Un muntatge uruguaià-català, un monòleg de setanta minuts que porta diverses temporades acaparant premis -Max 2021 al millor actor, premis Butaca 2021 a millor espectacle de petit format i millor actor, Premi de la Crítica 2022 al millor actor…- ha estat la proposta escollida com a espectacle inaugural del Sabadell Escena, un festival teatral de curta durada que programarà diverses obres durant els propers dies.
Escrita i dirigida per Gabriel Calderón, traduïda al català per Joan Sellent, amb la sabadellenca Núria Llunell com a ajudant del vestuari i caracterització, i amb Joan Carreras com a protagonista, el text explica la història d’un actor que mai ha tingut oportunitat de triomfar – obviàment de manera irònica, ja que no ha estat el cas de la trajectòria professional de Carreras i ara es troba amb el repte de fer seva la famosa tragèdia de Shakespeare que no mostra al deforme rei com algú precisament a admirar – cal no oblidar el context històric, Shakespeare treballava al servei de la reina Elisabet I, de la casa Tudor, la casa guanyadora de la Guerra de les dues roses, i per tant li interessava glorificar els avantpassats d’ella i vilipendiar els seus enemics-. A mida que es va ficant en el paper, ajudat pel vestuari, i l’atrezzo, l’actor descobreix els seus paral·lelismes amb Ricard III, a qui la llegenda negra atorga múltiples assassinats, inclosos el dels seus dos petits nebots.
El text de Shakespeare, cèlebre per la frase “Un cavall, un cavall, el meu reialme per un cavall” reitera aquesta vessant malvada i ha estat representat en moltes versions al llarg de la història, una de les darreres amb els Pàrking Shakespeare aquest passat estiu al Parc del Nord de Barcelona. En els darrers anys, però, ha començat a sorgir un corrent de regeneració de la figura històrica del rei, fins el punt que quan les seves restes foren trobades fa una dècada sota un aparcament de la ciutat de Leicester, se li va organitzar un enterrament solemne on va participar el conegudíssim actor Benedict Cumberbatch, descendent del propi Ricard III.
Les entrades es van exhaurir dies abans de la representació – les cent noranta butaques de l’Estruch ja es preveien insuficients per acollir un nom com el de Carreras, com així ha estat- i sense dubte la satisfacció del públic ha estat enorme, ja, que ha acomiadat l’actor amb llargs aplaudiments per agrair l’increïble tour de force físic i mental que suposa aquest muntatge. Seguidament el bar de l’Estruch ha ofert una càpsula de circ titulada WEEP a càrrec de Sophie Núñez. El programa Sabadell Escena continuarà fins diumenge amb vuit propostes més, entre circ i teatre.