Efectes de la Riuada a Sabadell, Foto: Arxiu Ràdio Sabadell

Es compleixen 50 anys de la fatídica ‘riuada del 62’

Tot just fa 50 anys, Sabadell va viure un dels episodis més negres de la seva història, juntament amb d’altres poblacions del Vallès com ara Terrassa o Rubí. El 25 de setembre al vespre, i després d’una llarga sequera, va començar una breu però intensa pluja, que en menys de tres hores va deixar 212 mm de precipitació a Sabadell. Aquest fet va provocar que el riu Ripoll creixés de manera excepcional, arribant a portar fins a un cabal màxim de 2.000 metres cúbics per segon durant 20 minuts.

La conca del Ripoll no estava preparada per rebre aquest cabdal tan elevat d’aigua, ja que tenia ponts estrets, on s’hi anaven amuntegant tot el que l’aigua s’enduia al seu pas, arbres, pedres i ferralla, fent que el riu es desbordés més ràpidament. Les característiques geològiques de la zona, amb una riera plena d’argiles, còdols i graves, fan entendre una mica millor el desenvolupament de la desgràcia. També el gran nombre d’arbres i pedres que hi havia a prop del riu van ajudar a augmentar la catàstrofe.

Fàbrica Grau, al riu Ripoll, Sabadell. Foto: UES

Horrible despertar

El dia 26, la ciutat de Sabadell es va despertar amb un aspecte desolador; runes, enderrocs, cases arrasades, ponts destruïts, arbres caiguts, pals elèctrics derrocats, hortes assolades i cotxes arrossegats per la força de l’aigua. Les zones dels voltants del riu van quedar completament devastades, quedant destruïdes les fàbriques i els habitatges que l’aigua es va trobar al seu pas. Desgraciadament no només hi va haver pèrdues materials, a Sabadell 32 persones van perdre la vida i prop de 700 en les diferents poblacions afectades del Vallès Occidental.

Un 80% de les indústries d’aprestos i acabats de Sabadell van ser afectades per l’aiguat, com va ser el cas de la “Tintoreria Castelló” que havia inaugurat l’edifici i la nova maquinària pocs dies abans, quedant completament destruïda. “Acabats Estruch, S.A.”, “Tints i Aprestos Casanoves Argelaguet, S.A.”, “Ramon Buxó i fills”, “Indústries Casablanques, S.A.”, “Llorens i Torra, S.A.”, “Grau, S.A.”, “Sabadell Tèxtil, S.A.”, van ser algunes de les 16 indústries tèxtils que van patir les conseqüències de la riuada.

Un dels barris més afectats per la riuada va ser el barri de Torre-Romeu. La majoria de les senzilles edificacions que estaven construïdes a la llera del riu Ripoll van quedar completament arrasades. El barri de Can Puiggener també va quedar molt afectat juntament amb els barris de La Plana del Pintor i Campoamor.

Desescombrant despres de la riuada al riu Ripoll, Sabadell.

Conseqüències econòmiques i solidaritat

Milers de persones es van quedar sense res. 4.455 persones van perdre la seva casa i la gran majoria es van quedar sense feina. Al Vallès es van calcular unes pèrdues estimades de 2.600 milions de pessetes. A Sabadell les pèrdues van ser de 356 milions de pessetes, 431 milions en el sector tèxtil i 25 milions en el sector no tèxtil.

Les mostres de solidaritat també es van fer visibles immediatament, tant des de Catalunya, Espanya, com des d’altres països d’Europa. Van arribar fins al Vallès, milers de quilos de pa del ‘Gremio de Panaderos’, centenars de parells de botes, roba, entre d’altres productes de primera necessitat. Els Mestres, Picasso i Dalí van subastar algunes de les seves obres per obtenir diners per ajudar als afectats per la riuada del Vallès.

La zona del Vallês va obtenir la declaració de zona catastròfica, fet que permetia cobrar les indemnitzacions corresponents a les empreses assegurades, i el govern va aportar un elevat crèdit, a més d’altres prerrogatives fiscals, a fi d’alleujar els danys produïts per la riuada. Aquesta actuació, conjuntament amb l’engegada dels plans de reestructuració de la indústria tèxtil llanera, va esmenar els efectes més immediats i va suposar una gran oportunitat per a la modernització de les instal·lacions industrials situades a la zona fluvial afectada, que es trobaven en avançat estat d’obsolescència.

Efectes de la Riuada a Sabadell, Foto: Arxiu Ràdio Sabadell

Actes previstos per al record de les riuades de 1962

Aquest dimarts es realitzaran dues de les sis activitats previstes per a les poperes dates. A les 19 hores a la Biblioteca del Nord, s’inaugurarà l’exposició itinerant Destrucció, mort, reacció. La riuada de 1962 a Sabadell i l’historiador sabadellenc Eduard Masjoan impartirà la conferència Abocats a viure a la llera del riu: el problema de l’infrahabitatge a Sabadell, a les 19.30 hores.

La resta dels actes previstos els podreu trobar al article publicat a iSabadell el 19 de setembre sota el títol ‘6 actes en record de les riuades de 1962’.

One Comment