L’Entesa per Sabadell ha portat als tribunals la situació de semiruïna del Molí d’en Mornau, situat al riu Ripoll i un dels cinc Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) de Sabadell. La formació política, integrada a la Crida per Sabadell, assegura que l’empresa propietària, vinculada a la família Martí (Moventia), no fa res per evitar-ne la degradació mentre que les administracions competents, Generalitat i Ajuntament, miren cap a una altra banda.
El Molí d’en Mornau està documentat des de mitjans del segle XVI (1554). Va ser un molí paperer i després draper, farga, paperer de nou i finalment va ser indústria llanera, d’aprestos i acabats. Està situat al riu Ripoll, més enllà del pont de la carretera de Castellar, a la falda de la Plana del Pintor o Can Deu. Fa més de 30 anys que es va acabar la seva activitat industrial. L’any 2009 la Generalitat el va catalogar com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
L’Entesa lamenta que el molí s’ha anat degradant amb el pas del temps a causa de la inacció de la seva propietat, la societat Inmuebles Industriales Sabadell SA, vinculada a la família Martí (Grup Moventia), segons ha indicat Isidre Soler. Malgrat que la llei obliga els propietaris a preservar els elements patrimonials, el molí va caient en la ruïna.
Per què ho denuncien ara?
Segons l’Entesa a finals de l’any 2022 van saber que s’havia esfondrat part de la coberta. L’Entesa ho va notificar a l’Ajuntament i també a la Generalitat durant la primavera i l’estiu de 2023. Però no va ser fins novembre de l’any 2023 que l’Ajuntament va aprovar un primer decret instant a la propietat a actuar. Al febrer de 2024 l’Entesa va denunciar el cas públicament (més info: ‘L’Entesa pressiona per evitar l’esfondrament del Molí d’en Mornau‘).
Posteriorment, en un segon decret municipal, de maig de 2024, el consistori va ordenar la propietat a actuar en un termini màxim de sis mesos, demanant llicència d’obres abans. Passats vuit mesos, el passat mes de gener, l’Entesa va tornar a preguntar. No constava que l’empresa hagués demanat cap llicència. Va ser llavors, més de dos anys més tard, quan l’Entesa va decidir acudir als tribunals.
D’aquesta manera, el grup polític denuncia un presumpte delicte contra el patrimoni històric per una banda i un presumpte delicte de prevaricació per omissió. La denúncia es va interposar el 10 de març, va ser admesa a tràmit del 17 de maig i està sent tramitada per la Fiscalia Especial de Medi Ambient, Urbanisme i Patrimoni Històric. A més del ministeri públic, l’Entesa s’ha personat com a denunciant (acusació particular).
“La preservació del patrimoni no és una opció; és una obligació legal”, insisteix Isidre Soler. “La propietat no ha posat ni una lona en el tros de teulada que va caure i no estem disposats a que Sabadell segueix perdent el patrimoni. Si els propietaris i l’administració no fan el que els pertoca, ho anirem denunciant als tribunals”, insisteix.
El Molí d’en Mornau és un dels cinc Bens Culturals d’Interès Nacionals de Sabadell que -almenys sobre el paper, gaudeixen de la màxima protecció. Són la Casa Duran, la Torre Berard, la casa Casanovas (Museu d’Història) i, des de l’any 2023, la Torre d’en Feu o castell de Can Feu. La situació de la Torre d’en Feu -de propietat municipal- també és prou coneguda i denunciada.
Foto portada: el Molí d’en Mornau, quan es va produir la caiguda de part de la teulada. Autor: cedida.