Un votant a l'Enric Casassas. Autora: Alba Garcia.

23-J: urnes tancades a les 20 hores

Més de 155.000 sabadellencs estan cridats a les urnes aquest diumenge. Les 247 meses dels 58 col·legis electorals de la ciutat han obert amb normalitat, segons fonts municipals. El primer avanç de participació oficialitza una lleu caiguda de la participació, que no arriba al 4 per cent. Molt vot matiner aquest diumenge, per intentar esquivar el fort sol i calor d’aquest diumenge de juliol. De fet la participació ha baixat de forma molt sensible a la franja mitja del dia i a les 18 hores havia votat el 49,9 per cent del cens (-11,81).

La participació a les 18 hores ha arribat al 49,9 per cent a Sabadell. La xifra representa una caiguda de l’11,81 per cent respecte les generals de novembre de 2019. A Catalunya, les xifres són similars, ja que cau un 11 per cent aproximadament (48,66 per cent). En el conjunt d’Espanya, en canvi la participació ha caigut menys, un 4 per cent, quedant-se pa participació en el 52,94 per cent.

Ara mateix les xifres se situen en la línia de la participació que hi va haver a les eleccions generals de 2016, convocades a l’estiu també (en aquell cas el 26 de juny). Entre les sis de la tarda i les vuit del vespre va votar el 20 per cent del cens electoral. I és que en comicis estivals molt votants ho fan o bé a primera hora de matí o bé a última del vespre.

Vot per correu

El vot per correu ha arribat als col·legis electorals al llarg del matí però no es fica a les urnes fins que es tanquen. En aquesta ocasió el vot per correu no és gens testimonial, ja que pot representar fins el 7 per cent del total.

Més abstencionisme en barris independentistes

En una primera anàlisi territorial, i sempre provisional, es podria repetir un cert abstencionisme en barris independentistes. Però si a les dues de la tarda el fenomen era acusat a les sis s’ha diluït una mica. La participació cau entre dos i tres punts més als districtes amb més independentistes, com el primer, segon i cinquè.

Votants entrant a l'Estruch, a La Creu Alta. Autora: Alba Garcia.
Votants entrant a l’Estruch, a La Creu Alta. Autora: Alba Garcia.
Votants entrant a la sala polivalent del Parc del Nord. Autora: Alba Garcia.
Votants entrant a la sala polivalent del Parc del Nord. Autora: Alba Garcia.
Paperetes a la sala polivalent del Parc del Nord. Autora: Alba Garcia.
Paperetes a la sala polivalent del Parc del Nord. Autora: Alba Garcia.
Foto portada: un votant a la sala polivalent del Parc del Nord, aquest diumenge al matí. Autora: Alba Garcia.
Un votant a la sala polivalent del Parc del Nord, aquest diumenge al matí. Autora: Alba Garcia.
Votacions al Parc del Nord. Autora: Autora: Alba Garcia.
Votacions al Parc del Nord. Autora: Autora: Alba Garcia.
Votacions al centre cívic de La Creu Alta. Autora: Alba Garcia.
Votacions al centre cívic de La Creu Alta. Autora: Alba Garcia.
El diputat del PSC, Paco Aranda, després de votar a Cal Balsach. Autora: Alba Garcia.
El diputat del PSC, Paco Aranda, després de votar a Cal Balsach. Autora: Alba Garcia.

L’Ajuntament ha canviat un de cada sis col·legis electorals però aquest fet no ha comportat cap dificultat logística, segons fonts municipals. Els col·legis electorals han obert amb normalitat a les 9 del matí. S’hi podrà votar fins les vuit del vespre quan tancaran per començar l’escrutini. Són eleccions generals i, per tant, hi ha doble urna. Per un costat, s’escullen els representants al Congrés dels Diputats, 32 a la província de Barcelona. Per altra banda, en papereta rosa, s’escullen els del Senat, quatre per Barcelona.

Votacions de dirigents polítics

El número 6 del PSC, Paco Aranda, ha votat a les 10 del matí al centre cívic de La Creu Alta, Cal Balsach. Ho ha fet a la vegada que el diputat al Parlament, Pol Gibert, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. A la sortida, Aranda ha demanat anar a votar: “és un dia per recordar el que s’ha fet. Han estat quatre anys complicats i cal votar amb orgull, alegria, contra l’odi i la resignació”. Aranda és el principal candidat sabadellenc amb opcions per ser diputat, com ho és des de l’any 2015.

Al llarg del matí està prevista la votació de la resta de candidats al Congrés, malgrat que no tinguin tantes opcions per ser diputats. És el cas de la portaveu de Vox a l’Ajuntament, Nuria Acacio, número 6 del partit ultra per Barcelona. També Joan Mena, per Sumar, Miquel Aguilar per Junts, Amadeu Papiol pel PDcAT, i Georgina Monge i Lluis Perarnau per la CUP. També han votat al matí dirigents polítics com Juli Fernàndez, diputat al Parlament, o l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Escrutini a la nit

Les urnes estaran oberts fins les vuit del vespre, quan es tancaran i començarà l’escrutini. Es tindran els primers resultats provisionals a partir de les 9 de la nit.

Foto portada: un votant a l’Enric Casassas. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.