge, Cristian Sánchez, Josep Ayuso i Anna Carrasco. Autor: J.d.A.
Els regidors del PSC Lluis Monge, Cristian Sánchez, Josep Ayuso i Anna Carrasco. Autor: J.d.A.

Unitat pel Canvi, la segona força en nombre de vots i quatre regidors, és un agrupament polític amb data de caducitat. Aquesta formació està composada per ICV, EUiA i un grup de militants de Podemos que foren expulsats del partit justament per haver pactar amb ICV i EUiA, desobeint la consulta interna on va guanyar la fórmula de l’Agrupació d’Electors i fent cas omís als reiterats advertiments de la direcció catalana de Podemos de no fer servir la sigla en aquesta coalició. Ara s’han celebrat les primàries a la direcció catalana de Podemos, on s’ha imposat Albano Dante i ha entrat en el Consell Ciutadà o executiva de la formació Miguel Lopera, que ostenta la coordinació de la gestora de Podemos a Sabadell, des de la dissolució de la mateixa i la destitució de Ramon Vidal, regidor de Salut de l’executiu local. Aquesta tardor està prevista la realització de les primàries per triar una nova direcció sabadellenca del partit on l’equip de Lopera té totes les de guanyar. Aquest serà el pas previ per constituir una versió sabadellenca de Barcelona en Comú, però amb les grans dificultats generades per les discrepàncies i la manca de sintonia entre l’eventual equip dirigit per Lopera i els dirigents d’ICV que van apostar per la coalició espúria d’Unitat pel Canvi.

Joan Berlanga, Elena Hinojo, Ramon Vidal i Eduard Navarro, Unitat pel Canvi
Els quatre regidors d’UpC: Joan Berlanga, Elena Hinojo, Ramon Vidal i Eduard Navarro, Unitat pel Canvi

ERC, tercera força política amb quatre regidors, ostenta l’alcaldia per una sèrie de circumstàncies que difícilment es repetiran. La composició sociològica de Sabadell, on els barris de la perifèria tenen un pes determinant per la formació de les majories polítiques, dificulta extraordinàriament que un partit independentista com ERC es consolidi com a primera força política i pugi optar a reeditar l’alcaldia. Justament aquest imponderable explica la sobreexposició mediàtica de Juli Fernàndez que vol compensar aquesta feblesa estructural amb la seva continuada presència als mitjans de comunicació com alcalde de Sabadell. Precisament, aquesta necessitat i les previsibles desavinences entre els socis del quatripartit, poden resultar determinats perquè no es compleixi el pacte de relleu en l’alcaldia, i Fernàndez acabi exhaurint el mandat com alcalde de Sabadell.

Crida per Sabadell, quarta forca política amb quatre edils, és el resultat de l’acord entre Entesa per Sabadell i la CUP. Hores d’ara sembla que aquesta fórmula s’ha consolidat i previsiblement serà reeditada en properes eleccions locals. Ara bé, l’èxit electoral d’aquesta formació va estar condicionat per les picabaralles internes de les forces a l’esquerra del PSC, com va succeir amb Podemos, però també amb Guanyem Sabadell sorgida de una escissió d’EUiA. Una eventual recomposició d’aquestes formacions pot debilitar electoralment el projecte de la Crida. Això sense comptar amb el desgast de la CUP en el procés sobiranista derivat del seu suport a Junts pel Sí i a Carles Puigdemont.

Foto portada: els assistents a l'assemblea, amb els deu primers de la llista en primera fila. Autor: J.d.A.
Assistents a l’assemblea de la Crida, amb els quatre regidors, Míriam Ferràndiz, Albert Boada, Glòria Rubio i Maties Serracant, al mig. Autor: J.d.A.

CiU, cinquena força política, s’enfronta a una situació molt complicada. En primer lloc, per les conseqüències de la seva situació interna a nivell català. Així, el nom del grup municipal, CiU, representa a una coalició que no existeix, amb un regidor, Toni Font, que ha abandonat Unió i amb tres regidors que han deixat de ser de CDC per a passar a ser del PDC. D’altra banda, el seu portaveu Carles Rossinyol està protagonitzat una erràtica tasca d’oposició que sembla més dictada per la rancúnia personal per no haver entrar a l’equip de govern que per una estratègia opositora coherent. L’equip liderat per Rossinyol és la tercera vegada que es presenta a les municipals. El fet que, en un context d’enfonsament del PSC, CiU no només no augmentés els seus suports electorals, sinó que perdés un regidor és un avis en tota regla per tal de renovar la seva representació municipal.

Foto portada: els regidors Beltran, Font, Rossinyol (portaveu) i Renom. Autor: J.d.A.
Els regidors de CiU Beltran, Font, Rossinyol (portaveu) i Renom. Autor: J.d.A.

