Foto portada: Farrés, González, Molina, Pineda, García, Reyes, Sada i Pareja (PSC), Renom (ERC), Valero i Lara (Crida), Botta (Junts), Sandoval (En Comú Podem), Acacio (Vox) i Santos (PP).

‘Sorpasso’: el nou ple tindrà més dones que homes per primer cop a la història

Ha costat però finalment s’hi ha arribat. Des de l’entrada de la primera regidora al ple (Fidela Renom al 1934), de la primera candidata amb opcions reals a ser alcaldessa (Dolors Calvet al 1999) i la primera alcaldessa (Marta Farrés al 2019), el ple municipal sempre havia tingut més homes que dones. Per primer cop a la història, el nou ajuntament tindrà majoria femenina: 15 dones i 12 homes.

La paritat ha anat avançant mica en mica i especialment després de l’aprovació de la llei d’igualtat (2007) i les quotes. També les llistes cremallera (home, dona, home, dona) han anat guanyant pes. Bona part dels partits polítics ja configuren les seves llistes així. Però fins ara no hi havia hagut un ple amb majoria femenina.

El mandat 2019-2023 arrencarà amb 15 regidores i 12 regidors. Hi haurà un grup exclusivament format per dones. Val a dir que té trampa perquè és unipersonal. Serà el Partit Popular de Cuca Santos. Durant el darrer tram del mandat 2019-2023 la Crida ha tingut tres regidores (100 per cent de dones). Ara tindrà dues regidores, Nani Valero i Anna Lara, i un regidor (66 per cent de dones). El PSC també tindrà més dones que homes: vuit dones i sis homes després de l’entrada de Rosa Pareja per Víctor Motos. Marta Farrés, Montse González, Mar Molina, Laura Reyes i Sònia Sada segueixen. Entren de bell nou Laura Pineda i Sílvia García, així com Rosa Pareja, que va ser regidora a principis de segle.

La resta de grups tenen el 50 per cent de dones i d’homes. Les dones són Kattia Bota per Junts, Alejandra Sandoval per En Comú Podem i Núria Acacio per Vox (els tres grups tenen un regidor i una regidora). ERC és l’únic partit que en aquesta ocasió queda per sota de la paritat i tindran dos regidors i una regidora, Sílvia Renom, que torna al ple quatre anys després.

Foto portada: la portaveu de la Crida, Nani Valero, al ple de comiat. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.