CARRERS AMB HISTÒRIA
Qui era Pere Turull?
Pere Turull és un dels màxims exponents de la burgesia local i catalana del segle XIX. De fet, la seva família és una de les més antigues de la ciutat, que ocupaven els càrrecs més destacats de Sabadell des de finals del segle XVI. Pere Turull va ser industrial i també polític, arribant a ser alcalde de Sabadell en dos períodes i diputat a les Corts, també en dos períodes. Durant la guerra carlina va ser el cap de la milícia nacional a la ciutat. També va ser un dels fundadors de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, sent el seu tresorer. L’edifici modernista incorpora un bust dedicat a Turull en la planta baixa del seu edifici.
Va participar en la fundació de la Casa de Beneficiència (ara tancada i abandonada al carrer Illa), el Cercle Sabadellès i l’Institut Industrial. Una de les seves indústries era un vapor industrial al carrer de la Creueta, ara un aparcament de zona blava a cel obert conegut com a Vapor Turull.
La senyorial Casa Turull, des de finals dels 70 del segle passat, també és seu del Museu d’Art de Sabadell i un exemple de com vivien els industrials locals a l’època. De fet, quan la reina Isabel II va visitar Sabadell l’any 1860 es va allotjar a la Casa Turull. Durant la seva vida, també va donar suport i assessorament a tot un seguit de fabricants locals que donaven les seves primeres passes.
On està situat al carrer de Turull?
El carrer Turull està al Centre i discorre en paral·lel a la Rambla en el cantó Est, pujant des de la Gran Via i morint al carrer de les Tres Creus. L’ajuntament de Sabadell va decidir dedicar un carrer de la ciutat a Pere Turull l’any 1874, només cinc anys després de la seva mort. En el seu cas, la seva contribució al progrés tècnic i industrial de Sabadell va ser indubtable, sent un dels màxims responsables de que la ciutat fos una de les principals concentracions de la indústria llanera del sud d’Europa.
El nomenclàtor i els industrials
Turull és un dels principals exponents de la burgesia local. Però no és l’únic industrial amb un carrer dedicat a la ciutat, ja sigui al Centre o a barris com l’Eixample i la Creu Alta. Els carrers de Brutau, Gorina i Pujol, Casanovas i Bosch, Llonch i altres recorden el passat tèxtil de la ciutat.