L’Estat abonarà part del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament

  • El govern central evita que el consistori hagi de demanar un segon pla de pagament a proveidors.

  • L’Ajuntament assegura de nou que sense els deutes de la Generalitat el consistori no tindria factures pendents.

El govern central es farà càrrec d’una part del deute que té la Generalitat amb l’Ajuntament. Sent així, el consistori evitarà anar al pla de pagament a proveidors per segona vegada. El pla comporta un préstec per eixugar la morositat a canvi d’un pla d’estalvi de la despesa. S’evitarà ara aquest tràngol ja viscut fa un any i mig.

Durant el primer trimestre de l’any passat, el govern central va obligar bona part dels ajuntaments a fer aflorar la seva morositat. Els permetia sumar-se a una línia de préstecs per aquelles factures pendents de pagaments de l’any 2011 i posar el comptador a zero. A Sabadell van sortir gairebé 25 milions d’euros en factures impagades i l’Ajuntament es va sumar al préstec del ministeri d’Hisenda en uns 23 milions. A la mateixa vegada, però, s’ha planificat un pla d’estalvi que contempla bàsicament dues línies: més taxes i impostos i menys despesa pública i inversió.

El fet que un govern local que havia fet gala de la seva bona gestió econòmica tingués 25 miliions d’euros en factures impagades i hagués de fer retallades (pujar taxes, acomiadaments o restriccions dels serveis) per eixugar la morositat va comportar grans crítiques al govern socialista, encara liderat per Manuel Bustos. Per la seva part, el govern local resposabilitza en bona part dels impagats a la Generalitat, que té deutes contrets amb el consistori pendents de pagament.

Un any i mig més tard, els arguments han canviat poc i la morositat, com va denunciar CiU a Sabadell, torna a ser elevada, però no caldrà acollir-se al pla de pagament a proveidors que dissenya de nou el govern central en la mateixa línia. El govern local torna a responsabilitzar a la Generalitat de part del deute però en qualsevol cas serà l’Estat qui taponi la morositat del govern català amb els ens locals. “Estem davant del govern més municipalista de la història”, s’ha afanyat a dir el portaveu del PP a Sabadell, Esteban Gesa. El govern central posarà el comptador a zero i després obligarà les autonomies a pagar a 30 dies els ens locals. Si no ho fan, pagarà l’Estat però retindrà les quantitats després.

Amb la seva decisió, el govern de l’Estat ens dóna la raó quan afirmem que si la Generalitat ens abonés el que ens deu, la situació dels ajuntaments i de les factures pendents amb els proveïdors seria molt millor, per no dir que estaria pràcticament resolta”, assegura l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez.

Sánchez manté que el consistori fa els deures a nivell econòmic, millorant la “solvència” i treballant per ser “més eficients”. L’Estat es farà càrrec dels 7,3 milions que la Generalitat reconeix tenir com a deute pendent amb l’Ajuntament per aquest pla (d’un total de 9 milions reconeguts i 20 reclamats per l’Ajuntament com s’explica a ‘Ball de xifres en el deute pendent de la Generalitat a l’Ajuntament‘). De fet, el govern local es volia acollir al pla estatal per un total de 6,3 milions d’euros en factures.

Gesa assegura que es desviïn els diners a fer “estructures d’Estat”

El portaveu del PP, Esteban Gesa, a més assenyala que amb aquest moviment l’Estat farà que la Generalitat destini fons a partides finalistes i serveis als ciutadans, evitant que “el govern de la Generalitat destini els fons dedicats a les administracions locals en altres coses, com les seves quimèriques estructures d’Estat o en subvencionar les activitats de la senyora Forcadell”, diu Gesa. “Espanya no només no ens roba, sinó que està pagant els deutes que ofeguen els ajuntaments i les comunitats autonòmes”.

Foto portada: La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáez de Santamaría, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro

Comments are closed.