Can Xupa: l’Ajuntament recorrerà i dona per fet que no haurà d’avalar

L’Ajuntament recorrerà la interlocutòria de la magistrada del cas Mercuri que obliga el consistori a avalar 1,15 milions conjuntament amb els sis acusats per la peça separada del cas Mercuri que investiga els abocaments il·legals de terres a Can Xupa. El consistori està convençut que no haurà d’avalar res, basant-se en la normativa vigent.

La instructora del cas Mercuri obliga els sis acusats pel cas i l’Ajuntament a prestar com a fiança un aval de 1,15 milions. És la xifra que dictamina després d’estudiar els possibles perjudicis causats al propietari de la finca de Can Xupa, Quirze Elías (el mateix del cas Ca n’Alzina, a l’espera de judici), mentre es van abocar sense el seu coneixement terres a la seva propietat. No poques: 53.000 metres cúbics o aproximadament 5.000 camions durant l’estiu de l’any 2011.

La magistrada ha enviat la investigació a judici. Una de les peces més escandaloses del macrocas Mercuri. Hi ha sis acusats. Dos exregidors del govern Bustos: Joan Manau, actor principal del bustisme, i Ricard Estrada. L’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran. Un exassessor, Xavier Izquierdo, que ja va seure a la banqueta dels acusats per la peça de les multes que va portar Bustos a la presó, però que va ser absolt. I dues persones vinculades als promotors dels moviments: Jordi Soriano (el principal acusat en la peça dels suborns i que a Can Xupa acabava de deixar de ser portaveu municipal del PP) i l’arquitecte José Manuel González Parra, vinculat a Soriano i també present a la peça dels suborns. Tots aniran a judici i s’enfronten a penes de fins a sis anys de presó per delictes contra l’ordenació del territori, prevaricació i delicte contra el medi ambient.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

Però abans d’enviar el cas a la llista d’espera per arribar a judici, la magistrada va incloure una novetat important. Accepta el propietari de la finca, Quirze Elías, com acusació particular. I també dona per bo el relat del seu lletrat, qui presenta Elías com a perjudicat per les obres en contra del que va considerar històricament l’Ajuntament, que el va sancionar i obligar a reposar l’estat del terreny, tant en l’època de Joan Carles Sánchez com alcalde com sobretot durant el quatripartit. Elías va arribar a pagar prop de 800.000 euros entre sancions, impostos i obres, que ara reclamarà a l’Ajuntament i als polítics i tècnics que van “perpetrar el desgavell”. De moment, la jutgessa demana als acusats aquesta fiança com aval. I també al consistori, com a responsable civil subsidiari.

Aquest darrer aspecte ha fet posar els pels de punta a l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, i a formacions polítiques com la Crida, qui han posat el crit al cel perquè sigui l’Ajuntament qui acabi avalant econòmicament aquests 1,15 milions. Reclamaven, més políticament que una altra cosa, que avali el PSC.

L’Ajuntament, convençut que no haurà d’avalar res

El consistori, que no va ser acceptat com acusació particular en aquesta peça, no ha tingut coneixement del procés judicial fins ara. Aquest dimarts van rebre la notificació. Un cop analitzada, sostenen fonts municipals, presentaran recurs basant-se en la llei d’hisendes locals que “eximeix les administracions públiques a prestar fiances”. Els serveis jurídics municipals donen per fet que l’Ajuntament esquivarà aquest aval perquè no necessita demostrar que és solvent i que, en conseqüència, seran els sis acusats (Manau, Estrada, Duran, Soriano, Izquierdo i González Parra) qui hauran de presentar l’aval de forma solidària. Si no ho fessin, haurien de presentar com aval el valor de les propietats que puguin tenir.

Un cop presentat l’aval i els darrers escrits, el cas quedarà a l’espera de judici.

Més informació:

Foto portada: façana de l’Ajuntament, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats