Ernest Lluch

L’hospital Ernest Lluch, al pacte entre ERC i PSC pels pressupostos

ERC i PSC han tancat un acord per desencallar els pressupostos de la Generalitat de 2024. Es tracta del primer pacte que assoleix l’executiu de Pere Aragonès per aprovar els comptes autonòmics, si bé encara necessita el suport o l’abstenció d’un tercer grup parlamentari. El document contempla licitar el projecte constructiu de l’hospital Ernest Lluch entre Montcada, Ripollet i Cerdanyola.

Salvador Illa va anunciar aquest dissabte a Sabadell que les negociacions entre el PSC i el govern estaven “avançades“. Tant era així que aquest dimarts s’ha fet oficial el pacte entre les dues forces, que preveu un increment de la despesa d’uns 2.400 milions d’euros i que requereix la confiança d’una tercera formació. Entre els principals eixos d’actuació es troba la lluita contra la sequera, amb més de 1.000 milions d’euros, segons ha destacat el govern.

Com afecta Sabadell i la comarca?

El document preveu diverses accions relacionades amb el Vallès Occidental. Les dues formacions han acordat “licitar el projecte constructiu del nou Hospital Ernest Lluch” una vegada es faci la cessió dels terrenys a Salut. Es tracta d’un equipament llargament reivindicat que ha d’ajudar a descongestionar el Taulí donant servei a uns 180.000 vallesans.

Pel que fa a la mobilitat, s’ha acordat contractar un estudi per “analitzar la viabilitat” del projecte del túnel ferroviari d’Horta. El document afegeix que s’hauran d’analitzar altres opcions per millorar la connexió del Vallès amb Barcelona per la part nord de la ciutat en sentit ampli. Aquest estudi és un primer pas -no vinculant- que s’ha fet recentment a altres projectes com per exemple el perllongament dels FGC fins a Castellar.

Increments a l’Atenció Primària i a Educació

En relació a les dades globals, el govern ha destacat que preveu un increment de 144 milions d’euros a les partides destinades a l’Atenció Primària, un 25 per cent de l’apartat de salut. Per altra banda, també s’ha pactat que el pressupost d’Educació augmenti en un 10 per cent, arribant així als 7.435 milions d’euros. En matèria d’habitatge el compromís és ampliar en 4.000 pisos el parc públic, sense precisar quants d’ells serien a Sabadell.

Més informació:

Foto de portada: futur hospital Ernest Lluch. Autor: cedida.