L'extinent d'alcalde de Bustos, Joan Manau, principal implicat a la peça Can Xupa, l'any 2013, sortint del ple. Autor: David B.

Demanen 6 anys de presó a Manau i Estrada per l’abocament de terres a Can Xupa

El judici per l’abocament de terres a la finca agràcia de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà, durant l’època Bustos anirà a judici en els propers mesos. El cas, una de les peces separades del cas Mercuri, afecta dos companys de govern de l’exalcalde, l’anterior cap de la Policia Municipal i Jordi Soriano, qui va ser portaveu del PP durant vuit anys i principal soci dels governs bustistes. L’acusació popular demana fins a sis anys de presó per cada investigat.

La investigació està tancada des de fa dos anys. Amb la pandèmia pel mig, faltaven els escrits d’acusació i defensa per passar a la següent fase i que el judici esperi dia i hora. La fiscalia demana quatre anys de presó pels principals implicats. L’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, en demana sis ja que a més de delictes contra l’administració pública hi veuen delictes ambientals.

Què investiguen els fets?

La peça 6 del cas Mercuri investiga els abocaments de terres, en molts casos contaminades en terrenys no urbanitzables del Rodal, en concret a la fisca de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà. “Mortero, runa y mierda“, deia un dels impulsors dels abocaments en una conversa telefònica gravada pels Mossos. Els abocaments es van produir durant l’estiu de l’any 2011. En total, més de 50.000 metres cúbics de terres i runes.

Les terres venien de les obres a Sant Pau de riu-Sec i també per allargar la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Els camions agafaven les terres a les obres i les portaven a aquest indret de la ciutat, sense llicència. Era impossible que la tinguessin, ja que els terrenys estaven protegits tant pel Pla General de Sabadell com pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona.

Quin paper van tenir els acusats?

Hi ha diversos graus d’implicació. Per un costat, la peça esquitxa alguns regidors del govern de l’època. El de més calat és Joan Manau, guardià de les essències del bustisme, regidor de Cultura durant molts anys i entre 2011 i 2013 tinent d’alcalde d’Urbanisme. L’altre regidor implicat era l’edil de Medi Ambient, qui més havia de preservar els valors ambientals. Es tracta de Ricard Estrada. Per tots dos la fiscalia demana quatre anys de presó. Sabadell Lliure de Corrupció en demana sis: quatre per un delicte contra l’ordenació del territori i prevaricació i dos més per un delicte ambiental continuat. També demanen que se’ls inhabiliti durant una dècada i una multa de 42.000 euros a cadascú.

El regidor Ricard Estrada amb un comptador energètic l'any 2012.
Ricard Estrada amb un comptador energètic l’any 2012.

El cas esquitxa també l’exintendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, ja condemnat en ferm per la peça de les multes. Ara se li demanen quatre anys de presó i vuit d’inhabilitació. Duran no va perseguir uns abocaments que coneixia. Al revés: els va amagar, fins i tot destruint actes policials. El cas afecta també Xavi Izquierdo, assessor del govern de l’època, qui ja va seure però va sortir net, a la banqueta dels acusats al cas de les multes: ara li demanen tres anys i cinc mesos de presó més inhabilitacó de sis anys i multa.

Foto portada: Josep Miquel Duran, en una imatge de l'any 2013. Autor: David B.
Josep Miquel Duran, en una imatge de l’any 2013. Autor: David B.

La investigació té indicis que tant Manau com Estrada, Duran o Izquierdo tenien coneixement de l’activitat però no van fer res per aturar-la. Fins al punt que Duran va fer desaparèixer una acta de les denúncies emeses per agents de la policia. La visita policial va obligar a aturar els abocaments però desapareguda l’acta es van reprendre. D’altra banda, es van obrir expedients de disciplina que no es van tramitar. Fins i tot hi ha indicis que Estrada va falsificar un informe des del seu propi despatx municipal.

Soriano, des de la vessant privada

La investigació afecta un personatge principal del macrocas Mercuri: Jordi Soriano, qui va ser portaveu del PP a l’Ajuntament entre 2003 i 2011. Crossa política del govern socialista a partir de 2007, Soriano representava l’empresa GTA Onlae SL en els abocaments. Feia poc que havia deixat de ser regidor. Malgrat les pressions de l’entorn bustista, el PP va canviar de candidat.

Soriano, a la comissió del Parlament sobre corrupció política, l’any 2015.
Soriano, a la comissió del Parlament sobre corrupció política, l’any 2015.

Com el déu Mercuri, Soriano utilitzava les seves influències a mig camí sempre entre el sector públic i els negocis privats. Se li demanen cinc anys de presó pels mateixos delictes. Sumari del cas. Soriano li comenta a una dona amb qui manté una relació. Parla dels abocaments.

“Te lo enseñaré un día de estos…Te llevaré para que veas lo que hay y te vas a quedar acojonada cuando veas las montañas de tierra que bloquea una riera…Me da miedo ir, pero mucho miedo, de verdad y el Ayuntamiento, vamos, ha cerrado los ojos, pero es que llega un momento que no (…) lo tienes que ver para hacerte una idea…Es impresionante, es acojonante”.

L’últim acusat serà José Manuel González Parra, un arquitecte de l’òrbita Soriano. Se li demanen cinc anys de presó i multa.

Més informació sobre la peça 6 del cas Mercuri:

Foto portada: Manau, l’any 2013, a la sala de plens. Autor: David B.

Comments are closed.