Ciutadans, sisena força amb tres regidors, s’estrena en el Consistori i és la formació que està desenvolupant la tasca opositora més coherent en l’àmbit institucional, però que també està realitzant un notable treball d’implantació als barris de la ciutat. Això afegit a l’erràtica estratègia opositora  del PSC i pel fet que la resta de formacions de l’esquerra estiguin al govern, pot propiciar el seu creixement electoral a la ciutat. A expenses, això sí, de l’evolució de la formació a nivell català i espanyol que podrien beneficiar o perjudicar aquestes expectatives, segons la marxa dels esdeveniments.

Guanyem Sabadell, setena força amb dos regidores, és també un grup polític amb data de caducitat. Es tracta d’una formació nascuda per la voluntat de l’exregidora d’EUiA, Marisol Martínez, després de la seva expulsió del partit, i que va tenir l’habilitat de crear una marca electoral que molts electors van confondre amb Podemos. Ara bé, aquest recurs només pot ser utilitzat amb èxit en una ocasió. Una feblesa política que explica la seva sobreexposició mediàtica per tal d’assegurar el seu coneixement per la ciutadania. Tanmateix no es pot descartar que al proper congrés d’EUiA, Martínez retorni, qual filla pròdiga, al seu expartit. Si això fos així, podria tenir el seu paper en la recomposició de l’esquerra local, en la citada operació de Sabadell en Comú. Un oferta política que, si es fan bé les coses, podria optar a assolir la majoria política a la ciutat.

Foto portada: Miquel Soler i Marisol Martínez, a la sala de grups municipals. Autor: J.d.A.
Els regidors de Guanyem Miquel Soler i Marisol Martínez. Autor: J.d.A.

El PP, vuitena força amb un regidor, sembla condemnat a tenir un paper marginal a la política local. A diferència de l’etapa de Jordi Soriano, quan els vots dels regidors populars eren determinats per decantar les majoria. El PP va patir una severa garrotada electoral, passant de tres a un regidor, en un mandat farcit de picabaralles internes que menaren a ingressar en el grup de no adscrits a Antonio Vega, el seu cap de cartell electoral l’any 2011. Malgrat aquesta trajectòria negativa no sembla que Esteban Gesa estigui disposat, a mig termini, a impulsar la necessària renovació de la representació municipal del seu partit.

En definitiva, tot sembla apuntar a que ens trobem en un mandat de transició on s’assistirà a una recomposició de les forces polítiques de la ciutat i d’on sorgirà una nova majoria en funció tant de l’evolució de la situació política del país com del comportament en el pla local dels grups polítics actualment representants al Consistori.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, en el darrer ple. Autor: David B.

3 Comentaris

  1. A destacar del análisis que nos deja el amigo Santamaria:

    “Unidad para el Cambio , la segunda fuerza en número de votos y cuatro concejales, es un agrupamiento político con fecha de caducidad.Esta formación está compuesta por ICV , EUiA y un grupo de militantes de Podemos que fueron expulsados del partido justamente por haber pactar con ICV y EUiA, desobedeciendo la consulta interna donde ganó la fórmula de la Agrupación de Electores y haciendo caso omiso a los reiteradas advertencias de la dirección catalana de Podemos de no usar la sigla en esta coalición.

    Ahora se han celebrado las primarias a la dirección catalana de Podemos, donde se ha impuesto Albano Dante y ha entrado en el Consejo Ciudadano o ejecutiva de la formación Miguel Lopera, que ostenta la coordinación de la gestora de Podemos en Sabadell, desde la disolución de la misma y la destitución de Ramón Vidal, regidor de Salud del ejecutivo local”.

    “Este otoño está prevista la realización de las primarias para elegir una nueva dirección sabadellense del partido donde el equipo de Lopera tiene todas las de ganar. Este será el paso previo para constituir una versión sabadellense de Barcelona en Común , pero con las grandes dificultades generadas por las discrepancias y la falta de sintonía entre la eventual equipo dirigido por Lopera y los dirigentes de ICV que apostaron por la coalición espuria de Unidad por el Cambio”.

    Quizás es importante resaltar de este último párrafo dos cosas:
    Una, que según nos dice Santamaría “Este otoño está prevista la realización de las primarias para elegir una nueva dirección”. Ósea, que cuando lo lógico habría sido que los Círculos e inscritos de Podemos en Sabadell nos hubiese informado de este hecho la Gestora (lejos de hacerlo esa Comisión de Transición creada al efecto), nos enteramos por la prensa.

