Joan Pere Ramoneda, propietari de la iogurteria Mumu

‘Emprenem’: Mumu, “iogurt 100% natural i català”

EMPRENEM

És potser a una de les cruïlles més concorregudes de Sabadell. A la cantonada de la Rambla amb el carrer d’Alfons XIII està el Mumu, la primera iogurteria que es va instal·lar a Sabadell, al 2010. Des de llavors, la competència ha crescut però el negoci de Joan Pere Ramoneda segueix endavant gràcies a l’oferta d’un producte de qualitat i a la diversificació.

Com se’t va acodir obrir una iogurteria?
Jo treballava en l’automoció i durant un viatge a Granada fa sis o set anys, vaig veure una iogurteria que estava plena. Vaig pensar que si algun dia passava alguna cosa aquesta seria una alternativa de negoci. Amb la crisi, vaig plegar de la feina i vaig tenir molt clar que volia posar una iogurteria perquè sempre m’ha agradat l’hosteleria i el tracte amb el públic.

El Mumu és a la cruïlla de La Rambla amb el C. d'Alfons XIII
El Mumu és a la cruïlla de La Rambla amb el C. d'Alfons XIII

Quines raons et van empényer a emprendre?
Posar-me pel meu compte em feia respecte però volia ser el meu propi amo, ser autònom i fer el que creiés convenient. I ho he aconseguit.

Amb quines dificultats et vas trobar?
Vàrem tenir alguns entrebancs al principi, em refereixo a molta burocràcia per obtenir els permissos corresponents. Quant al finançament, vaig sol·licitar un prèstec de l’ICO [Institut de Crèdit Oficial] avalant la meva propietat. L’altre part eren estalvis propis. També vaig demanar ajudes de la Generalitat i l’Estat però, tot i que fa any i mig que estan concedides, encara no les he cobrat.

Hi havia demanda de iogurt a Sabadell?
A totes les ciutats on he estat les iogurteries sempre estan plenes a l’estiu. En el cas del Mumu, per tenir les dues temporades cobertes i que em sortissin els números, vaig decidir que a l’hivern havia de variar l’oferta. Vaig començar amb una màquina de crêpes sent l’únic lloc del Centre de Sabadell que en venia i ara ja en tinc quatre.

Com ha evolucionat el negoci?
Va nèixer com a una iogurteria però ens hem adaptat a les diferents estacions de l’any. A l’hivern fem gofres, xocolata calenta i crêpes, el nostre producte estrella a banda del iogurt. A l’estiu també fem granissats i orxata. En definitiva, hem diversificat el negoci amb carta d’estiu i d’hivern, on el iogurt és present els 365 dies de l’any.

El iogurt és el producte estrella, present durant tot l'any
El iogurt és el producte estrella, present durant tot l'any

Quina és el gust que més agrada?
Sens dubte, la Nutella, tant al iogurt, com a les crêpes i als gofres. Puc arribar a gastar 15 kg. de Nutella a la setmana. Com a novetat, aquest hivern oferim la fondue de fruita (maduixa, plàtan i kiwi) i xocolata calenta.

Quin és el tret diferentcial del Mumu?
El producte que oferim és cent per cent natural i català. Posem una base de melmelada, iogurt gelat i dos topings al preu de 2,5 euros per unitat. El iogurt que tenim és semidesnatat i me’l porten en pots de 5 kg des de Lleida. El servim en un got transparent perquè es vegi sempre el producte. Quant als crêpes i els grofes, fem la pasta davant del client, és a dir, la gent veu el procés d’elaboració del producte final, cosa que el fa més artesanal.

Vas estudiar la possible competència?
No perquè no vaig pensar que s’hi posarien tan aviat. Jo vaig obrir al juliol i al setembre va obrir una de les franquícies que operen a la ciutat i al gener l’altra. De totes maneres, sabia que tard o d’hora hi arribarien perquè a totes les grans ciutats les havia vist.

Costa emprendre a una certa edat?
Has de tenir empenta, ganes de fer coses noves i de tirar-les endavant. En aquesta vida no et pots tancar. Els negocis es monten quan l’economia va bé o quan va malament, te l’has de jugar. A dia d’avui no em penedeixo gens, perquè és el meu propi negoci i oferim un producte de qualitat. A més, la família és un suport molt valuós i important. Al principi em van donar suport i van confiar que seria un producte estrella a Sabadell.

Com va el Mumu?
La valoració és positiva en molts aspectes perquè sóc el meu propi cap, el negoci funciona i hem tingut molt bona acollida. Lluitem molt, treballem moltes hores, però tenint la seguretat d’oferir un producte natural i català. Des del setembre les vendes han baixat a tot arreu, la crisi afecta tothom i la gent s’està de les coses més superficials. Però des que vaig obrir hem anat trampejant, ens hem mantingut malgrat la competència.

Les crêpes de Nutella són un dels productes més demandats a l'hivern
Les crêpes de Nutella són un dels productes més demandats a l'hivern

Qui són els teus clients?
Els meus millors clients són els adolescents, de 8 a 17 anys. Per a mi va ser una sorpresa, no em pensava que els joves estiguessin tan conscienciats de la qualitat del producte. També venen famílies, avis, pares i mares, tot tipus de clients.

Quines fites t’has plantejat?
Viure d’aquest negoci i obrir una delegació del Mumu fora del Centre de Sabadell. Ho he estat estudiant però de moment els números no surten. El nostre futur passa per seguir amb la botiga i posar un altre negoci d’alimentació, també al Centre.

Per què “Mumu”?
Quan vaig explicar la meva idea de negoci a la família i els vaig demanar ajuda per posar-hi un nom, la meva filla Berta va dir “Mumu”, i em va agradar perquè està relacionat amb les vaques, la llet, la natura. Després de diversos noms més varem decidir-nos per aquest.

Foto portada: Joan Pere Ramoneda, a la iogurteria de la Rambla. Autor: P.Urreta.