20 coses que no sabies de Cuca Santos (PP)

L’exregidora Cuca Santos serà la candidata a l’alcaldia del Partit Popular. Després d’un llarg procés on era un secret a veus que seria l’alcaldable però on no se l’havia encara ratificat, finalment la formació popular ho va fer al febrer. Santos té com a repte fer tornar els conservadors a Sant Roc quatre anys després de la seva desfeta.

Així és Consuelo ‘Cuca’ Santos Neyra, l’aposta del Partit Popular a Sabadell per tornar a la plaça Sant Roc després de la debacle del 2019.

1. Consuelo Santos Neyra va néixer a Madrid, al barri de Chamberí. L’11 de gener de 1969, l’any de l’arribada a la Lluna. Tothom li diu Cuca: “a Madrid és bastant habitual. Jo era la petita de casa, la Cuquita, i després em van dir Cuca i ja tothom sempre m’ha dit així”.

2. El seu pare era publicista. Director de creativitat d’una agència de publicitat nord-americana. La seva mare va deixar la feina al casar-se “com abans passava molt”. És la germana petita de quatre germans, tres dones i un home. Va tenir una infància feliç, sempre vinculada als germans i els avis. No té cosins. “Soc molt d’anar de vacances amb la família. Soc molt familiar. El que pitjor vaig portar a l’arribar a Catalunya va ser trobar a faltar la família i els amics”.

3. L’any 1986 es va afiliar a les Noves Generacions d’Aliança Popular (AP), després PP. “La meva mare i la meva germana ja estaven afiliades”. Sempre li ha interessat l’actualitat, més afí a “la dreta” que a l’esquerra, que defineix com “utòpica”.

4. Es defineix com de la “generació de la movida madrilenya i dels anys 90″. Al bar Moroco de Malasaña recorda haver jugat algun cop al billar amb Pedro Almodóvar i Alaska. Viure a la madrilenya, com diria Díaz-Ayuso, és un costum per ella i reconeix que a l’inici va tenir un cert xoc cultural amb la forma de ser dels catalans: “els deia als companys de fer una canya després de la feina i veia que els costava. Però al final els vaig acabar convencent!”.

5. Va començar Sociologia tot i que volia estudiar Publicitat, com el seu pare i la seva germana. “Però estava de moda, la nota de tall era altíssima i no em va donar”. Va deixar els estudis universitaris després d’un any i es va posar a treballar com secretària de redacció de la revista Solo moto.

6. Va viure un any i mig a Estats Units per aprendre anglès. Va fer d’au pair a Los Ángeles. Després va passar uns mesos fent turisme al país: Las Vegas, Washington. Parla castellà, anglès (“però el tinc una mica oxidat”) i té nocions de català. “Puc parlar-lo però em falta fluïdesa i no m’acabo de sentir còmode”. Al tornar d’Estats Units, va tenir diverses feines, entre elles, adjunta a la direcció de l’entitat Seniors Españoles por la Cooperación Técnica (SECOT), vinculada a les cambres de comerç.

7. L’any 1998 va conèixer qui després seria el seu marit durant les vacances d’estiu al Marroc. Ell és de Terrassa.

“Vam començar a veure’ns, ell venia a Madrid jo venia a Barcelona i al setembre de 1999 vaig trobar una feina a Castellar del Vallès i m’hi vaig venir”. Tot i treballar tant ella com el seu marit a Castellar, van decidir viure a Sabadell. “Castellar se’m feia una mica petit i Sabadell em va semblar més gran i més semblant a Madrid. Vaig veure que tenia El Corte Inglés i vaig pensar que era una ciutat gran on el xoc no seria tan gran”.

8. Se sent més vinculada als barris de Torreguitart, Ca n’Oriac i en general a la zona nord i a l’Eix Macià. Primer va viure de llogatera i després van comprar el mateix pis, a Torreguitart.

9. Es defineix com de “centredreta liberal”. “No m’agrada el control de l’Estat en tot i crec en la llibertat individual”. “Hi ha coses de l’esquerra que veig raonables com la sensibilitat social”.

Eutanàsia? “Una persona té dret a escollir que no vol patir. Però crec més en els pal·liatius i en el testament vital. Em fa por que l’eutanàsia no s’utilitzi de forma incorrecta”.

Avortament? “Cap dona pot escollir per una altra. Però cal invertir més en formació perquè és un fracàs que quatre de cada 10 embarassos acabin en avortament. No es pot convertir en un mètode anticonceptiu. Ni estic amb Vox, que el vol prohibir, ni estic amb la trivialització de l’avortament que fa l’esquerra”.

Com enfoca la prostitució Cuca Santos? “El problema és la tracta: l’explotació, les màfies”. Cal també un treball social: “no es pot normalitzar anar-se de putes”.

Com veu la llei trans? Considera que una persona de 12 o 13 anys “encara no té clares les coses” i exigeix acompanyament mèdic i psicològic en les “transicions”. “Sexes només hi ha dos. La biologia és així. Hi ha homes i dones. Després hi ha l’etiqueta social, el que tu et sentis”. Considera que “les dones portem molts anys lluitant per la igualtat. Tenim barreres per saltar i hem aconseguit unes lleis que ens protegeixen i ara resulta que em qüestionen ser dona i diuen que qualsevol que ho vulgui és dona”. Està en contra del concepte “autodeterminació de gènere”.