    Dos: lo que pone de manifiesto en la situación que se encuentra esta (donde más de la mitad de sus miembros, no actúan como tales, o están dimitidos). Sin embargo, y tal como nos dice Santamaría: “donde el equipo de Lopera tiene todas las de ganar”. Que de ser así, se demostraría que una Gestora que desde hace tiempo se encuentra con una mayoría de sus miembros dimitidos, que no ha informado nunca de gestión, que ha sido incapaz de activar la destitución de Vidal y Cia, y que ni tan siquiera han publicado un acta de sus reuniones .Y lo peor de todo, que fue elegida a “dedo”). Y si a pesar de todo esto sus miembros se presentan para formar el próximo CC, o nuevo SG. Esto seria por su parte, aprovechar un cargo (que no han sabido ejercer) para poder sacar tajada del mismo.

    Pues de ser así, esto seria ser de todo menos de PODEMOS

    Otro aspecto importante a destacar es lo de:

    ERC “tercera fuerza política con cuatro concejales, ostenta la alcaldía por una serie de circunstancias que difícilmente se repetirán. La composición sociológica de Sabadell, donde los barrios de la periferia tienen un peso determinante para la formación de las mayorías políticas, dificulta extraordinariamente que un partido independentista como ERC se consolide como primera fuerza política y suba optar a reeditar la alcaldía.

    A destacar de lo que nos dice el amigo Santamaría (sobre Juli Fernádez (ERC), como de Marisol Martínez Ganemos Sabadell).

    “(Justamente este imponderable explica la sobreexposición mediática de Juli Fernández que quiere compensar esta debilidad estructural con su continuada presencia en los medios de comunicación como alcalde de Sabadell

    Ganamos Sabadell , “séptima fuerza con dos concejalas, es también un grupo político con fecha de caducidad. Se trata de una formación nacida por la voluntad del ex concejal de EUiA, Marisol Martínez, después de su expulsión del partido, y que tuvo la habilidad de crear una marca electoral que muchos electores confundieron con Podemos.

    “(Ahora bien, este recurso sólo puede ser utilizado con éxito en una ocasión. Una debilidad política que explica su sobreexposición mediática para asegurar su conocimiento por la ciudadanía)”.

    En ambos casos, es poco menos que vergonzoso poder asistir a un acto como en el que estuve en Fira Sabadell, al cual había sido convocado para explicarnos el viaje (que el Ayuntamiento organiza para la gente mayor). Donde mi sorpresa fue ver como justificaban la no asistencia al mismo del alcalde (Juli Fernádez) y la responsable de organizar estos viajes (Marisol Martínez), ya que debido a la muerte de una chica de Sabadell no podían asistir.

    Ósea, aquellos que tanto habían criticado a Bustos (de populista y no de de cuantas cosas más) ahora estos hacen lo que tanto criticaban. Lo que nos dan una idea de la clase de políticos que tenemos en Sabadell. (Y que conste que con esto no estoy diciendo que Bustos ya lo hacia bien). Simplemente estoy diciendo, que si vergonzoso era lo que hacia este, más si cabe es ver lo que hacen estos.

    • Modesta del rio molina

      Yo creo que todo lo malo se repites siempre la gestora no se ha conocido nada de lo que se ha echo si es que se izo algo nos engañaron antes cuatro por decir algo y esos mismos con algunos más nos la vuelven a querer hacer los de la gestora no pueden encabezar nada pues no han sido elegidos solo a dedo y por si mismos ha sido una estafa más y no han contado con ningún círculo yo me lo giso yo me lo como pues que no que aya livertad de presentarse para todos los círculos y personas que se quieran presentas que toda persona sea libre no más estafas ni cupones cómo el señor vidal que manipuló asta conseguir llegar al ayuntamiento esto tiene la pinta de lo mismo pues son los mismos los que lo encabezan y como siempre algún amiguito más al lado que ya lo he dicho han sido nombrado a dedo eso para mi es una estafa

  2. No és que segueixin als seus llocs de responsabilitat alguns funcionaris bustistes sinó absolutament tots. Aquesta és la transformació promesa?

    Santamaria l’encerta quan parla de falta de determinació del govern, ja que hi van haver molts canvis i defenestracions de directius municipals en els canvis de legislatura anteriors on es nantenien els colors polítics que no pas en aquesta.

    No es pot transformar la ciutat si primer no es transforma l’Ajuntament i això ja està clar que no passarà. I qui és el màxim responable que així sigui?, dons la força “més rupturista” segons Santamaria, la Crida que té atribuida la regidoria de Serveis Interns.

    Pel teatre que fan poden semblar els més rupturistes però les polítiques, els fets, no poden ser més bustistes. Pregunteu als sindicats més representatius que estan totalment d’acord en això.

    Ja ha passat un any i la prioritat desl nou càrrecs de confiança no sembla ser altra que la d’afiançar-se en els seus llocs. Es veuen tan rodejats de bustistes que temen tocar-los i creuen que si els manetenen sous i càrrecs rebran el mateix tracte en un futur…. Ingenus!