Foto portada: nova Síndica de Greuges, Eva Abellán. Autor: David B.

La Síndica de Sabadell titlla de “crítica” la situació de les residències de gent gran

La ciutadania de Sabadell ha fet arribar a la Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan, un seguit de queixes que posen sobre la taula, entre altres, la preocupació per la “crítica” situació de les residències, tant de gent gran com de persones amb discapacitat. Els centres pateixen falta de material, alt grau de contagis i que mostren una manca de transparència envers els familiars. Així ho detalla un informe redactat per la síndica que recull els principals neguits dels ciutadans en relació amb la pandèmia. 

La Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, continua recollint les queixes que la ciutadania li fa arribar telefònicament o a través del correu electrònic. Un dels principals neguits, que Abellan ha posat en relleu en un informe, té relació amb “la precària situació en què es troben les residències de gent gran i de persones amb discapacitat de la ciutat”. La síndica titlla de “crític” l’estat d’aquests centres i indica que a hores d’ara les residències gaudeixen “d’inexistents condicions de seguretat”, així com d’una important “falta de material de protecció”.

Abellan també denuncia “l’alt grau de contagis entre els residents”, tot i que moltes residències d’avis neguen tenir interns infectats i treuen pes a la situació (més info: ‘Residències i coronavirus‘). En aquest sentit, l’informe de la síndica evidencia “la mala informació que reben les famílies respecte als seus familiars”. El text recull parla d’una manca personal suficient per fer front a la situació. La síndica lamenta que l’administració no proporcioni “recolzament suficient” a un col·lectiu “massa vegades ignorat”.

Pla de xoc comú 

Davant d’aquesta situació, Abellan ha contactat amb el regidor d’acció social de Sabadell, Eloi Cortés, i amb el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. Tanmateix, Abellan aposta per dur a terme “un pla de xoc que impliqui totes les administracions”, i que sigui capaç d’assegurar “un mínim en tots els centres, tant de personal preparat com de material bàsic”. D’altra banda, reclama “un servei públic d’acompanyament” per aquelles persones que hagin hagut de lamentar la pèrdua d’un ésser estimat, tenint en compte l’agreujament del dol d’aquests familiars que no poden acomiadar-se del difunt (més info: ‘De cinc a 20 enterraments al dia‘).

Famílies vulnerables: “doble confinament” 

Abellan assegura estar fent seguiment d’aquelles persones que viuen en situació d’ocupació “a l’espera d’un habitatge social que no arriba”. També està en contacte amb persones desnonades que estan allotjades temporalment en pensions o residències de l’Ajuntament, i que estan vivint “un doble confinament” perquè, en molts casos, l’espai que tenen disponible no és més que “una habitació sense accés a cuina”. Els nens que viuen en aquestes condicions tampoc gaudeixen d’un mínim d’espai “per estudiar o jugar”.

Per últim, Abellan ha recollit en l’informe la creació d’un “centre de confinament temporal”, gestionat per Creu Roja Sabadell, amb col·laboració d’Actua Vallès, on s’estan derivant aquelles persones “que viuen habitualment al carrer o en infrahabitatges”. A més, el document tracta la situació de les “persones que treballen en l’economia submergida”, que han vist desaparèixer els seus ingressos, “sense possibilitat d’accedir a ajudes públiques. Destaca “el col·lectiu d’ètnia gitana” com un dels més afectats (més info: ‘Campanya per garantir àpats‘).

Foto portada: la Síndica de Greuges, Eva Abellan. Autor: David B.