‘La veu del carrer’: Com us ha afectat la crisi?

LA VEU DEL CARRER

Durant la segona quinzena del mes de setembre de l’any 2008, tot just fa cinc anys, va entrar en fallida un dels principals bancs d’inversió als Estats Units, Lehman Brothers, degut a una forta crisi hipotecària i de crèdits. Aquest fet va arrossegar a molts altres bancs i va alertar als governants de tot el món. Aquesta circumstància es posa com a data d’inici de la crisi.

L’últim trimestre de l’any 2008 va marcar un fort augment de l’atur a Espanya i a partir del mes de maig de 2010 van començar les conegudes retallades per part de les administracions per mirar de quadrar els seus estats comptables. Aquestes retallades es van intensificar a Catalunya, a l’any 2012, amb el nou govern que va imposar més retallades sanitàries, educatives, de la Renta Mínima (PIRMI) i retallades a nivell local. Hem sortit al carrer per preguntar com us ha afectat la crisi en els darrers 5 anys?

Sergi Palomas: “Ara toca aguantar com sigui”

El jove veí del Centre, Sergi Palomas, creu que la crisi afecta a tots els ciutadans.

Tal com va venir marxarà i ara toca aguantar com sigui i esperar que un dia d’aquests s’arregli. Sóc més aviat optimista, crec que aquesta situació no pot durar gaire més, estem tocant fons, i hem de tornar a construir com ja hem fet abans”.

Maria Deban: “Hi ha gent que se n’ha beneficiat”

Maria Deban, veïna de la Creu de Barberà, ha estat afectada per la crisi. Pensa que “durarà uns quants anys més i que ha afectat a una gran majoria de famílies, tot i que hi ha gent que se n’ha beneficiat”.

Gloria Melo: “Cada dia anem a pitjor”

Gloria Melo, del barri de Can Roqueta, creu que la crisi ens ha afectat a tots.

Estem patint reducció de salaris, pujada d’impostos, pujada dels preus de la benzina i el menjar, pèrdues en les condicions laborals. A mi m’ha afectat personalment i al meu marit, i penso que està afectant pràcticament a tothom. Veig que cada dia anem a pitjor, reduint el nivell de vida, hi haurà rics i pobres, sense classe mitja, hi haurà qui pugui estudiar, tenir sanitat i els demés no”.

Josep Carpena: “Espero que un dia o altre s’arregli”

Josep Carpena, veí de l’Eixample, veu el futur amb poc optimisme, creu que “el Govern no fa les coses com hauria de fer. Els pensionistes, amb les noves mesures que ha aprovat el Govern tindrem menys poder adquisitiu”. En quant a una possible sortida de la crisi espera que “un dia o altre s’arregli, tinc els meus dubtes que s’acabi aviat”.

Com sabeu, podeu deixar-nos les vostres opinions a través de les xarxes socials. És el cas de l’Elisabet Megías Roda, que a través de la xarxa social Facebook, ens ha fet arribar la seva situació personal a causa de la crisi. Ha afirmat que té “una vida completament nova”.

Porto ja 3 anys i mig a l’atur, no tinc cap prestació, ni dret a cap ajuda, he hagut de deixar la carrera de biomedicina per no poder matricular-me a tercer i que em neguessin la beca. He hagut d’acostumar-me a no tenir capricis tan sovint com abans”.

I vosaltres? Com us ha afectat la crisi en els darrers 5 anys?. Us han baixat el sou? Què feies abans que ara no pots fer? Fa molt temps que estàs a l’atur? Creus que estem sortint de la crisi? Ens deixeu les vostres opinions?

Foto portada: Sergi Palomas, Maria Deban, Gloria Melo i Josep Carpena. Autor: David B.