10. Es considera “feminista” però “com les d’abans”. No les “marxistes que arriben als anys 70” i s’apropien del concepte.

11. Considera antiquat parlar de classes socials. Classe obrera? Senyora bé? “Són conceptes del segle XIX”. Ara tot va més marcat pel nivell adquisitiu. Si cal definir-se assegura que és “classe mitjana”. “Ni em sobra ni em falta”, diu.

12. Es considera catòlica, no excessivament practicant. Si cal vincular-la a alguna parròquia, seria al Sagrat Cor, de Ca n’Oriac. Està casada per l’església. Té dues filles, que van ser batejades i van fer la comunió. “A partir d’aquí elles ja decidiran si continuen en la fe o no”.

13. Què és Espanya per a Cuca Santos? Una nació unitària? Una nació de nacions? “Una nació composta per comunitats autònomes, algunes d’elles amb llengua pròpia”. No està d’acord en dir que algunes autonomies tenen “cultures diferenciades”. “La principal diferència és la llengua pròpia”. Considera que el món global és “eclèctic” i recorda que Sabadell té ciutadans de més d’un centenar de nacionalitats i més de 30.000 estrangers. L’estat autonòmic “està bé perquè és millor governar des de prop que des de lluny; la descentralització és bona”.

14. Si ha d’escollir un dirigent polític, escull tota una generació: la transició. Adolfo Suárez. Manuel Fraga. Felipe González. Santiago Carrillo. “Gent que va seure i va tancar ferides. Això ho trobo a faltar. Aquella manca d’histrionisme, de no estar per la cadira i el sou sinó per vocació de servei”. Ella vol ser una política amb “vocació de servei”. Però veu difícil arribar a acords, per exemple, amb la Crida per Sabadell. “Són tot el contrari al que penso. Quan jo estava a l’Ajuntament sempre els deia ‘bon dia’ i ells ni em contestaven. Són sectaris”. Un dirigent actual? Escombra cap a casa: “Alejandro Fernández és dels millors parlamentaris ara per ara”.

15. Va estar vuit anys a l’Ajuntament (2011-2019), dos d’ells com a regidora. Què va aprendre, en positiu i en negatiu?

“El que més m’agradava era el contacte amb la gent. I l’oportunitat de conèixer tots els racons de la ciutat, els barris, entitats, la gent…”. El que menys li va agradar va ser “la cara falsa, la politiqueria”. N’hi ha molta? “Sí”, diu. “A vegades no s’arriba a acords perquè ‘jo no em puc posar d’acord amb aquest partit en res'”.

16. És graduada en Antropologia Social i Cultural per l’UNED. Ho va fer de gran, ja després de ser regidora (ho va ser fins el 2015). El Treball de Fi de Grau, sobre migració i gènere, el va fer amb l’entitat Espartanas i el Centro Cultural Virgen de Gracia. Destaca que va tenir “matrícula d’honor”.

17. És voluntària a Càritas, on imparteix un taller de cuina saludable a les mares usuàries en situació de vulnerabilitat. És sòcia del Centro Cultural de la Virgen de Gracia, a Can Puiggener.

18. És més de l’Atlético de Madrid que Luis Aragonés.

“La meva tieta àvia, Ángela Neyra, va ser la primera dona sòcia. Tenia el carnet número 1. Sòcia d’honor. Tenia fotos amb el Sabio de Hortaleza. A casa tots som matalassers, menys els tres cunyats i el meu marit, que són del Madrid”.

19. Ha estat molt lectora però “les plataformes estan fent molt mal”. Ara llegeix El temor de un hombre sabio. És una mica “friki”. “M’agrada la literatura fantàstica, el manga i tinc orgull friki”. Fa uns mesos es va disfressar al Saló del Manga de Barcelona amb un kimono. Té col·leccions senceres de manga dels anys 90: City hunter, Los caballeros del zodiaco… Ara està donada d’alta a Crunchyroll, el Netflix de l’anime. Música dels 80 i 90: Police, Queen, Alphaville, Pet Shop Boys…

20. Xarxes? “Facebook va ser la primera i va ser on ens vam localitzar amb amics, companys de classe… però ara el tinc abandonat”. Twitter és “un gran contenidor, l’arena del circ romà on hi ha de tot”. S’arremanga per a la batalla de Twitter? “No gaire. Puc ser irònica però mai insulto ni soc irrespectuosa”. “A Instagram vaig començar fent fotos de cuina i personals però ara sí és una finestra a nivell polític”. Té Tik-tok, que li porta un community manager. Li cou una mica que li diguin que no sap pronunciar Sabadell amb l’ella final, tot i que reconeix que no ho fa del tot bé.

[Nota de la redacció: el perfil biogràfic de Cuca Santos es va publicar originalment el mes de febrer de l’any 2023. S’ha actualitzat breument per a la campanya electoral del 28 de maig de 2023]

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Disseny portada: Mijuro

Comments are closed.