‘Carrers amb història’ (51): Maria Teresa Gavarró

CARRER AMB HISTÒRIA

Qui era Maria Teresa Gavarró?

Maria Teresa Gavarró va néixer a Igualada i va morir a Sabadell l’any 1986 amb 71 anys. L’any 1981 va ser declarada filla adoptiva de la ciutat.

Era pedagoga i va arribar a Sabadell l’any 1940, amb 25 anys, havent obtingut una plaça provisional de mestra a l’escola pública de la Creu Alta. També va exercir la seva professió a l’escola Carme Tronchoni i al col·legi Sallarès i Pla.

Va llicenciar-se en Història i Geogràfia a la UAB i va participar en moltes activitats: va ser delegada de protecció de menors, present a la Junta Municipal d’Ensenyament, a l’Associació per la Lluita contra el càncer, a l’escola d’infermeres Epione, a la Creu Roja, a Càritas, consellera a l’Obra Social de la Caixa de Sabadell i també present a la Fundació Bosch i Cardellach. També va publicar diversos estudis sobre les professionals femenines o la infermeria. Va ser la primera alumna de l’escola de formació social Sabadell-Terrassa que va passar a ser professora de forma immediata.

On està la plaça de Maria Teresa Gavarró?

La plaça de Maria Teresa Gavarró està situada al barri de Covadonga, en un indret casualitat o no, prou acadèmic perquè està bastant a prop, tot i que no al costat, del campus de la UAB a Sabadell. La plaça té vistes al riu Ripoll i és un dels indrets reposats de la ciutat. La plaça va ser inaugurada el dia 1 de desembre de 2006, una època en que diversos espais de la ciutat han estat batejats amb noms femenins que han estat important en la història de la ciutat i que mostraven la voluntat de, si més no, equilibrar el dèficit de carrers dedicats a figures femenines a la ciutat.