Foto portada: reunió aquest matí al Centre d'Empreses Industrials de Can Roqueta. Autor: Ajuntament.

“La gestió de la sequera i la ZBE s’ha de fer sense posar pals a les rodes a l’activitat productiva”

Llarga trobada aquest matí entre el govern municipal i els agents econòmics per abordar dues qüestions que protagonitzen l’agenda sociopolítica: gestionar la sequera i implantar la Zones de Baixes Emissions. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, s’ha compromès a aplicar mesures “que tinguin èxit i siguin eficients” però a la mateixa vegada “sense posar pals a les rodes a l’activitat econòmica”. La jornada s’ha allargat tot el matí, i tindrà més reunions en els propers mesos.

Per part de l’executiu municipal, hi han assistit Farrés i quatre dels sis tinents d’alcaldessa (Pol Gibert, de Presidència, Eloi Cortés, de Serveis a les Persones, Montse González, d’Economia, Mar Molina, d’Espai Públic, i Lluís Matas, de Promoció Econòmica) més el regidor Antonio Rodríguez Galián, de Desenvolupament Econòmic.

Per part dels agents econòmics, hi han assistit representants de la Cambra de Comerç de Sabadell, del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), de PIMEC o dels sindicats majoritaris CC.OO i UGT. També les associacions de comerciants Comerç Centre, Ca n’Oriac Comerç i Comerç Creu, més les de Sol i Padrís – Sant Oleguer, Torre-romeu, Eix Macià i Can Llong. També membres de la Corporació Sanitària Parc Taulí, la Fundació Bosch i Cardellach, la UAB, la Fundació per la Indústria, els industrials del riu Ripoll, l’associació d’empreses dels polígons del sud i la Cooperativa Agrària del Vallès.

Zona de Baixes Emissions

La primera part de la sessió ha abordat la implantació de la Zona de Baixes Emissions, que el govern municipal vol aplicar només al Centre amb excepcions per als residents i també de caire socioeconòmic. En aquest sentit, l’Ajuntament se suma al carro del que proposa l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, que Farrés va presidir fins fa pocs mesos. Diversos sectors l’acusen de descafeïnar la ZBE. Farrés ha assegurat que creu en les ZBE però que cal buscar el consens. El reclama per a la Generalitat:

“No val legislar i després traslladar-nos la responsabilitat als ajuntaments, la ciutadania i el món empresarial”. I l’ofereix al sector privat perquè “calen accions decidides però s’han de fer comptant amb el teixit productiu i els agents socials, que són els que generen riquesa i progrés per a tothom”.

Alguns agents han expressat dubtes sobre l’àmbit d’aplicació de la ZBE. Creuen que limitar-la només al Centre pot generar la idea que accedir a l’àmbit central és més difícil. Per no generar aquesta sensació, opten per una Zona de Baixes Emissions més extensa. És una forma diferent per arribar per un altre camí al que també proposen les entitats ecologistes en les seves al·legacions, almenys pel que fa a l’àmbit d’actuació de la ZBE (més informació: ‘Entitats ecologistes demanen una ZBE més ambiciosa fins la plaça d’Espanya i l’Eix Macià‘).

Segons diverses fonts consultades, alguns agents han posat sobre la taula la necessitat d’abordar d’una vegada per totes les zones de càrrega i descàrrega i també la distribució de mercaderies d’última milla (en altres paraules, els repartidors del comerç electrònic).

Sequera

Després d’un recés, la segona part de la reunió ha abordat la gestió de la sequera. En aquest cas, s’ha comptat amb el testimoni d’Aigües Sabadell, que ha explicat la situació. En aquest moments la dotació d’aigua està limitada als 200 litres per habitant i dia. La ciutat en gasta 146, molt per sota de les limitacions de la primera fase d’emergència, bastant lluny de la segona fase (180 litres per habitant i dia), que podria arribar en funció dels embassaments del Ter-Llobregat a l’abril o maig, i també fora de les limitacions de la tercera fase (160 litres per habitant i dia), que podria arribar a l’estiu.

L’Ajuntament ha presentat les seves inversions per millorar la captació d’aigua i també per explotar al màxim les possibilitats de l’aigua regenerada, teixint una xarxa d’aigües d’aquest tipus, que implicarà obres i inversió en els propers mesos i anys (més info: ‘Sabadell reforça l’aposta per l’aigua regenerada‘).

Les restriccions per la sequera preocupen especialment el sector industrial. Alguns agents han demanat flexibilitzar els usos de l’aigua regenerada. No obstant, l’encarregat de fer-ho, o no, és l’Agència Catalana de l’Aigua.

“Grans acords en temes estratègics”

Segons fonts municipals, la finalitat de la trobada és “assolir grans acords en temes estratègics”. Es comprometen a “estudiar la viabilitat” de les propostes recollides per veure si es poden incloure en “l’estratègia” municipal. Per als propers mesos s’ha plantejat una trobada similar sobre infraestructures.

Informació relacionada:

Foto portada: reunió aquest matí al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta. Autor: Ajuntament.

Comments are closed.