Opinió de Xavier Rosell (ERC Sabadell): ‘Per Catalunya!’

ARTICLE D’OPINIÓ
Xavier Rosell. ERC Sabadell

Aquest dimarts 15 d’octubre fa 73 anys que Lluís Companys i Jové fou afusellat al castell de Montjuïc de Barcelona. Ara que s’alcen veus reclamant per enèsima vegada l’entelèquia de federar-se o confederar-se amb Espanya, cal recordar fets com els de l’assassinat del president de la Generalitat de Catalunya, escollit democràtica­ment i legalment i assassinat per l’exèrcit feixista espanyol per l’únic motiu de ser el president de la Generalitat republicana catalana. Doncs aquesta Espanya monàrquica i hereva del franquisme, en què Navarro i Duran encara creuen, encara no ha eliminat l’injuriós judici militar perpetrat contra Companys ni ha demanat disculpes per aquest crim d’estat.

Unionistes, federalistes i altres somiatruites no entenen que aquest és el veritable problema: que al ‘reino español’ ningú no creu en l’autogovern ni en l’autonomia de la nació catalana. No hi creien el 1714 quan van culminar l’ocupació armada de Catalunya, ni el 1939 quan van tornar a exercir la força contra la democràcia culminant una guerra incivil contra la República catalana, ni tantes altres vegades en què subtil o barroerament han intentat fer desaparèixer la llengua, la cultura i les persones que defensaven les nostres llibertats.

Per a nosaltres, a més, el president-màrtir, és un referent ciutadà: Companys, abans de ser president de Catalunya, fou diputat a les Corts Espanyoles per la nostra ciutat, rellevant el també advocat laboralista assassinat anteriorment, Francesc Layret. Els dos compartien amistat i un gran compromís social defensant la pagesia i les persones treballadores.

Cal que la nostra acció personal i social sigui coherent amb la identitat nacional catalana i el record d’aquell assassinat ha de fer que deixem de perdre el temps i fem via cap a la independència desacomplexadament. És moment d’aixecar-nos davant els qui cada dia tracten Catalunya amb menyspreu i amenaces. Perquè amb el cap i amb el cor, amb seny i rauxa, amb estudis i percepcions, sabem que com a nou estat d’Europa, amb un Estat Republicà Català, les nostres dones i homes seran més lliures, pròsperes i felices. I sobretot perquè, amb els nostres encerts i errors, serem nosaltres mateixos els qui podrem decidir lliurement el nostre destí.

Enguany vull destacar que, tot i no tenir representació a l’Ajuntament, la secció local d’ERC de Sabadell, com a promotora i membre del Memorial Luís Companys a Sabadell,  ha estat una de les impulsores de la moció que es presentà al Ple fonamentada en la Resolució 237/X, sobre la declaració de nul·litat de ple dret del judici al president LluísCompanys, que va ser presentada per ERC al Parlament i va ser aprovada per tots els partits de l’arc parlamentari, excepte PP i C’s.

I és per tot això que des del Memorial Lluís Companys de Sabadell farem de nou un merescut homenatge al monòlit que la ciutat li té dedicat a davant de la masia de Can Rull al Parc Catalunya. I com ell abans de ser afusellat, cridarem: “Per Catalunya!” Una Catalunya, que volem lliure, rica i plena.