Foto portada: Bustos, a la sortida dels jutjats de Sabadell, l'any 2016. Autor: David B.

Anticorrupció demana 8 anys de presó per Bustos per endollar personal a institucions superiors

La Fiscalia Anticorrupció demana fins a vuit anys de presó per l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos per contractacions irregulars a dues institucions supramunicipals, bàsicament el Consorci de Residus. Anticorrupció demana una dura pena per a l’exalcalde en la peça número 31 del cas Mercuri.

A diferència de l’ajuntament de Sabadell i a la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos mai va tenir càrrecs al Consell Comarcal, el Consorci de Residus ni l’Àrea Metropolitana de Barcelona (de fet Sabadell ni en forma part) però sí va col·locar personal afí o va utilitzar els seus peons en aquestes institucions per fer-ho. D’aquesta forma Fiscalia dona per fet que Bustos va cometre tràfic d’influències, falsedat documental, prevaricació i malversació de fons públics almenys en tres contractacions, dues al Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental i una tercera a l’AMB.

Els germans Bustos i Paco Fernández, a judici de nou

La jutgessa instructora del cas Mercuri segueix tancant peces del cas, que es comencen a acumular a l’espera del judici. Per la peça 31 hi haurà tres acusats almenys. Per a Bustos la fiscalia demana fins a vuit anys de presó. Per al seu germà i exregidor, però sobretot primer secretari del PSC al Vallès Occidental Sud en el moment dels fets, en demana cinc per falsedat documental, prevaricació i malversació de fons públics. Finalment per a l’home de Bustos al Consorci de Residus, l’exgerent Paco Fernández, ja condemnat en una investigació anterior i que va esquivar la presó a l’arribar a un acord amb la fiscalia, es demanen 12 anys d’inhabilitació per un presumpte delicte de prevaricació.

La causa també té personada com acusació popular la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que ha fet pública la petició de pena de la fiscalia i properament farà públic el seu escrit d’acusació.

Camí dels 9 anys de l’esclat del cas

El cas Mercuri va esclatar el 27 de novembre de 2012 i ha arribat a tenir prop d’una quarantena de peces separades. Entre les que afecten a càrrecs públics, només tres ja han tingut judici. Els germans Bustos van ser condemnats per endollar una urbanista a l’ajuntament de Montcada i Reixac. Més endavant l’exalcalde va ser condemnat per fer-se retirar dues sancions de trànsit mentre era alcalde. Finalment Paco Fernández, i Bustos a títol lucratiu, van ser condemnats per les despeses persones de la targeta corporativa que Fernández tenia al Consorci de Residus.

Llista d’espera

Ara la peça que afecta les presumptes col·locacions a dit a institucions supramunicipals enfila el camí de judici. Per davant, però, hi ha el judici de la peça 1 (la dels suborns) que esquitxa l’exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano. També espera judici la peça 6, sobre l’abocament de terres il·legal a la finca de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà. I tot això a l’espera que l’Audiència de Barcelona es posicioni i digui si Bustos ha d’entrar a presó o no per complir els tres anys de condemna ferma que té pendents per la peça de les multes. Finalment, també espera judici la que es posiciona ara com a peça princial del cas: l’adjudicació del contracte de neteja viària i residus durant 15 anys.

També hi ha pendent de judici una investigació que afecta el tiet de Bustos i president (encara) del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, per les gestions que va fer a l’Ajuntament per eludir l’IAE d’un concessionari de vehicles.

Més informació:

Foto portada: Bustos, a la sortida dels jutjats de Sabadell, l’any 2016. Autor: David B.

Comments are closed.