Foto portada: projecte pactat entre l'Ajuntament i el grup Bon Preu. Autor: cedida.

L’Esclat respectarà l’estructura i la xemeneia de la fàbrica Llagostera-Sampere

  • La propietat del recinte fabril, el grup Bon Preu, s’avé a modificar el projecte inicial.

  • L’executiu municipal destaca es mantindrà un espai patrimonial que només tenia protecció parcial.

L’ajuntament de Sabadell ha fet públic aquest dimecres que el nou centre comercial que es construirà al barri d’Hostafrancs, en concret un Esclat, respectarà l’estructura i la xemeneia de la fàbrica Llagostera-Sampere. El govern municipal assegura que és el primer cop que s’aconsegueix mantenir un espai arquitectònic de valor patrimonial que només gaudia d’una protecció parcial.

El pla de patrimoni preveia la protecció integral de la xemeneia, com s’ha fet a diversos vapors i fàbriques de la ciutat, però reduïa a protecció documental la resta de l’àmbit. Ara es respectarà l’estructura de la fàbrica, i es bastirà el supermercat al seu interior. Es conservaran els volums, les façanes i part de la distribució interior. El consistori destaca la “col·laboració” dels propietaris que tenien la possibilitat d’enderrocar tot l’element però han adaptat el projecte a la realitat preexistent.

És una nova manera d’enfocar la preservació del patrimoni, amb una actitud proactiva en defensa d’elements com aquest, amb un valor històric per a la ciutat i que dóna un valor afegit al barri d’Hostafrancs”, ha explicat el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant.

El nou Esclat estarà a l’illa delimitada pels carrers de Margenat, Joaquim Costa, Sant Baldomer i Parellada, entre la Ronda Ponent i la carretera de Terrassa. La fàbrica té gairebé 6.000 metres quadrats i està formada per edificacions fabrils del primer terç del segle XX, bàsicament al voltant de dos conjunts: per un costat la fàbrica Llagostera (d’uns 4.000 metres) i per altra banda una sèrie de naus entre mitgeres.

Segons es va saber al novembre (més info: ‘Esclat obrirà un supermercat al barri d’Hostafrancs‘), el grup Bon Preu hi invertirà un nou milions d’euros. Ja a la tardor es van obrir els espais per a sol·licitar feina (encara estan oberts). Es preveia una superfície de venda de 2.500 metres quadrats (després del nou projecte la superfície de la sala de vendes és similar: 2.450 metres quadrats) i un aparcament per a 225 vehicles. Serà el primer Esclat de Sabadell.

Selecció de personal propera

Segons han confirmat ara fonts del grup Bon Preu a iSabadell, esperen que la llicència d’obres siguin atorgats durant aquest mes de març. La durada prevista dels treballs serà de set mesos aproximadament. El nou supermercat podria obrir cap a finals d’any si es compleixen els terminis. Es preveu que la selecció de personal s’iniciï properament.

Foto portada: projecte pactat entre l’Ajuntament i el grup Bon Preu. Autor: cedida.